Recital al violonistului Vlad Stănculeasa de Ziua culturii române


La 15 ianuarie 2021, de Ziua culturii române, ICR Budapesta și Filiala sa din Seghedin oferă publicului, prin mediul virtual, un recital al violonistului Vlad Stănculeasa, care va interpreta piesa „Lăutarul” de George Enescu, pe o vioară Sanctus Seraphino din 1739, ce i-a aparținut lui George Enescu. Această piesă a fost aleasă pentru a marca, de asemenea, împlinirea a 140 de la nașterea compozitorului român.

Drumul spre afirmare al violonistului Vlad Stănculeasa a fost o călătorie simbolică printre provocări și obstacole, ce a început în urmă cu șaptesprezece ani în Elveția, la Academia Internațională „Yehudi Menuhin”, unde a studiat cu Alberto Lysy și Liviu Prunaru, și a continuat apoi la Conservatorul din Lausanne, la clasa profesorului Pierre Amoyal.

De-a lungul timpului, a fost concertmaestru al unor mari orchestre, cum ar fi: Bamberger Symphoniker, l'Accademia di Santa Cecilia a Roma, Singapore Symphony Orchestra, Swedish Radio Symphony Orchestra, Kammersymphonie Leipzig, WDR Sinfonieorchester Köln, Bern Symphony Orchestra, Swedish Chamber Orchestra, performând sub bagheta unor dirijori renumiți precum Jaap van Sveden, Gustavo Dudamel, Neeme Järvi, Kent Nagano, Manfred Honneck, Christoph Eschenbach.

Vlad Stănculeasa este un muzician atipic cu preocupări pluridisciplinare. Interesat de pedagogia muzicală - predă la Conservatorul din Barcelona - este preocupat de ceea ce se întâmplă „în spatele sunetelor”; studiază principiile fenomenologiei lui Sergiu Celibidache cu ajutorul profesorului și dirijorului Konrad von Abel - alegând să își dedice fiecare vară organizării unei Academii de muzică, în beneficiul gratuit al tinerilor muzicieni din toată lumea. Ajunsă la cea de-a treia ediție, „Accademia Isola Clasica” este o inițiativă generoasă, ce oferă cursuri de măiestrie susținute de mari nume ale artei interpretative.

Recitalul pe care ICR Budapesta îl oferă spre vizionare a fost înregistrat la Berna, Elveția, în anul 2012.