Sărbătoarea cinematografiei, la TIFF 2019

Sute de proiecții, premiere absolute și titluri care au făcut istorie, artiști muzicali de renume și cine-concerte spectaculoase, noi experiențe cine-culinare, workshop-uri și masterclass-uri susținute de experți din lumea filmului și industrii creative, dezbateri și petreceri fabuloase vor sărbători majoratul Festivalului Internațional de Film Transilvania - TIFF, între 31 mai și 9 iunie 2019. Institutul Cultural Român se numără printre partenerii acestei ediții.

INVITAȚI

Una dintre cele mai excentrice figuri ale cinematografiei mondiale, actorul, regizorul și producătorul Nicolas Cage este invitatul-surpriză al acestei ediții. Câștigător al unui premiu Oscar și distins cu numeroase alte premii în cadrul marilor festivaluri de film din lume, starul va primi Trofeul Transilvania pentru Contribuția Adusă Cinematografiei Mondiale de-a lungul unei cariere de aproape patru decenii. Fanii îl vor putea urmări, în rol principal, în două dintre filmele care au doborât recordurile de box office. Prezent la Cluj-Napoca va fi și regizorul, scenaristul și producătorul Michel Gondry, la rândul său premiat cu Oscar pentru scenariul original al filmului Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004). Celebrat printr-o retrospectivă integrală, cineastul francez va inaugura, în 31 mai, Uzina Filmelor de Amatori– un spațiu amenajat cu zeci de decoruri și toată aparatura necesară, în care oricine își poate realiza propriul film. Întâlnirea dintre publicul TIFF și cele două personalități invitate va fi posibilă prin două masterclass-uri.

Nadav Lapid, regizorul israelian care semnează Sinonime (Synonyms), premiat anul acesta cu Ursul de Aur la Berlinală, va veni la Cluj însoțit de tatăl său, Haim Lapid, scenaristul filmului, alături de care va participa la proiecția în premieră în România. Tot în familie sosesc la TIFF Eva și Lukas Ionesco, regizoarea franceză cu origini românești care semnează Vârsta de aur (Une jeunesse dorée), respectiv fiul său, unul dintre protagoniștii filmului cu caracter auto-biografic inclus în Focusul Francez.

Echipa filmului Politica italiană pentru to(n)ți (Il Sindaco, Italian Politics 4 Dummies), producția care a stârnit un scandal enorm în Italia, va împărtăși publicului din România experiența unică a procesului prin care a fost creat documentarul. Ismaele La Vardera, jurnalistul-erou, implicat într-o campanie electorală fictivă în cursa pentru Primăria orașului Palermo, de-a lungul căreia și-a filmat cu camera ascunsă toate interacțiunile cu politicienii importanți, va fi prezent la Cluj alături de regizorii Davide Parenti și Claudio Canepari. Multi-premiatul regizor, scenarist și producător german Veit Helmer vine la TIFF cu Sutienul (The Bra), cel mai recent film pe care îl semnează. Alături de el, vor fi prezente la întâlnirea cu publicul actrițele Irmena Chichikova și Maia Morgernstern, ambele protagoniste ale filmului.

Proiectat în premieră absolută la Gala de deschidere TIFF, Parking (r. Tudor Giurgiu), va oferi cinefililor șansa de a-i întâlni pe membrii echipei de producție și pe actorii Mihai Smarandache, Carmen Florescu și Paul Cimpoieru. Nu vor lipsi de la eveniment compozitorul Julio de la Rosa și scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari, autorul bestseller-ului ,,Apropierea’’, care a inspirat scenariul filmului.

Regizorul, producătorul și criticul canadian distins cu trei premii majore la Locarno, Denis Côté revine la Cluj, de data aceasta în calitate de membru al juriului Competiției TIFF. Cineastul canadian vine însoțit de Ghost Town Anthology, cel mai recent film pe care îl semnează, lansat anul acesta în competiția pentru Ursul de aur, la Berlin. Cu peste 30 de ani de experiență în industria filmului, producătorul Mike Goodridge, actualmente director artistic al Festivalului de la Macao, va face parte la rândul său dinjuriul care va stabili titlul câștigător al Trofeului Transilvania, alături de producătoarea croată AnitaJuka și regizorul și scenaristul român Constantin Popescu, care semnează, printre alte titluri de succes prezentate în marile festivaluri,Pororoca, film laureat cu premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF 2018, trei premii Gopo și un premiu la Festivalul de la San Sebastian.

Premiul de excelență îi va fi oferit la această ediție inegalabilului Marcel Iureș, pentru cariera sa impresionantă, marcată de zeci de roluri interpretate pe scenele din întreaga lume, trei Premii UNITER și apariții nenumărate în producții cinematografice care s-au bucurat de succes internațional. Printre actorii români foarte iubiți de public, cinefilii îi vor reîntâlni la Cluj pe Horațiu Mălăele, Dana Dogaru și Iosif Paștina, prezenți la proiecția specială Moromeții 2.

