Tinerii și cultura: voluntarii în prim-plan!

Pentru a celebra Ziua Internațională a Voluntarilor, sărbătorită anual în 5 decembrie, Institutul Cultural Român din Bruxelles prezintă o serie de proiecte realizate de tineri pentru tineri, în diverse domenii culturale (literatură, fotografie, muzică, patrimoniu muzeal), care au fost premiate în cadrul Galei Tineretului 2024 din România. Ajunsă deja la cea de-a IX-a ediție, Gala organizată de Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților Ploiești, a recunoscut și premiat meritele tinerilor din toată țara, mulți dintre ei voluntari, care au avut o contribuție esențială în dezvoltarea societății românești și promovarea valorilor europene. Locația aleasă de organizatori, orașul Ploiești – Capitala Tineretului din România 2024 – a fost emblematică pentru a prezenta realizărilor tinerilor în diverse domenii de acțiune, inclusiv în cel cultural.


În urma invitației Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Corina Panaitopol, director ICR Bruxelles, a participat la jurizarea proiectelor din secțiunea Artă, cultură și industrii creative. În această secțiune, au concurat 17 proiecte culturale, concepute și implementate de asociații și centre de tineret din toată țara, care au implicat voluntari și lucrători de tineret, formând abilități creative și asigurând un acces larg la fenomenul cultural.

Au fost premiate două proiecte realizate de Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică din Turda și un proiect realizat de Asociația pentru Dezvoltare prin Educație, Informare și Susținere, din Baia Mare. De asemenea, proiecte culturale au fost premiate și în cadrul altor secțiuni: Implicare socială și voluntariat (Uniunea Studenților din România) și Dezvoltare durabilă (Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică).

Toate proiectele premiate în cadrul Galei au avut un puternic impact la nivelul comunităților locale, prin crearea de oportunități de dezvoltare culturală și artistică, precum și prin asigurarea unui acces larg și echitabil la fenomenul cultural.

Proiectul Scrisori pentru Mine, derulat de Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică, a constat în organizarea unor ateliere literare, pe parcursul a cinci luni (mai-septembrie 2024). 300 de elevi din mediul rural și urban au dobândit competențe de exprimare în scris, arta și narațiunea reprezentând o modalitate eficientă de integrare socială și de combatere a marginalizării sociale. Tinerii au fost încurajați să își împărtășească poveștile de viață prin intermediul unor scrisori anonime, narațiunea personală fiind percepută ca un instrument de schimbare. Toate atelierele de scriere creativă au fost organizate de alți tineri, ceea ce a oferit posibilități de conexiune, empatie și înțelegere reciprocă. Proiectul a avut beneficii în sensul împuternicirii tinerilor prin scris, prin stimularea încrederii în sine și a gândirii critice. Foarte multe tinere participante au abordat probleme legate de abuz și discriminare, scrisorile lor fiind discutate ulterior cu membrii comunității. Proiectul s-a derulat, de altfel, sub motto-ul ,,O comunitate se schimbă atunci când ascultăm poveștile celor din jur”. Rezultatele au inclus nu doar dezvoltarea abilităților de scriere și a încrederii în sine, dar și o creștere a conștientizării comunității cu privire la problemele cu care se confruntă tinerii din ziua de astăzi.

Festivalul muzical de anvergură Sounds Like Summer a devenit un proiect de tradiție al Asociației pentru Dezvoltare prin Educație, Informare și Susținere, din Baia Mare. Dincolo de evenimentul muzical propriu-zis, organizat în 6 și 7 august 2024, în curtea Centrului de Tineret Baia Mare, Festivalul le-a oferit tinerilor din zonă oportunități de colaborare și de dezvoltare artistică și culturală. Sounds Like Summer 2024 a oferit un cadru favorabil pentru dezvoltarea de competențe în domeniile comunicare, leadership și muncă în echipă, pentru 15 voluntari cu vârste între 14 și 35 de ani și pentru crearea unui context cultural-artistic de promovare a 34 de tineri artiști locali, între 14 și 35 de ani, care au avut ocazia să-și demonstreze talentul alături de 5 trupe cunoscute, în fața unei audiențe de peste 500 de spectatori.

Muzicieni consacrați au acceptat să urce pe aceeași scenă alături de cei aflați la început de drum, accentuând relevanța solidarității între generațiile de artiști. Astfel, Sounds like Summera promovat arta locală și, în egală măsură, a creat un mediu propice dezvoltării tinerilor, stimulând participarea acestora în viața culturală a comunității.

