Scriitoarea de origine română Domnica Rădulescu, la „Conferințele Leon Feraru”, program online al ICR New York

ICR New York difuzează joi, 1 noiembrie 2023, o nouă ediție a programului online „Conferințele Leon Feraru”, ediție a cărei invitată este Domnica Rădulescu, profesor universitar la Universitatea Washington and Lee din Virginia, autoare de cărți de ficțiune apărute la edituri importante din Statele Unite, una dintre scriitoarele de origine română de succes și un cercetător academic cu un nume bine consolidat în spațiul nord-american. Relativ recent apărut, volumul său autobiografic Dream in a Suicase (Un vis într-un bagaj) este o tulburătoare și reprezentativă, în multe privințe, mărturie despre emigrație, despre viața în comunitățile româno-americane și despre eforturile dureroase ale adaptării și ale emancipării sociale pentru emigranții români din prima și a doua generație.

Publicul este invitat să urmărească dialogul dintre Domnica Rădulescu și Dorian Branea, director ICR New York, pe pagina de Facebook a ICR New York, miercuri, 1 noiembrie, începând cu ora 2:00 PM EST, iar uleterior pe YouTube, IGTV sau pe site-ul www.rciusa.info

Domnica Rădulescu a emigrat în Statele Unite în adolescență. Este autoarea romanelor scrise în limba engleză Train to Trieste (2008), Black Sea Twilight (2010) și Country of Red Azaleas (2016); a publicat și a coordonat volume colective dedicate teatrului est-european, literaturii de exil, scriiturii feministe și reprezentărilor feminine în literatură. Două dintre piesele sale de teatru, The Town with Very Nice People (2013) și Exile Is My Home (2014), au fost selectate ca finaliste pentru Premiul de Dramaturgie Jane Chambers. Fostă bursieră Fulbright, este fondatoarea și directoarea The National Symposium of Theater in Academe.

În cadrul programului online „Conferințele Leon Feraru”, se dezbat chestiuni relevante pe ambele maluri ale Atlanticului, punând în evidență expertiza românească în teme legate de domeniul cultural, într-o definiție cât mai largă a acestuia. Este unul dintre programele online ale ICR New York derulate în timpul pandemiei și continuate ulterior datorită succesului pe care l-a avut. Are drept scop crearea unui spațiu de dialog intelectual româno-american, punând în evidență cele mai valoroase contribuții românești, americane și internaționale, în domeniile istorie, literatură și arte, politologie, relații internaționale, și contribuind la cunoașterea și înțelegerea fenomenului american. Programul onorează memoria scriitorului, diplomatului și universitarului Leon Feraru (1887-1962), profesor la Universitatea Columbia și întemeietor al diplomației culturale românești ca efort de promovare consecvent, profesionist, în Statele Unite.