Recitalul „Listenˮ deschide stagiunea de muzică de cameră „Animaˮ, la Ploiești

Stagiunea de muzică de cameră „Anima”, un proiect cultural independent al Asociației SYNC demarat în 2023, revine la Ploiești și anul acesta. Primul recital din 2024 va avea loc duminică, 10 martie, ora 12.00, la Muzeul de Artă „Ion Ionescu-Quintus” din Ploiești, și îi are ca invitați pe tinerii muzicieni Andrei Văleanu (clarinet), Constantin Borodin (violoncel), ambii absolvenți ai programului AdMusicam inițiat de Institutul Cultural Român, și Daniel Dascălu (pian).

Organizatorii au ales pentru acest recital o tematică sugestivă, îndemnând publicul, prin titlul recitalului, „Listen”, dar și prin programul ales, la introspecție, la a se reconecta prin muzică și a redescoperi arta ascultării, prin lucrările unor compozitori precum Brahms, Bach, Bozza și Pärt.

Stagiunea „Animaˮ a debutat cu succes în anul 2023 în orașul Ploiești, marcând un moment semnificativ în peisajul cultural local. Organizată de către Asociația Sync, această serie de concerte s-a impus rapid ca o platformă dedicată exprimării artistice autentice și promovării tinerilor muzicieni talentați, indiferent de stadiul lor în carieră. Cu sprijinul unei comunități deschise spre artă și inovație, Ploieștiul a oferit un cadru perfect pentru acest eveniment deosebit.

De-a lungul anilor, Andrei Văleanu a acumulat o experiență valoroasă în domeniul organizării de evenimente culturale. Printre primele experiențe în care a luat în considerare să organizeze evenimente de muzică clasică a fost în cadrul proiectului AdMusicam, dezvoltat de Institutul Cultural Român, în calitate de student, în anul 2018. Este, de asemenea, membru al echipei care lucrează la Festivalul Sonoro de mai mulți ani, împreună cu sora sa, Ioana Văleanu (percuție), unde au acumulat o parte semnificativă din experiența lor.

În anul 2023, Stagiunea de Muzică de Cameră „Animaˮ a strălucit prin prestațiile a 14 tineri muzicieni în patru locații distincte, atrăgând un public entuziast de aproximativ 500 de persoane. În lunile martie-iunie 2024, „Animaˮ va fi onorată să găzduiască 10 tineri muzicieni excepționali, printre care se numără și nume recunoscute precum Daniel Ciobanu, Valentin Șerban, Constantin Borodin și Ștefan Cazacu, muzicieni ce reprezintă prezentul și viitorul strălucit al muzicii clasice românești.

Accesul la recital este liber, în limita locurilor disponibile, care pot fi rezervate la următorul link: https://forms.gle/Dvm45exajtXad3WG6