Proiectul EcoArt, derulat de Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică, a format o echipă de artiști fotografi, care au pus în valoare patrimoniul natural din 2 zone fără infrastructură culturală solidă: Turda și Broșteni. Fotograful Luca Sebastian Vasile a format 14 tineri artiști, care au organizat 2 expoziții imersive, în care au fost implicați 215 copii și tineri. Peste 5000 de persoane au conștientizat, prin vizitarea acestor expoziții, importanța conservării și protejării patrimoniului local. Proiectul a facilitat dezvoltarea competențelor profesionale ale tinerilor și a creat resurse ce vor fi utilizate în cadrul altor proiecte educaționale, ce asociază, într-o aventură artistică inedită, patrimoniul regional, lecțiile de biologie și geografie din cadrul curriculum-ului școlar și educația non-formală.

În cadrul secțiunii Dezvoltare durabilă, proiectul cultural Comorile Arieșului, derulat de Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică a reiterat rolul relevant al muzeelor în construirea unui viitor durabil. Derulată sub motto-ul Creștem eroi, inițiativa a adus ameliorări concrete la nivel local. Asociația a format un grup de 25 de elevi, care au fost îndrumați să dezvolte o campanie social media de încurajare a ecoturismului, în rândul unui public de aproximativ 30.000 de persoane. Ulterior, împreună cu ajutorul a 94 de voluntari, a fost dezvoltat Muzeul Biodiversității Arieș, ce include 758 de exponate (roci, floră, faună), valorificat de o echipă interdisciplinară de 11 cadre didactice. Acestea au realizat ateliere de educație non-formală în domeniul ecologic, cu 540 de elevi, care au celebrat Ziua Mondială a Biodiversității. Amplasat în cadrul Colegiului Național „Mihai Viteazu”, Muzeul a fost astfel redefinit ca un centru interactiv de educație ecologică și conștientizare culturală, îmbinând tradiția cu inovația digitală. Muzeul revitalizat va continua să găzduiască periodic expoziții, ateliere și sesiuni de informare, contribuind la educarea generațiilor viitoare cu privire la importanța biodiversității și la metodele de protejare a acesteia.

Uniunea Studenților din România, cu ediția a 22-a a Festivalului UniFEST, s-a numărat printre câștigătorii din cadrul secțiunii Implicare socială și voluntariatFestivalul le oferă anual tinerilor studenți acces gratuit la o gamă largă de activități culturale (spectacole de teatru, proiecții de filme, expoziții de artă și concerte), încurajând, de asemenea, creativitatea și exprimarea artistică, prin organizarea de ateliere și workshop-uri. Derulat pe durata a 11 zile, Festivalul se derulează cu sprijinul câtorva zeci de voluntari, adresându-se anual câtorva mii de studenți.

Prin promovarea voluntariatului și a implicării civice, UniFEST contribuie la formarea unei generații de studenți activi din punct de vedere social și civic.

Toate aceste proiecte demonstrează importanța voluntariatului și a cetățeniei active.

Ziua Internațională a Voluntarilor, marcată anual în 5 decembrie, a fost stabilită de ONU în 1985, pentru recunoașterea rolului voluntarilor în ameliorarea calității vieții și construirea unui viitor comun mai bun. Pe măsură ce lumea se confruntă cu provocări tot mai mari, voluntarii sunt în prim-plan în crize şi urgenţe, adesea în situaţii extrem de dificile.

În domeniul cultural, voluntariatul este o resursă esențială, indiferent că este vorba despre organizarea evenimentelor culturale, promovarea culturală, asigurarea accesului larg la cultură sau derularea activităților de conservare și restaurare a obiectelor de patrimoniu. Mai mult, voluntariatul în cultură le oferă tinerilor numeroase oportunități de dezvoltare personală și profesională: ameliorarea abilităților de organizare și comunicare, dezvoltarea capacității de a rezolva probleme, creșterea încrederii în sine și dezvoltarea gândirii critice.

Prin participarea la Juriul Galei Tineretului și promovarea proiectelor culturale câștigătoare pe plan extern, ICR contribuie, prin reprezentanța sa la Bruxelles, la îndeplinirea obiectivelor Strategiei Naționale de Tineret 2024-2027.

Crearea de sinergii între domeniile cultură și tineret este esențială pentru a facilita accesul tinerilor la fenomenul cultural, pentru a le stimula interesul pentru lectură și pentru a sprijini tinerele talente. Este important ca tinerii să fie încurajați și implicați în cât mai multe proiecte culturale, care să le dezvolte creativitatea, să-i determine să aprecieze arta, să le faciliteze integrarea pe piața muncii și să facă, astfel, față provocărilor generate de o lume aflată în continuă schimbare.