3 iunie-24 septembrie Institutul Cultural Român de la Stockholm
Skeppsbron 20
Artişti: Kalle Brolin (Göteborg), Magnus Bärtås (Stockholm), Ion Grigorescu (Bucuareşti), Joana Hajdithomas & Khalil Joreige (Beirut), Groupes Medvedkine (Besanςon/Sochaux), Paul Neagu (Bucureşti/Londra), Lina Selander (Stockholm) şi Mona Vatamanu & Florin Tudor (Bucureşti).
Curator: Felix Vogel (Berlin)
Vernisaj 3 iunie orele 18-21
Discuţie despre Bienala Bucureşti 4, între Kalle Brolin, Magnus Bärtås, Lina Selander şi Felix Vogel.
Moderator: Helena Holmberg
Expoziţia este deschisă de luni până vineri între orele 10-17. Filmul Je veux voir de Joana Hajdithomas & Khalil Joreige este proiectat în fiecare zi începând cu ora 17 (cu excepţia zilei de 25 iunie, când Institutul este închis pentru public).
The Realism Question porneşte de la ipoteza că la sfârşitului anilor '60 şi în anii '70 a apărut în Europa un nou tip de realism, de ambele părţi ale Cortinei de Fier. În Marea Britanie şi în Franţa, de exemplu, grupuri de film independente, precum The Medvedkin Groups, realizau filme în care membrilor clasei muncitoare li se oferea intr-o oarecare masura puterea de a se autoreprezenta. Ca o reacţie împotriva sistemelor de reprezentare ale vremii, aceştia şi-au asumat provocarea de a combina estetica şi politica pentru a crea filme inovatoare.
Cam în aceeaşi perioadă, în România socialistă, artişti precum Paul Neagu şi Ion Grigorescu încercau să se distanţeze de practica artistică dominantă cunoscută drept realismul socialist. Atât prin acţiunile lor, cât şi prin poziţionarea lor în afara sistemului de reprezentare obligatoriu în acea perioadă, Paul Neagu şi Ion Grigorescu reuşeau să aducă la lumină aspecte invizibile in sistemul de reprezentare agreat de sistem. Aceste practici artistice nu numai că au creat o breşă în sistem şi au dat naştere unei anumite forme de protest, dar au şi instituit totodată un nou mod de abordare a realităţii, oferind alternativa unei alte lumi posibile.
The Realism Question urmăreşte aceste tendinţe până în prezent, cercetând în ce măsură se regăsesc astăzi în lucrările unor artişti precum Kalle Brolin, Magnus Bärtås, Joana Hajdithomas & Khalil Joreige, Lina Selander şi Mona Vatamanu & Florin Tudor. Prezentând într-un mod experimental lucrări realizate într-o gamă largă de tehnici, în contexte şi perioade diferite, The Realism Question examinează ideile şi practicile proprii noţiunii de realism. Fără a-şi propune să ofere nişte răspunsuri general valabile, expoziţia dă naştere unor discuţii pornind de la întrebarea centrală : Care este miza realismului în zilelele noastre?
Expoziţia de la sediul ICR Stockholm a fost dezvoltată ca un epilog la Bienala Bucureşti 4 (BB4). Expoziţia bienalei, Handlung. Despre producerea posibilităţilor, cercetează practici artistice conectate în diverse feluri cu ambiguitatea termenului german „Handlung", perceput ca fiind localizat undeva între acţiune, activitate, realizare şi participare, pe de o parte, şi istorie şi narativitate, pe de altă parte. BB4 se desfăşoară până pe 25 iulie. Pentru detalii vizitati www.bucharestbiennale.org.