Cea de-a opta prezență consecutivă a României la Târgul Internațional de Carte de la Londra evocă, prin autorii și cărțile reunite într-un program cu adevărat româno-britanic, extraordinara capacitate a literaturii de suscita întâlniri esențiale și revelații: interioare, culturale, geografice. În aceeași măsură, evenimentele organizate la standul românesc din Centrul Expozițional Olympia, la sediul Institutului Cultural Român din 1 Belgrave Square și în secțiunea românească a Librăriei Europene din Piccadilly Circus vorbesc despre puterea cuvintelor de a aduce la lumină și de a exprima, prin limbaje diferite, dar îndreptățite în mod egal, aspectele cele mai obscure sau mai complicate ale identității.
Programul românesc de anul acesta de la Târgul londonez are în centru doi scriitori de forță - unul român, celălalt britanic - care au făcut din opera lor, fiecare în felul său, locul privilegiat al unor descoperiri decisive. Invitata noastră specială este poeta Ana Blandiana, nu numai unul dintre cei mai importanți autori români postbelici, ci și o mare conștiință civică și un neobosit constructor de instituții ale memoriei naționale. Celălalt autor celebrat este Sir Patrick Leigh Fermor (1915-2011), cel mai important autor britanic de carte de călătorii al ultimelor decenii, care a transcris, în sute de pagini elocvente, precise și subtile, jubilația întâlnirii cu oamenii și peisajele României.
Cele trei zile intense de întâlniri, dialoguri și lansări reunesc, la fel ca în anii trecuți, oameni de litere care au construit, la rândul lor, legături pertinente și durabile între spațiul cultural românesc și cel britanic: poeţii Fleur Adcock şi Vidyan Ravinthiran, traducătorii Viorica Pâtea şi Paul Scott Derrick, scriitorul Liviu Antonesei, cercetătorii Marius Turda, Daniel Briggs şi Dorina Dobre, autorii Nigel Shakespear şi Ian Macilwain, istoricul Alan Ogden, jurnalistul Tom Fort, precum şi importante figuri culturale ale comunității românești din Marea Britanie, precumMichael de Styrcea, Şerban Cantacuzino şi Marie-Lyse Ruhemann, cărora li se alătură muzicienii Nicolas Simion şi Sorin Romanescu.
Dați click aici pentru biografiile participanților.
Prezența românească la ediția din 2015 a Târgului de Carte de la Londra este organizată de Institutul Cultural Român prin Centrul Național al Cărții și ICR Londra, cu sprijinul Ambasadei României, al Librăriei Europene (European Bookshop), al Asociației Editorilor din România și al Patrick Leigh Fermor Society. Proiectul este finanțat de către Institutul Cultural Român. Sponsor: SC Kandia Dulce S.A.
MARŢI, 14 APRILIE
12pm / Stand 5C120 / Centrul Expozițional Olympia, Hammersmith RoadInaugurarea prezenței românești la Târgul Internațional de Carte de la Londra
Evenimentul de deschidere, desfășurat în prezența ES dr. Ion Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie, reunește la standul României din Centrul Expozițional Olympia - personalizat, ca și cel de la ediția de anul trecut, de designerul român Zoe Olaru -, scriitori români și britanici, editori și alți profesionişti din lumea cărţii de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii.
7pm / Librăria Europeană / 5 Warwick StreetEmblems of Identity: New Romanian Books in English / Emblemele identității - noi apariții românești în limba engleză
Cele mai recente cărţi semnate de autori români sau cu tematică românească apărute în limba engleză sunt prezentate la Librăria Europeană din inima Londrei, care găzduiește unica secțiune de carte românească în original din Marea Britanie. În prezența autorilor Liviu Antonesei (The Innocent and Collateral Victims of a Bloody War with Russia, Editura Profusion); Marius Turda (Latin Eugenics in Comparative Perspective, Editura Bloomsbury); Daniel Briggs, Dorina Dobre (Culture and Immigration in Context: An Ethnography of Romanian Migrant Workers in London, Palgrave Macmillan); Nigel Shakespear (Times New Romanian: Voices and narrative from Romania, Matador) și Ian Macilwain (In Search of the Village Distilleries of Maramures, Broombank Publishing).
Intrarea este liberă. Dacă doriți să participați, vă rugăm să vă rezervați un loc.
