Programul EUNIC de rezidenţe curatoriale Rusia-Europa 2012

Rețeaua Europeană a Institutelor Naționale de Cultură, EUNIC, lansează ediția din 2012 a Programului de Rezidențe Curatoriale Rusia-Europa dedicat tinerilor curatori și manageri culturali ruși.
Educația și dezvoltarea profesională a tinerei generații de curatori și manageri culturali este, în prezent, o prioritate pentru organizațiile culturale din Rusia. Astfel, EUNIC a dezvoltat o platformă dedicată tinerilor curator din Rusia, care oferă participanților ocazie de a-și dezvolta cariera, de a studia piața europeană de artă și de a stabili noi contacte profesionale în Austria, Franța, Germania, Marea Britanie, România și Suedia. Tinerii curatori ruși selectați vor beneficia de câte o rezidență (cu o durată între 3 săptămâni și 6 luni) în importante muzee și galerii de artă contemporană din Europa.
Programul este conceput pentru tinerii care au deja experiență curatorială în domeniul artei contemporane. Scopurile vizate pe termen lung sunt îmbogățirea experienței participanților, precum și stabilirea unor contacte profesionale internaționale.

Curatorii ruși care vor beneficia de aceste rezidențe vor fi selectați printr-un concurs, în care vor fi luate în considerare formularele de aplicație trimise între 15 martie și 31 mai 2012 la curatorialexchange@gmail.com și interviurile cu solicitanții.

Galeria bucureșteană Anaid Art Gallery va găzdui rezidența în România. Anaid Art Gallery şi-a deschis porţile în 2004, fiind o galerie de portofoliu privată destinată artei contemporane. A dezvoltat o serie de parteneriate şi colaborări cu muzee, centre culturale şi universităţi din România şi din afara ţării. De regulă, Anaid Art Gallery programează lunar începând cu luna septembrie câte o expoziție de artă contemporană. Curatorul rus este invitat să participle la organizarea unei expoziții: pregătirea, managementul (cercetare, organizare), raportarea etc. Curatorul selectat va avea întâlniri cu artiști, curatori și profesioniști români din domeniul artei contemporane. În cadrul acestei rezidențe, curatorul rus va susține două prezentări despre arta contemporană din Rusia și despre instituția în care lucrează. Limba de lucru va fi engleza.

Informațiile detaliate privind proiectul și procesul de candidatură pot fi descărcate mai jos. Alte detalii pot fi găsite pe site-ul EUNIC


Vă rugăm descărcați Formularul de candidatură și Ghidul candidatului.


REGULAMENT