Selecție bogată de filme românești, cu sprijinul ICR, la Festivalul Internațional de Film de la Tbilisi

         · Country in Focus: România are statut de invitat special la cea de-a 23-a ediție a Festivalului

Institutul Cultural Român susține participarea românească, în perioada 4–11 decembrie 2022, la cea de-a 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Tbilisi (TIFF), România având statut de invitat special: Country in Focus.

Cinematografia românească a fost prezentă constant în Georgia la TIFF, din programul festivalului făcând parte, de-a lungul timpului, filme semnate de importanți regizori români, printre care Cristian Mungiu, Radu Jude, Radu Mihăileanu, Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, Adina Pintilie și Alexander Nanau.

„Cinefilii georgieni sunt buni cunoscători ai fenomenului cinematografic românesc. De-a lungul celor 22 de ediții, Festivalul Internațional de Film de la Tbilisi a proiectat filme ale unor importanți regizori români, precum Cristian Mungiu, Radu Jude, Corneliu Porumboiu. Pentru prima dată, cu ajutorul Institutului Cultural Român, în cadrul festivalului va fi prezentată o retrospectivă cinematografică amplă, care va cuprinde șase lungmetraje și două documentare. Festivalul va găzdui dezbateri susținute de regizori și critici de film români, care vor discuta cu publicul georgian despre situația actuală a industriei cinematografice românești”, a declarat directorul festivalului, Gaga Chkheidze.

Ediția curentă va include una din cele mai bogate selecții de filme românești de până acum, având în vedere că România are în acest an statutul de țară invitat special: Country in Focus.

În cadrul festivalului, vor avea loc proiecțiile filmelor Imaculat (r. Monica Stan&George Chiper-Lillemark); Om câine (r. Ștefan Constantinescu); Mikado (r. Emanuel Pârvu); Spioni de ocazie (r. Oana Giurgiu); Câmp de maci (r. Eugen Jebeleanu); Neidentificat (r. Bogdan George Apetri); Miracol (r. Bogdan George Apetri); Pentru mine tu ești Ceaușescu (r. Sebastian Mihăilescu).

Regizorii Bogdan George Apetri, Sebastian Mihăilescu și Ștefan Constantinescu își vor prezenta personal filmele pe care le semnează și vor susține după proiecțiile acestora sesiuni de întrebări și răspunsuri. Criticul de film Mihai Chirilov va face o analiză a filmelor românești prezentate și va modera dezbaterea cu tema „Cinematografia românească de azi”.

Programul integral al proiecțiilor poate fi consultat pe pagina de web a festivalului: https://www.tbilisifilmfestival.ge/en/full-program/

Despre Festivalul Internațional de Film de la Tbilisi

Festivalul a debutat în 2000 și a rămas de atunci unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din Georgia, evenimentul fiind organizat de asociația Cinema Art Center Prometheus. Obiectivul principal al festivalului este de a prezenta publicului georgian pelicule recente, semnate atât de cineaști georgieni, cât și internaționali și de a informa asupra noilor tendințe în cinematografie. Programul fiecărei ediții include o largă varietate de producții din întreaga lume, care atrage nume de rezonanță în domeniu, profesioniști și tineri cineaști, reprezentanți ai mass-media și o numeroasă audiență.