”Symphonic Jazz Poem” la Ierusalim, cu ocazia Zilei Culturii Naționale

Symphonic Jazz Poem la Ierusalim, cu ocazia Zilei Culturii Nationale Symphonic Jazz Poem la Ierusalim, cu ocazia Zilei Culturii Nationale Symphonic Jazz Poem la Ierusalim, cu ocazia Zilei Culturii Nationale Symphonic Jazz Poem la Ierusalim, cu ocazia Zilei Culturii Nationale Symphonic Jazz Poem la Ierusalim, cu ocazia Zilei Culturii Nationale Symphonic Jazz Poem la Ierusalim, cu ocazia Zilei Culturii Nationale

„Contrar dictonului latin Inter arma silent musas, noi dorim să facem muzele auzite și aici, la Ierusalim, în acest Orient Mijlociu măcinat de război. Acum, mai mult ca niciodată, conceptul de soft power își poate dovedi eficacitatea, acolo unde armele vorbesc” – a subliniat Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, în deschiderea Concertului de Gală de la Ierusalim. Concertul ”Symphonic Jazz Poem” a fost organizat de ICR Tel Aviv, deZiua Culturii Naționale, în seara zilei de 20 ianuarie, în sala arhiplină ”Henry Crown Symphony Hall” a Teatrului din Ierusalim.

Importanta dată din calendarul evenimentelor culturale ale anului 2024, precum și aniversarea, în acest an, a două decenii de la înființarea Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, au fost celebrate la Teatrul din Ierusalim, în fața unui public de peste 500 de persoane, printr-un eveniment muzical de excepție. Acesta a constat într-un concert de jazz simfonic cu lucrări originale românești compuse de Florin Răducanu, avându-i ca interpreți pe același Florin Răducanu (la pian) și Dalila Cernătescu (nai), acompaniați de muzicienii israelieni Oren Hardy (contrabas) și Yonatan Rosen (tobe), împreună cu Jerusalem Symphony Orchestra, sub bagheta dirijorului Ionuț Pascu.

„Concertul este continuarea unei frumoase prietenii, al unei fructuoase colaborări, inaugurate în 2019, între cele două instituții de cultură – Institutul Cultural Român de la Tel Aviv și Orchestra Simfonică de la Ierusalim” – a evocat directorul ICR Tel Aviv istoria recentă a cooperării culturale cu prestigiosul partener israelian. În discursul său, E.S. Radu Ioanid, Ambasadorul României în Statul Israel, a exprimat solidaritatea României cu Israelul în urma atacului sângeros produs la data de 7 octombrie 2023 asupra unor așezări israeliene aflate în apropierea Fâșiei Gaza, aducând un omagiu victimelor și exprimându-și speranța că ostaticii se vor putea întoarce acasă cât mai curând. Totodată, ambasadorul a accentuat „rolul unificator al culturii, mai ales în timpurile grele precum cele pe care le trăim.”

Programul muzical al Galei, prezentat în primă audiție publicului din Israel, a conținut: Mapamond Pictures Rhapsody for Piano Jazz Trio & Symphonic Orchestra, compozitor Florin Răducanu; Jazz Passacaglia for Panflute, Piano Jazz Trio & Symphonic Orchestra, compozitor Florin Răducanu; Panflute Improvisation on Traditional Romanian Music, aranjament muzical de Dalila Cernătescu; Romanian Doina for Panflute, Piano Jazz Trio & Symphonic Orchestra, aranjament muzical de Dalila Cernătescu și Florin Răducanu, orchestrație de Florin Răducanu; Symphonic Jazz Triptych, compozitor Florin Răducanu; Sephardic Jazz Sketches for Panflute, Piano Jazz Trio & Symphonic Orchestra, aranjament muzical de Dalila Cernătescu și Florin Răducanu, orchestrație de Florin Răducanu. Publicul a avut parte de o surpriză muzicală constând în interpretarea pieselor Klezmer Tunes, compuse de Daniel Galay.