ROMA. O nouă ediție „I MERCOLEDÌ LETTERARI” dedicată Lilianei Nechita și volumului „Împărăteasa”

Accademia di Romania in Roma, în parteneriat cu FVE Editori din Milano și cu patronajul Ambasadei României în Italia, prezintă, miercuri, 29 septembrie 2021, ora 18:00, în sala de conferințe a instituției (Piazza José de San Martin 1), o nouă ediție a „I Mercoledì Letterari”, dedicată scriitoarei Liliana Nechita și volumului său, Împărăteasa, recent publicat în limba italiană la Fve Editori din Milano.

La lansarea volumului, alături de scriitoare, vor participa prof. Valentina Ferri, jurnalistă, scriitoare și editoare la Fve Editori din Milano și Giorgio Chiotti, poet și publicist. Evenimentul este susținut de Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania in Roma și promovat de TVR Internațional, Radio România Actualități și Radio România Internațional.

Accesul publicului la eveniment, conform reglementărilor în vigoare, se va efectua doar pe bază de rezervare la adresa de email accadromania@accadromania.it. Participarea la eveniment se va face pe baza prezentării Certificatului Digital European COVID (Green Pass), în format digital sau tipărit, ori prezentând rezultatul negativ al unui test antigen sau molecular efectuat cu maximum 48 ore înainte, precum și a unui document de identitate valabil. Dispozițiile nu se aplică copiilor sub 12 ani. În interiorul sălii de expoziție sunt obligatorii purtarea măștii, precum și distanțarea de minimum un metru între vizitatori.

Programul „I Mercoledì Letterari”, inițiat de Accademia di Romania în urmă cu trei ani, și-a propus să prezinte și să promoveze opere ale scriitorilor români recent traduse și publicate la edituri din Italia, precum și cărțile unor autori italieni care abordează teme legate de cultura română.

***

Despre carte și autor: Împărăteasa Lilianei Nechita, o poveste scrisă într-o cheie aproape naturalistă, ilustrează în detaliu o lume rurală modernă, de secol XX, în care oamenii nu se mai confruntă cu timpul ce nu mai are răbdare, ci cu un dușman nevăzut, îndepărtat – Italia, acea „gaură neagră care-i înghițea pe toți“. Satul românesc din zilele noastre ni se dezvăluie cu toate bunele şi relele, surprinse prin ochii naratoarei în a cărei poveste rolul central îl ocupă Olga – cea „mândră ca pe-un tron împărătesc, cu capotul cel bun și șorț pe deasupra“ –, o femeie puternică, care se îngrijește de gospodărie, muncește pământul şi înfruntă viaţa de una singură cu capul sus şi cu orgoliul omului care a obținut totul prin propriile forțe. Aprigă, plină de viaţă şi războindu-se ca o adevărată împărăteasă cu toţi cei pe care îi consideră potrivnici, Olga se îndreaptă cu paşi mărunţi spre un deznodământ neprevăzut, aşa cum numai soarta însăşi, cu ironie, poate pune la cale.

LILIANA NECHITA (Angheluţă) s-a născut în 1968 şi lucrează de aproape cincisprezece ani în Italia. În 2013 a publicat, prin intermediul revistei Avantaje, testimonialul Exodul mamelor, care a stat la baza documentarului cu același nume, realizat de Irina Păcurariu pentru Televiziunea Română. A fost laureată a Galei Premiilor Femeia Anului 2013 pentru promovarea şi apărarea drepturilor femeii şi pentru implicarea sa în chestiunile sociale. Primul său roman, Cireşe amare (Humanitas, 2014), a fost publicat cu un tiraj de peste 20.000 exemplare şi a reprezentat un succes de public, aflându-se acum la cea de-a doua ediţie. Cartea a inspirat un spectacol de teatru şi scenariul unui film în pregătire. Traducerea în limba italiană a cărții a fost realizată de Elena di Lernia şi a apărut în 2017 la editura Giuseppe Laterza. Este o poveste autobiografică, ce prezintă experiența de imigrare a autoarei în Italia, descrisă ca drum inițiatic, anevoios, de regăsire a propriului eu prin depășirea dificultăților și prin scris. Despre drama emigranților și a familiilor despărțite de fenomenul migrației, Liliana Nechita a vorbit în interviuri și emisiuni de televiziune din Italia și din România (TV2000). Volume publicate în limba italiană: Ciliegie amare (2017), Bambole di fango (2019), Piccola mamma (2020) și L’Imperatrice (2021). La Editura Humanitas i-a mai apărut romanul Împărăteasa (2017).