Recital Otilia Rădulescu Ipek şi Terane Abbaszade

Colaborările pe plan artistic continuă la ICR Istanbul. În luna dedicată femeilor, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” adresează o invitație unică tuturor iubitorilor muzicii prin organizarea unui recital vocal-instrumental în interpretarea a două valoroase și distinse artiste: Otilia Rădulescu Ipek - voce și Terane Abbaszade – pian.

Evenimentul va avea loc în data de 30 martie 2017, de la ora 19:00, în Salonul Albastru al Rectoratului Universității Istanbul.

În programul recitalului sunt incluse creații ale compozitorilor români, dar și compoziții din repertoriul universalm semnate Haendel, Mozart, Verdi, Puccini, Delibes, Bretan, Alessandrescu.

Otilia Rădulescu Ipek s-a născut în Pitești și din copilărie s-a dedicat muzicii, începând cu studiul vioarii, după care pătruns în tainele artei interpretative vocale. Pasiunea pentru muzica ușoară a purtat-o, în anul 1986, ca solist vocal, pe scena secției de estradă a Teatrului Al. Davila din Pitești, urmând câțiva ani plini de spectacole, turnee și premii la diverse festivaluri pentru tineri muzicieni, culminând cu anul 1989, când a câștigat Trofeul Mamaia.

Anul 1991 a adus schimbări în viața și cariera Otiliei Rădulescu odată cu hotărârea de a se stabili în Turcia. A intrat la secția de canto a Conservatorului de Stat al Universității din Istanbul, a participat la cursurile masterclass susținute de Leyla Gencer și Giovanna Canetti, iar din anul 2000 este solistă a Operei de Stat din Istanbul. Pe cele mai importante scene din Republica Turcia a interpretat roluri din G.Verdi, A.Borodin, W.A.Mozart, G. Donizetti, G.Puccini, V.Bellini, G. F. Handel etc. Începând din anul 2007 este și profesor de canto la Secția de Operă a Conservatorului de Stat al Universității din Istanbul.

Născută în Baku, capitala Azerbaidjanului, Terane Abasszade a început să studieze pianul în orașul natal. Își continuă studiile la liceul de muzică Bül-Bül din cadrul Academiei de Stat de Muzică Azerbaidjan. În anul 1984 a absolvit Academia de Stat de Muzică Azerbaidjan, secția pian, la clasa profesorului K. Safaraliyevan. Între 1976 și 2002 a fost, pe rând, profesor de muzică și corepetitor la Colegiul de Muzică Asef Zeynalli. În anul 2002 se stabilește în Turcia. Între anii 2003 - 2010 se angajează corepetitor la Facultatea de Artă și Design a Universității Tehnice Yildiz din Istanbul, iar din anul 2007 până în prezent este corepetitor la Conservatorul de Stat din cadrul Universității Istanbul.

Este cunoscută pe piața muzicală din Turcia pentru albumul instrumental de pian și tar (instrument muzical cu coarde azer) „Ay Işığı/ Moon Light” lansat împreună cu virtuosul Arif Azertürk. A fost invitată în cadrul multor programe de radio și televiziune TRT (postul național turc de televiziune),TRT 1,TRT4, Ankara TV, Bursa TV, Su TV.

Din anul 2006 pianista a devenit profesor la Secția Canto Clasic, Departamentul Artele Spectacolului, Conservatorul de Stat al Universității Istanbul.

https://www.youtube.com/watch?v=6gVSeQHfvCA

https://www.youtube.com/watch?v=6gVSeQHfvCA

Recitalul face parte din categoria programelor suport definite în Strategia multianuală ca dialoguri între muzicieni români și străini, în cazul nostru, turci. Evenimentul urmărește evidențierea unei imagini pozitive a României prin promovarea acelor români din diasporă, care s-au remarcat printr-o bună integrare și afirmare profesională în spațiul în care ne derulăm activitatea, cât și încurajarea cooperării între artiștii români și cei străini.

În același timp, prin organizarea recitalului în Salonul Albastru al clădirii rectoratului Universității Istanbul ne propunem creșterea vizibilității și accesibilității culturii române pe piața culturală locală prin continuarea colaborării cu acest partener și accesarea unei noi categorii de public. Parteneriatului cu Universitatea Istanbul - o instituție locală din Republica Turcia atrage cu sine fonduri suplimentare la proiect, respectiv obținerea în regim gratuit a sălii de concerte și promovarea evenimentului.

Recitalul va fi un bun promotor al muzicienilor români şi al partiturilor româneşti. Se continuă, astfel, o serie de parteneriate pe termen lung cu instituții locale consacrate și se extinde reţeaua de parteneri. Este un punct câștigat și pentru conservarea identităţii româneşti şi susţinerea românilor din diaspora.

Universitatea Istanbul este cea mai veche și prestigioasă universitate din Turcia. A fost înființată în anul 1453 de către Sultanul Mehmet al II-lea. Universitatea Istanbul are în structura sa șaptesprezece facultăți grupate în cinci campusuri. Campusul principal, unde se află și clădirea Rectoratului, este adiacent pieței Beyazid din districtul Fatih, situat în partea europeană a metropolei Istanbul. Piața Beyazid reprezintă unul dintre cele mai importante puncte istorice din zona veche a Istanbulului, fiind construită de Constantin cel Mare și cunoscută sub numele de Forum Tauri în perioada romană.

Înaltă de trei etaje, impozanta clădire a Rectoratului a fost construită de arhitectul francez Burgeois în anul 1865 și se găsește în peninsula istorică a metropolei. Construită cu precădere într-un stil eclectic, clădirea îmbină mai multe stiluri arhitecturale, printre cele mai remarcabile aspecte numărându-se impresionantele coloane de marmură, gravurile din piatră și ornamentele care împodobesc, mai ales, pereții și tavanul Salonului Albastru.

Salonul Albastru are o capacitate de 144 de locuri și găzduiește atât concerte și recitaluri de muzică clasică sau otomană, cât și conferințe naționale și internaționale, simpozioane, colocvii, convenții, paneluri și seminarii.

Informații tehnice despre sala de concerte printre care și o selecție de fotografii pot fi găsite accesând link-ul de mai jos:http://unibasin.istanbul.edu.tr/?p=5533