- 22 April 2010
- Etichete Film
Serialul de documentare Reconstituiri, episoadele: Culianu în ţara lui Ceauşescu şi O crimă la Chicago
Locul desfăşurării: Sala de proiecţii a ICR Praga (Anglická 26, Praga 2)
Intrarea liberă.
Ambele episoade vor fi prezentate cu subtitrare în limba engleză.
Filmele documentare din acest serial au fost realizate de Televiziunea Română în colaborare cu Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului în România. Fiecare episod prezintă diferite aspecte din perioada comunistă, aspecte care nu au fost cunoscute publicului român decât foarte recent, din momentul în care au fost deschise dosarele fostei Securităţi. Prin studierea arhivelor fostei Securităţi au fost redeschise cazuri judiciare, au putut fi cunoscute metodele şi mijloacele prin care fosta funcţiona fosta poliţie secretă comunistă, precum şi oamenii care duceau la îndeplinire ordinele criminale. Cu concursul actorilor, evenimente care s-au întâmplat în timpul celor doi conducători supremi ai României comuniste, Gheorghe Gheorghiu-Dej (1948 – 1965) şi Nicolae Ceauşescu (1965 – 1989), sunt aduse la cunoştinţa publicului larg.
Culianu în ţara lui Ceauşescu (2008, documentar, 52 min.)
Narator şi consultant: Stejărel Olaru
Imagine: Valentin Ilie
Producător: Alexandru Munteanu
Realizator: Lucia Hossu Longin
Regia: Dan Necşulea
Ioan Petru Culianu, tânăr specialist în istoria religiilor, opunea comunismului un refuz total şi hotărât.
Plecat din România, în iulie 1972, după ce refuzase o colaborare cu Securitatea transmisă insistent de căpitanul Marian Ureche, tânărul Culianu urmează în Italia şi Olanda studii doctorale, iar în anul 1986, cu sprijinul lui Mircea Eliade, devine cel mai tânăr profesor al Divinity School, în cadrul Universităţii din Chicago. I se prevedea un viitor strălucit.
Din decembrie 1989, începe să publice în ziarul românesc Lumea Liberă, care apărea în SUA, o serie de articole necruţătoare despre puterea politică din România pre- şi post-revoluţionară şi despre „cel mai puţin inteligent serviciu secret din lume" – Securitatea Română.
Profesorul Ioan Petru Culianu a fost asasinat prin împuşcare în mai 1991, în clădirea Universităţii Divinity School din Chicago. De 19 ani, această crimă este anchetată de poliţia campusului, poliţia oraşului Chicago şi FBI fără niciun rezultat. Cazul a rămas deschis. Investigaţiile au ajuns totuşi la o concluzie: este vorba despre o crimă politică, executată de un profesionist şi de care nu sunt străine anumite cercuri din ţara de origine a lui Ioan Petru Culianu.
Un înalt reprezentant al puterii politice din România anului 1991 declara într-o conferinţă de presă că Ioan Petru Culianu „şi-a meritat soarta, fiind un destabilizator".
Adevărul despre asasinarea la doar 41 de ani a acestui eminent cărturar nu s-a aflat nici până în ziua de astăzi.
O crimă la Chicago (2008, documentar, 52 min.)
Narator şi consultant: Stejărel Olaru
Imagine: Valentin Ilie
Producător: Alexandru Munteanu
Realizator: Lucia Hossu Longin
Regia: Dan Necşulea
Filmul reconstituie, cu ajutorul poliţiei, al martorilor şi al prietenilor lui Ioan Petru Culianu, ziua de 21 mai 1991, zi în care dizidentul anticomunist a fost asasinat în sediul Universităţii din Chicago. Culianu fusese urmărit încă de la vârsta de 20 de ani iar cuvântul lui a fost considerat drept extrem de primejdios. Poate că tocmai de aceea primise telefonic nenumărate ameninţări cu moartea.
În cadrul acestui episod, se referă la cazul menţionat următorii invitaţi: Vladimir Tismăneanu, Dorin Tudoran, Mircea Sabău, Marius Oprea, Ted Anton, Richard Rosengarten (decan al Divinity School), Rudolph E. Ninoncks, Thomas Argenbright.