Raportul dintre artă și putere, tema unei conferințe organizată la Perugia

Accademia di Romania este partener al Conferinței internaționale „The Art of Power – The Power of Art. Artists, Propaganda and Politics from Late Antiquity to the Contemporary Age“, care va avea loc în perioada 30-31 octombrie 2019, la Universitatea din Perugia. Evenimentul își propune să identifice elementele recurente ale relației dintre artă și puterea politică, în cheie comparativă și interdisciplinară, concentrându-se asupra formelor de organizare prin care s-a articulat raportul dintre artiști, putere și ideologie. Conferința este organizată de Departamentul de Litere al Università di Perugia și Facultatea de Istorie a Universității din București, cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Accademia di Romania in Roma.

Plecând de la rolul decisiv asumat de propagandă, până la stabilizarea puterii și a ideologiilor dominante, va fi examinată relația dintre tendința de a organiza activități de producție artistică, în scopul dominației și al controlului, și formele de exprimare ale artei propriu-zise. Cercetarea va fi articulată într-o serie de studii de caz care, deși acoperă o mare perioadă în timp, vor reda un profil unitar al acestui fenomen.

Printre participanți se numără prof. Mario Tosti (Universitatea din Perugia), Manuela Dobre (Universitatea din București), Mirko Santanicchia (Universitatea din Perugia), Florentina Nițu (Universitatea din București), Chiara Coletti (Universitatea din Perugia), Ioan Carol Opriş (Universitatea din București), Alessandra Migliorati (Universitatea din Perugia), Rudolf Dinu (Accademia di Romania), Stefania Petrillo (Universitatea din Perugia), Luca La Rovere (Universitatea din Perugia), Alin Matei (Universitatea din București), Alexandra Ţichindelean (Universitatea din București), Emanuela Costantini (Universitatea din Perugia), Matei Gheboianu (Universitatea din București), Bogdan Antoniu (Universitatea din București), Luca La Rovere, Emanuela Costantini, Ioan Opriş. Program: www.icr.ro/roma/the-art-of-power-the-power-of-art