TEL AVIV. „Secretul magiei lui Mihail Sebastian”, eveniment online dedicat operei scriitorului român

Pentru a marca 76 de ani de la dispariția omului de litere român, de origine evreiască, Mihail Sebastian, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, împreună cu Teatrul Karov din Tel Aviv, va organiza un eveniment online dedicat moștenirii culturale și importanței pe plan literar a operei acestuia. Manifestarea va avea loc în limba ebraică, în data de 26 mai 2021, pe platforma zoom, de la ora 20.00, cu transmitere live pe paginile de Facebook ale celor două instituții de cultură.

Evenimentul va include intervenții despre viața și opera scriitorului din partea Cleopatrei Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv, alături de cele ale lui Dorit Nitai-Neeman, director al Teatrului Karov din Tel Aviv, și ale actorilor Martin Blumenfeld, Ofir Duan și Yoav Sadowsky.

Teatrul Karov din Tel Aviv, instituție fondată de Nicu Nitai, are în repertoriul tradițional piese adaptate după lucrările lui Mihail Sebastian, precum „Jocul de-a vacanța”, „Ultima oră”, „Steaua fără nume”.

Nicu Nitai (1931-2020), actor, regizor și fondator al Teatrului HaSimta din Yafo și ulterior al Teatrul Karov din Tel Aviv, a fost o adevărată legendă a teatrului israelian și un promotor neobosit al literaturii române pe scena culturală israeliană, datorită traducerilor, adaptărilor și spectacolelor puse în scenă după opere ale scriitorilor români.

O influență specială asupra lui Nicu Nitai a avut-o Mihail Sebastian, care i-a fost profesor, acest fapt regăsindu-se inclusiv în piesa de teatru scrisă de Nitai, intitulată „Bună ziua, domnule profesor”, și inspirată din „Jurnalul” și celelalte scrieri ale acestuia. Un punct de discuție din cadrul programului din 26 mai îl va constitui tocmai această legătură deosebită pe plan personal și artistic.

Mai multe informații: https://www.facebook.com/events/1158998267859187