MIERCURI, 15 APRILIE
7pm / ICR Londra / 1 Belgrave SquareDwelling in Words: An Evening with Ana Blandiana / A locui în cuvinte. O seară cu Ana Blandiana
Marea poetă Ana Blandiana rememorează, în compania unora dintre cei mai importanți traducători și comentatori ai săi din străinătate, excepționalul parcurs poetic și personal care a transformat o tânără aspirantă foarte talentată, dar provenită dintr-o familie indezirabilă pentru sistemul comunist, într-un autor legendar, care a distilat în opera sa tribulațiile unei conștiințe naționale amuțite de minciună și violență. Interlocutorii scriitoarei sunt poeții Fleur Adcock și Vidyan Ravinthiran și traducătorii Paul Scott Derrick și Viorica Pâtea. Cu această ocazie, Ana Blandiana va citi fragmente din My Native Land A4, cea mai recentă carte a sa, apărută în limba engleză la editura britanică Bloodaxe Books în anul 2014.
Dialogurile și lecturile serii vor fi acompaniate de intervențiile muzicale ale saxofonistului Nicolas Simion şi ale chitaristului Sorin Romanescu, extrase din impetuoasa suită de jazz "Romanian Impressions".
Intrarea este liberă. Dacă doriți să participați, vă rugăm să vă rezervați un loc.
JOI, 16 APRILIE
7pm / ICR Londra/ 1 Belgrave Square "Patrick Leigh Fermor: A Romanian Romance" / "Patrick Leigh Fermor - o pasiune românească"
Vernisajul expoziției care urmărește, printr-un colaj de fotografii vechi și fragmente emblematice din cărțile lui Patrick Leigh Fermor, traseul românesc al autorului inegalabilelor Between the Woods and the Water și The Broken Road, prin intermediul oamenilor și peisajelor care se află la originea atașamentului său de o viață pentru România.
7:30pm / ICR Londra / 1 Belgrave SquareThe Enamoured Way: Patrick Leigh Fermor and Romania / Drumul îndrăgostit - România lui Patrick Leigh Fermor
Istoricul şi scriitorul Alan Ogden, scriitorul şi jurnalistul Tom Fort, precum și câțiva prieteni ai lui Patrick Leigh Fermor din exilul românesc de la Londra - Michael de Styrcea, Şerban Cantacuzino și Marie-Lyse Ruhemann, discută fascinația celebrului scriitor pentru România, examinând percepțiile și observațiile sale pline de culoare și miez, informate de solide cunoștințe istorice, culturale și lingvistice.
Intrarea este liberă. Dacă doriți să participați, vă rugăm să vă rezervați un loc.
Sir Patrick Leigh Fermor, DSO, OBE, mai bine cunoscut ca „Paddy" Fermor, s-a născut în Londra în 11 februarie 1915. Eliminat de la King's School din Canterbury, unde fusese descris drept „o periculoasă combinaţie de sofisticare şi nesăbuinţă", a hotărât să călătorească pe jos până la Constantinopol și s-a îmbarcat la Londra pe un vas spre Olanda, unde a ajuns în 9 decembrie 1933. În Constantinopol a descins în 31 decembrie 1934 iar după un scurt sejur în Grecia a ajuns în România, unde a rămas până în 1939. Călătoriile sale în Europa de Sud-Est sunt descrise decenii mai târziu, între anii 1977 şi 2013, în cărțile A Time of Gifts, Between the Woods and the Water şi The Broken Road - evocare poetică a unei Europei distruse de război și recuperate acum prin amintire și imaginație. Se întoarce în Grecia în anul 1940 ca ofițer al Armatei britanice, iar anul 1941 îl găseşte implicat în operaţiunile desfăşurate în Creta de forțele de comando înfiinţate de Winston Churchill. În 26 aprilie 1944, realizează împreună cu un camarad, „Billy" Moss, o spectaculoasă misiune de capturare a generalului Heinrich Kreipe, comandantul unei divizii germane staționate pe insulă. Admirat pentru eroismul său, dar şi pentru talentul său de negociator şi uşurinţa de a comunica în mai multe limbi, Paddy Fermor a fost considerat mult timp cel mai cunoscut autor britanic de cărți de călătorie. Un jurnalist de la BBC l-a caracterizat cândva drept o „combinaţie de Indiana Jones, James Bond şi Graham Greene". Alături de lucrările trilogiei deja menţionate, cele mai cunoscute cărţi ale sale sunt Mani, apărută în anul 1958, şi Roumeli, publicată în anul 1966. În ianuarie 1968, s-a căsătorit cu Joan Rayner, iar spre sfârşitul anului au terminat construcţia casei lor din Kalamitsi, în Grecia. Sir Patrick Leigh Fermor, înnobilat în anul 2004, a murit în Anglia în 10 iunie 2011, la venerabila vârstă de 96 de ani.