SECȚIUNI

Nouă titluri recente și tot atâtea viziuni asupra unui subiect cum nu se poate mai fierbinte, concurează anul acesta pentru premiul FIPRESCI, în secțiunea tematică intitulată Ora de religie, și o colecție amplă de filme VR vor oferi publicului o mostră din cinematografia viitorului în secțiunea infiniTIFF. Dedicată pasionaților de film și gastronomie, secțiunea Film Food aduce la Cluj patru povești savuroase și detalii picante din culisele celor mai cunoscute restaurante din Europa. Proiecțiile vor fi urmate de cine speciale pregătite de Chefi inspirați de subiectele filmelor incluse în programul ediției. De experiențe gastronomice inedite vor avea parte și cei care vor urmări traseul Caravanei Culinare Franco-Române, prezentă la TIFF în cadrul Sezonului România-Franța 2019. Cu aceeași ocazie, cinefilii se vor delecta și cu o amplă selecție de filme semnate de regizori în plină ascensiune, inclusă anul acesta în programul Focus Franța, dar și cu o Retrospectivă integrală Michel Gondry.

În secțiunile Competiție, Supernova, Umbre, Fără limită, Ce se întâmplă, documentarule?, Zilele Filmului Românesc, Suspecți de serviciu, Ziua Maghiară, Shadow Shorts, EducaTIFF și Ziua HBO (partener de tradiție al TIFF-ului), vor fi proiectate filme în premieră absolută, dar și titluri premiate în festivalurile internaționale.

O colecție eclectică de noutăți și clasici de referință, în versiuni restaurate, va face deliciul publicului în programul Focus China, țară aflată pentru prima dată în prim-planul unei ediții TIFF. Alături decineastul Fatih Akin și regizorul Veit Helmer, invitat special al acestei ediții, regretata Agnès Varda, regina cinematografiei franceze, va fi omagiată în secțiunea 3x3.

PROIECȚII SPECIALE

Proiecția Parking în premieră absolută va deschide ce-a de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, cu o poveste emoționantă despre un poet român care, după ce emigrează în Spania, descoperă nu numai chinurile iubirii ci și durerea depărtării de casă. Filmul în regia lui Tudor Giurgiu va putea fi urmărit în prezența echipei, pe ecranul-gigant din Piața Unirii Open Air, pe 31 mai, de la ora 20:45.

Invitat special la TIFF 2019, Nicolas Cage va primi Trofeul Transilvania pentru Contribuția Adusă Cinematografiei Mondiale în aplauzele fanilor prezenți la eveniment special, programat pe 1 iunie, în Piața Unirii Open Air. Pe marele ecran va fi proiectat apoi thriller-ul hi-tech Față în față (Face/Off, r. John Woo), în care Nicolas Cage interpretează, alături de John Travolta, alternativ, rolul unui ucigaș psihopat și al polițistului care se află pe urmele lui.

De la Cannes, direct în programul TIFF.18, trei titluri mult așteptate vor ajunge la Cluj, în premieră în România. Durere și glorie (Pain and Glory), cel mai recent film semnat de Pedro Almodóvar, și noul film al cineastului român Corneliu Porumboiu, La Gomera sunt prezentate, în aceste zile, în competiția oficială de la Cannes și vor putea fi văzute în premieră în România la TIFF. Tot de la Cannes, din secțiunea Semaine de la critique, revine în competiția pentru Trofeul Transilvania regizorul Hlynur Palmason cu drama Alb cât vezi cu ochii (A White, White Day).

La 30 de ani de la evenimentele din Decembrie 89, proiecția documentarului După Revoluție, semnat de Laurențiu Calciu, aduce pe marele ecran imagini înregistrate pe camera lui VHS pe străzile din București, imediat după căderea regimului comunist.

CONCERTE & EVENIMENTE SPECIALE

Britanicii eclectici de la TransGlobal Underground și maeștrii brass ai Fanfarei Tirana din Albania au creat în 2013 un nou univers muzical hipnotizant intitulat The Kabatronics, pe care publicul TIFF va avea ocazia să-l exploreze luni, pe 3 iunie, ora 19:00, într-un concert programat la Casa de Cultură a Studenților.

Iubitorii de muzică vor fi impresionați de revenirea pe scena muzicală a unuia dintre cele mai populare grupuri franceze a anilor 90’. Legendarii și carismaticii Les Négresses Vertes vor putea fi ascultați live, pentru prima data în România, pe 4 iunie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților. Tot aici, în seara de 8 iunie, de la ora 18:30 va veni pentru prima dată la întâlnirea cu publicul din țară, compozitorul și pianistul Jean-Michel Bernard, premiat la Cannes în 2007. Artistul francez va interpreta, alături de solista Kimiko Ono, compozițiile sale unice realizate pentru coloanele sonore ale filmelor regizate de Michel Gondry sau Martin Scorsese, dar și piese celebre ale altor compozitori de muzică de film, precum Lalo Schifrin sau Ennio Morricone.

