„Timișoara evreiască” – conferință dedicată Capitalei Europene a Culturii 2023, la Tel Aviv

În cadrul seriei de evenimente menite să promoveze în Israel Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu AMIR (Organizația Israelienilor Originari din România) a organizat, în data de 19 mai, la ANU – Muzeul Poporului Evreu din Tel Aviv, conferința intitulată „Timișoara evreiască”.

Conferința, moderată de Dita Gara, a început prin prezentarea videoclip-ului Timișoara Big City Life care promovează principalele programe organizate la Timișoara pe parcursul acestui an.

E.S. Radu Ioanid, ambasadorul României în Statul Israel, a subliniat importanța moștenirii culturale și arhitecturale evreiești de pe teritoriul țării noastre, vizibilă cu precădere în Timișoara. Acesta a remarcat faptul că evreii timișoreni (și evreii români în general), activi și specialiști în multiple domenii, odată ajunși în Israel, nu au avut o bună organizare pe plan politic care să le fi oferit o vizibilitate crescută.

Intervenția ambasadorului a fost urmată de mesajul video al primarului Timișoarei, Dominic Fritz, în care acesta a salutat inițiativa evenimentului, subliniind, de asemenea, aportul major pe care comunitatea evreiască l-a adus, de-a lungul secolelor, la dezvoltarea orașului.

Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, a făcut un scurt istoric al programului de țară Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, punctând principalele evenimente pe care reprezentanța ICR Tel Aviv le-a organizat cu această ocazie.

Micha Harish, fost ministru și membru în Knessetul israelian, originar din Timișoara, președintele în exercițiu al AMIR, a împărtășit publicului numeros detaliile stabilirii sale în Israel, în circumstanțe comune multor evrei români, și principalele repere (auto)biografice care îl leagă, după mai multe decenii, de Timișoara.

În cadrul prezentării sale „Moștenirea culturală evreiască din Timișoara”, Getta Neumann a făcut un scurt studiu istoric în care a vorbit despre sinagogile timișorene și specificul vieții religioase comunitare, evoluția demografică și contribuțiile la peisajul urban, la dezvoltarea economică, culturală și politică și nu în ultimul rând, măsurile pe care le consideră necesare pentru conservarea moștenirii evreiești.

Luciana Friedmann, președinta Comunității Evreilor din Timișoara, a luat cuvântul cu prezentarea intitulată „Comunitatea evreilor din Timișoara – trecut, prezent și viitor” în cadrul căreia a detaliat situația demografică, programele comunitare și proiectele de viitor ale acesteia.

În continuarea evenimentului, Raluca-Elena Doroftei a prezentat proiectul „Poveștile singagogilor din Timișoara”, inițiat de Asociația Pantograf, al cărei co-fondator este. Aceasta a subliniat faptul că proiectul a pornit de la dorința de a face ca sinagogile din zona Banat și Crișana să fie accesibile publicului larg, care să aibă astfel ocazia de a admira frumusețea arhitecturală a acestora.

Masa rotundă moderată de George Schimmerling – el însuși israelian originar din Timișoara – a fost dedicată unor israelieni originari din Timișoara care au excelat în diverse domenii (politică, cultură, sport) și care i-a inclus pe Micha Harish, László Roth, compozitor și dirijor, și Avraham Klein, arbitru de fotbal. Invitații au discutat despre parcursul biografic și profesional și momente cheie ale activității lor.

Micha Harish a povestit numeroasei audiențe despre copilăria sa petrecută la Timișoara, amintind și de rivalitatea fotbalistică dintre cetățile Timișoarei și a Aradului, vie încă din anii '50 ai secolului trecut. De asemenea, a subliniat că educația primită de la părinții săi, a fost extrem de importantă în modul în care a reușit să răzbată în societatea și politica israeliană după alya.

Avraham Klein a evocat momente din prodigioasa sa carieră de arbitru internațional de fotbal în care, din cauza situației geopolitice, nu a fost menționată cetățenia sa israeliană, fiind identificat ca arbitru român, deși oficial nu reprezenta România. La întrebarea moderatorului, Avraham Klein – care a fost printre puținii cavaleri ai fluierului care au arbitrat la nu mai puțin de trei campionate mondiale consecutive – l-a numit pe brazilianul Pelé ca fiind cel mai bun jucőtor de fotbal al tuturor timpurilor.

Compozitorul și pianistul László Roth, supraviețuitor al Holocaustului, aflat la venerabila vârstă de 103 ani, a relatat despre modul în care a supraviețuit în lagărele de exterminare naziste, unde – după cum spunea – muzica i-a salvat viața, fiind cooptat în orchestra lagărului Mauthausen și astfel fiind scutit de muncile istovitoare.

Cristian Rudic, bariton și manager al Operei Naţionale Române din Timişoara, împreună cu mezzo-soprana Gabriella Varvari, acompaniați la pian de același László Roth, au încântat publicul numeros și entuziast prezent în auditoriul Muzeului Poporului Evreu – ANU cu fragmente din musicalul Scripcarul pe acoperiș,spectacol aflat în programul Operei din Timișoara de peste zece ani.