Trecut și prezent: covoarele anatoliene din Transilvania. Serie de conferințe la New York

ICR New York, în colaborare cu George Washington University Museum - The Textile Museum și Hajji Baba Society, organizează proiectul „Trecut și prezent: covoarele anatoliene din Transilvania. Serie de conferințe”. În cadrul programului, destinat specialiștilor și iubitorilor de artă din SUA, :tefan Ionescu va prezenta o serie de patru conferințe interactive, cu exemplificări din diverse biserici din Transilvania și muzee din România, având ca subiect cele mai recente studii despre covoarele anatoliene din Transilvania. Expertul românva vorbi despre simbolismul și geometria covoarelor, culori, fibre și tehnici ale țesutului, prin aceste patru conferințe bogat ilustrate vizual, cu exemple de covoare de colecție și imagini care surprind locuri de neuitat din România. Evenimentele sunt programate la Washington, DC și la New York, după cum urmează:

9 noiembrie 2017 - George Washington University Museum - The Textile Museum, ora 10.30 AM - conferință internă pentru docenții de la Textile Museum.

11 noiembrie 2017 - George Washington University Museum - The Textile Museum, Washington, DC, ora 10.30 AM – website https://museum.gwu.edu/tuduc-fakes

12 noiembrie 2017 – The International Hajji Baba Society, Washington, DC -Arlington County Central Library, ora 3.30 PM – website http://ihbs.org/future/future.htm

14 noiembrie 2017 – The Hajji Baba Club, New York – The Coffee House Club, ora 6.30 PM – website https://www.hajjibaba.org/calendar/

Conferințele vor fi însoțite de o video-prezentare a bisericilor fortificate din Transilvania, de un slide-show cu imagini – exemplificări ale covoarelor – iar la final, de o sesiune de întrebări și răspunsuri. Conferințele se adresează nu doar specialiștilor și mediului academic, ci mai ales publicului larg și colecționarilor. Prezentările vor face referire la covoare „transilvănene” aflate în colecții importante, cum ar fi cele de la St. Louis Art Museum (St. Louis, Missouri), The Metropolitan Museum of Art (New York) și De Young Museum (San Francisco).

Proiectul susținut de ICR New York evidențiază multiculturalitatea, tradiţia, natura și patrimoniul inestimabil din interiorul arcului carpatic.

Ștefan Ionescu, un reputat specialist în covoare orientale, a dedicat aproape 20 de ani studiului covoarelor anatoliene, începând cu cele păstrate în Transilvania, spațiul geografic din afara lumii islamice, în care continuă să se găsească cel mai bogat și bine conservat fond de covoare și carpete turcești.

Cartea sa, intitulată „Covoare otomane din Transilvania”, premiată de Academia Română, este o raritate în domeniul literaturii de specialitate despre covoare, motiv pentru care i s-a acordat, în 2011, „Premiul Joe McMullan”, pe care experții domeniului din lumea întreagă îl consideră cea mai prestigioasă distincție care poate încununa studiul științific al carpetelor orientale.