- 20 January 2010
- Etichete Arte vizuale
Vernisajul expoziţiei de pictură contemporană, artefact şi sculptură în prezenţa sculptorului român Dumitru Verdianu şi a artistelor plastice Jana Slintáková, Petra Hejdová şi Dagmar Kubišová din Republica Cehă.
Expoziţia va fi prezentată de artistul Dumitru Verdianu şi de Petr Slínták, PhD.
Vernisajul va fi însoţit de acordurile muzicale ale grupului Alexandr Hemala.
Expoziţia rămâne deschisă până pe 20 februarie.
Sculptorul român Dumitru Verdianu locuieşte şi lucrează în Austria. Creaţia sa este orientată către motive tradiţionale româneşti, fiind inspirată de folclorul şi mitologia noastră, dar şi de tradiţiile spirituale ale Europei Centrale şi ale Balcanilor.
Jana Slintáková s-a născut în 1982 în oraşul Uherské Hradiště. În anul 2000 a absolvit secţia de Creaţie Vestimentară a Liceului de Industrie Textilă din Brno, iar în 2006 Facultatea de Pedagogie din cadrul Universităţii Palacký din Olomouc, cu specializările Limba Cehă şi Pedagogia Artelor Plastice. Acum locuieşte şi lucrează la Praga. Jana Slintáková: „Colecţia de cinci artefacte pe care o voi prezenta la această expoziţie şi pe care le-am denumit obiecte de purtat pe corp sau, în mod simbolic, rinichi, exprimă trăsături general-umane prin intermediul formei şi al materialului ascuns înăuntrul lor. La fel ca şi rinichii, care conţin materii proprii organismului omenesc, aceste artefacte ascund trăsături umane ce trebuie descoperite. O privire superficială nu este suficientă pentru a ne cunoaşte unul pe celălalt în profunzime, de obicei este necesar să cercetăm în profunzime, dincolo de suprafaţă. În acest fel se dezvăluie adesea adevăratul „eu" omenesc. De aceea, în observarea artefactelor mele un rol esenţial îl joacă nu numai contactul vizual, ci şi acela tactil. Plasarea obiectelor de purtat pe corp în dreptul cavităţii abdominale a unor manechine care se vor plimba printre spectatori le oferă acestora oportunitatea contactului direct cu artefactele şi îi invită la a descoperi şi a cunoaşte materialul dinăuntru, care simbolizează o anumită trăsătură umană. Acest material devine purtătorul imaginilor, asocierilor şi impresiilor generate în noi pe baza experienţei individuale de viaţă. Închideţi ochii, liniştiţi-vă cugetul, luaţi contact cu artefactele şi daţi frâu liber fanteziei... "
Dagmar Kubišová s-a născut pe 18 iunie 1983 în oraşul Uherské Hradiště. Acum locuieşte şi lucrează în Suchá Loze. În 2006 a absolvit cu succes studiul la Facultatea de Pedagogie a Universtăţii Palacký din Olomouc, în specializările Pedagogia Limbii Cehe şi Pedagogia Artelor Plastice. Ciclul de lucrări grupat sub titlul „Lumină în peisaj" a apărut în anul 2006 ca parte a lucrării de diplomă a artistei. Aceasta se consacră însă şi astăzi picturii inspirate de relaţia luminii cu peisajul. Fiecare culoare are sensul, motivaţia sa, reprezintă un anumit simbol. Roşul este o sursă de energie şi de viaţă, conţine poate şi o urmă de iraţional. Albastrul este calea către înţelepciune şi maturitate. Albul reprezintă apogeul purităţii şi inocenţei, este lumina cea mai curată care ne însoţeşte în permanenţă şi în care vedem speranţă, linişte şi echilibru.
Dagmar Kubišová: „În creaţia mea nu este vorba despre peisaje propriu-zise. Peisajele mele sunt întotdeauna asociate cu o lumină a sentimentelor. Am încercat să găsesc un mod propriu de a da formă luminii din peisajul sufletului omenesc. În acelaşi timp, am meditat la imaginea sufletului şi la natura luminii sale în diverse perioade ale vieţii omeneşti."
Petra Hejdová s-a născut în 1982 în comuna Polešovice. În anul 2000 a absolvit secţia de Creaţie Vestimentară a Liceului de Industrie Textilă din Brno, iar în 2009 Facultatea de Pedagogie din cadrul Universităţii Palacký din České Budějovice, cu specializarea Pedagogia Artelor Plastice. Petra Hejdová: „Prezint în cadrul expoziţiei un ciclu de tablouri cu tematică figurativă, al cărui titlu este „Ei". Nu mă refer la o anumită perioadă din viaţa mea, ci mă las inspirată de fapte şi ritualuri de zi cu zi. Mă concentrez asupra propriei mele persoane, asupra familiei şi nu în ultimul rând asupra prietenilor mei. Folosesc de mulţi ani un colorit „al meu", pe care mi l-am format şi consolidat în timp şi de la care mă abat foarte puţin. Aş spune de asemenea că, înainte, personajele mele erau clare şi evidente, în timp ce acum le puteţi doar intui prezenţa ici şi colo, dar ştiţi precis că ele există undeva, trăindu-şi propria lor viaţă."
Grupul muzical Alexandr Hemala a luat fiinţă în anul 2000. Ideea de bază a proiectelor dezvoltate de membrii grupului este căutarea expresiei şi transmiterea mesajului artistic printr-o atmosferă sonoră. Muzica este privită ca o combinaţie post-modernă de muzică electronică şi efecte sonore în stare pură sau însoţite de diverse efecte. Mai multe detalii pe site-ul www.hemala.tvprodukt.net