Proiecția specială din Arkhai Sculpture Park, Vlaha, va oferi cinefililor ocazia de a urmări în aer liber Generația Woodstock (Woodstock: Three Days that Defined a Generation), filmul care marchează aniversarea a 50 de ani de la prima ediție a legendarului festival. Invitatul special al serii: Oigăn, cu deja celebrul său performance live intitulat Oigan plays Dylan.

Un cine-concert de senzație îl va readuce anul acesta pe legendarul chitarist Gary Lucas în România, după succesul înregistrat în 2010 la TIFF. Miercuri, pe 5 iunie, ora 21:30, la Biserica Romano-Catolică ,,Sfânta Treime’’ din Cluj, artistul american va acompania live proiecția capodoperei The Goddess (Zeița, r. Wu Yonggang), clasicul mut considerat astăzi unul dintre cele mai populare titluri din Epoca de Aur a cinematografiei chineze.

Proiecțiile în aer liber și petrecerile vibrante vor anima împrejurimile Castelului Bánffy pe 1 și 2 iunie. Programul Weekend la Castel include jocuri interactive, ateliere creative și spectacole pentru copii pe timp de zi, iar după lăsarea serii invită cinefilii să trăiască o iminentă invazie extraterestră alături de personajele din CoinCoin și extratereștrii (CoinCoin & The Extra-Humans), în proiecția-maraton de sâmbătă seară ce va fi urmată de Full Moon Party. Dumincă seară, vedeta de la Castel va fi starul american Nicolas Cage, ,,magnific și fabulos de feroce’’ (The Guardian) în horror-ul sângeros Mandy (2018, r. Panos Cosmatos).

Programul infiniTIFF se va concentra anul acesta pe stimularea antreprenoriatului clujean în direcția producției virtuale pentru film, jocuri video, animație și tehnologie audiovizuală, completând proiectul Cluj Future of Work. Două evenimente speciale dedicate profesioniștilor, în acest sens, vor fi infiniTIFF Summit, o conferință de jumătate de zi despre producția virtuală si viitorul muncii, și infiniTIFF Workshop, un eveniment colaborativ cu participarea stakeholderilor locali din diferite industrii.

PROIECTE

Revenită anul trecut în programul TIFF după o îndelungată absență, Bursa Alex. Leo Șerban, inițiativa de încurajare a tinerilor cineaști români, acordatăîn memoriacelui mai important critic de film român al ultimelor două decenii, va oferi și la această edițieun premiu de 2500 de Euro, în parteneriat cu Conceptual Lab, unui critic, scenarist sau regizor de film interesat să dezvolte un nou proiect.

Proiecții speciale și ateliere dedicate celor maitineri reprezentați ai publicului vor completa programul ediției sub egida EducaTIFF, iar proiectul pentru adolescenți, intitulatLet’sGo Digital, le va oferi tinerilor șansa să-și descopere și să-și exerseze aptitudinile pentru o viitoare carieră în film.

În programul 10 pentru FILM,alți zece actori români care s-au remarcat pe scena teatrului, dar care nu au avut încă ocazia să se afirme într-un rol major pe marele ecran, vor fi prezentați publicului, jurnaliștilor și profesioniștilor din industrie, invitați la cea de-a 18-a ediție TIFF.

BILETE

Noutatea ediției și o surpriză pentru fanii festivalului, cardurile TIFF oferă deținătorilor un avans de 48 de ore de acces la programul festivalului și la vânzarea de bilete. Detalii despre cum pot fi achiziționate acestea pe tiff.eventbook.ro, acolo unde vor fi disponibile, în curând, biletele și abonamentele pentru toate evenimentele din programul TIFF.18.

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Cu sprijinul: Ministerului Culturii și Identității Naționale, Centrului Național al Cinematografiei, Primăria și Consiliul Județean Cluj, Institutului Cultural Român, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene, Dacin Sara, Uniunii Cineaștilor din România, Departamentului pentru Relații Interetnice – Guvernul României

Prezentat de: Banca Transilvania

Partener Principal: Mastercard

Mașina Oficiala: Mercedes Benz

Cafeaua Oficială: Nespresso

Transportator Oficial: Tarom

Sponsori: Orange, Cemacon, Lidl, HBO GO, Kronenbourg Blanc, Regina Maria, E-On, McDonalds, IQOS, Tenaris Silcotub, Groupama, Cinema City, Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Energobit, Madd Electronics, Eximtur, Ecco, Maris, Obsentum, Via Viticola Sarica Niculitel, Zetea, BDG, Clever, PMA, IKEA

Partener Logistic Oficial: DHL

Parteneri media: Europa FM, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Historia, Marie Claire, Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Auto-Motor-Sport, TV5, Business Review, Radio România Cultural, Observator Cultural, Agerpres, VICE, Glamour, Cinemagia, Revista BIZ, Life.ro, AaRC.ro, Sinteza, LiterNet, Verbs describe Us, GeoMovies

Parteneri media locali: TVR Cluj, EBS Radio, Făclia, Filmtett, InfoTrafic, Maszol, Monitorul de Cluj, Radio Cluj, Transilvania Reporter, Ziua de Cluj, Transindex

Partener de monitorizare: mediaTRUST