Turneul în Ungaria al Ansamblului „Flauto Dolce” la invitaţia Institutului Cultural Român Budapesta

În 11 iunie 2015, de la ora 19.00, Filiala Seghedin a Institutului Cultural Român Budapesta a organizat un concert intitulat „Muzică veche din România secolelor al XVII-lea şi al XVIII-lea”, în cadrul programului „Bijuterii muzicale”. Concertul susţinut de Ansamblul „Flauto Dolce” din Cluj a fost organizat în colaborare cu Facultatea de muzică „István Vántus” a Universităţii de Ştiinţe din Seghedin şi a fost găzduit de Sala „Liszt Ferenc”. 

Prezenţa în Ungaria a Ansamblului „Flauto Dolce” a inclus un al doilea concert, în 12 iunie 2015, de la ora 19,00 în Sala Festivă a Palatului Regal din Gödöllő, instituţie culturală cu care ICR Budapesta are o colaborare îndelungată.
Au fost interpretate piese de muzică veche: fragmente din Codex Caioni (Transilvania, secolul al XVII-lea), Cântece tradiţionale armeneşti (Gherla, Judeţul Cluj), Cântece vechi hasidice, Cântece şi dansuri româneşti şi creaţii de Joseph Bengraf, Martin Schneider şi Johann Sartorius.

Ansamblul „Flauto Dolce” a luat fiinţă în anul 2000, la Cluj, sub auspiciile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” şi îi are în componenţă pe muzicienii Zoltán Majó (director artistic şi iniţiatorul proiectului), Mária Szabó, Noemi Miklos şi Mihaela Maxim. Ca surse de inspiraţie, ansamblul foloseşte diferite culegeri şi manuscrise de epocă, acordând o atenţie deosebită şi compoziţiilor contemporane. Până în prezent, cei patru muzicieni au concertat în România, Austria, Spania, Franţa, Italia, Elveţia, Germania, Israel, Ungaria, Serbia şi Slovenia şi au luat parte la proiectul UNESCO „Cultural Heritage – a Bridge towards a Shared Future”. De curând, formaţia a participat ca invitat special la cea de a cincea ediţie a „Seminarului Internaţional de Muzică Veche”, la Tel Aviv.