Turneul Unicorn al formației de muzică veche Anton Pann

Turneul Unicorn al formatiei de muzica veche Anton Pann

Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann în parteneriat cu Institutul Yunus Emre-Centrul Cultural Turc București, Institutul Cultural Roman, Societatea Română de Radiodifuziune-Studiourile Radio Romania Regional și Centrul Cultural Media, Asociația Festivalul Baroc Timișoara, Opera Națională Craiova, Centrul Reduta Brașov, Direcția Județeană pentru Cultură Galați, Asociația Culturală Byzantion Iași, Institutul Cultural Francez va derula proiectul cultural UNICORN – O călătorie în istoria noastră

Turneul Unicorn al formației de muzică veche Anton Pann a debutat cu primul spectacol de muzică, poezie și proiecții video marți, 16 iunie, la Sala Operei Naționale din Craiova. În total, turneul se va derula în 11 orașe din România și va include 12 spectacole care vor avea loc dupa cum urmeaza:
- 16 iunie Craiova – Opera Națională Craiova;
- 17 iunie Sibiu – Sala Bibliotecii Naționale Astra;
- 18 iunie Cluj- Napoca – Sala de spectacole Radio;
- 19 iunie Târgu- Mureș – Sala de spectacole Radio;
- 20 iunie Brașov - Sala Reduta;
- 22 iunie Iași – Biblioteca Central Universitară Mihai Eminescu;
- 18 septembrie Constanța – Casa de Cultură Constanța;
- 19 septembrie Galați -Centrul Multicultural "Dunărea de Jos" ;
- 20 octombrie Reșița – sala de spectacole Lira;
- 21 octombrie Timișoara – Opera Națională;
- 23 octombrie Timișoara – Parcul Rozelor;
- 25 octombrie București- Sala Radiodifuziunii Române Studioul Mihail Jora.

Membrii Formației Anton Pann propun publicului o întâlnire cu muzica, pictura și poezia de la curțile domnești și boierești românești din secolele XVI-XIX. Spectacolele din turneul Unicorn sunt rezultatul unui amplu demers de cercetare și comparare a izvoarelor din diverse arhive, evidențiind numeroasele similitudini între cultura curților domnești românești și cea a curților orientale (în acest caz serai-ul otoman).
La ultimele două spectacole, alături de Formația Vocal-Instrumentală de Muzică Veche Anton Pann, vor participa ca invitați trei muzicieni de renume mondial: Vincent Segal - Franța (violoncel), Derya Turkan - Turcia (kemence) și Emmanuel Hovhannisyan - Armenia (duduk).
Prin turneul Unicorn ne-am propus să aducem în atenția publicului frânturi din trecutul nostru cultural, din lirica de curte și din arta vizuală de sorginte orientală, cu gândul de a le arăta importanța și frumusețea. Ne dorim, totodată, să le reașezăm în locul care li se cuvine în istoria noastră, dat fiind că sunt, pe nedrept, foarte puțin cunoscute la noi în prezent. Spectacolul îmbină muzica românească și otomană de curte din sec. XVI-XIX cu poezia otomană și românească din aceeași perioadă. Pentru accente de culoare și ambianță, am inclus și proiecții multimedia, spune Constantin Răileanu, fondatorul și liderul formației de muzică veche Anton Pann.

Aranjamentele orchestrale și conceptul sonor îi aparțin lui Constantin Răileanu, fondatorul și liderul formației Anton Pann, și sunt rodul cercetărilor și experienței acumulate de-a lungul anilor de studiu. Instrumentele utilizate de către membrii formației sunt specifice perioadei prezentate – al-ūd, saz, vioară, bendir, darbuka, riq, daire – muzicienii propunând, astfel, o recuperare cât mai autentică a sonorităților epocii. Unicorn este primul turneu de anvergură al formației Anton Pann în România.

Înființată în anul 2004, sub coordonarea lui Constantin Răileanu, formația vocal-instrumentală de muzică veche Anton Pann reunește o echipă de muzicieni care au în comun pasiunea pentru cultura românească veche și pentru readucerea la lumină a universului sonor specific acestui spațiu în urmă cu câteva veacuri.