Prezentarea volumului: Biserica Ortodoxă Română din Italia. Pentru o geografie istorico-religioasă

Prezentarea volumului  Biserica Ortodoxa Romana din Italia Pentru o geografie istorico-religioasa

Prezentarea volumului:

Biserica Ortodoxă Română din Italia. Pentru o geografie istorico-religioasă


Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu Universitatea Roma Tre, în data de 3 octombrie2023, în sala de Conferințe Accademia di Romania (Piazza Jose de San Marin 1, Roma), aduce în atenția publicului de specialitate volumul Biserica Ortodoxă Română din Italia. Pentru o geografie istorico-religioasăo cercetare adusă la lumină de către prof. Maria Chiara Giorda.

Vor prezenta: prof. Maria Chiara Giorda, prof. Alberto Basciani, prof. Simona Merlo, prof. Silvia Ronchey.

De la sfârșitul anilor Optzeci și până în prezent, o serie de factori sociali, economici și politici au motivat o creștere masivă a fluxurilor migratoare ale românilor în Italia. Cea mai importantă instituție religioasă a lor, Biserica Ortodoxă Română, a răspuns nevoilor pastorale ale credincioșilor prin organizarea de parohii, misiuni și mănăstiri. Procesul de instituționalizare religioasă cu înființarea unei eparhii italiene autonome în 2007, dar și formalizarea legală, în drumul lung către Înțelegere, evidențiază o strategie misionară conștientă și centralizată.

Cartea explorează istoria înființării Bisericii Ortodoxe Române în Italia, de la origini, începând din 1974, anul înființării primei parohii din Milano, până astăzi, propunând o cartografiere a etapelor de dezvoltare.

Observarea fazelor înființării lăcașurilor de cult ortodoxe - de la conviețuirea în bisericile catolice, la înlocuirea clădirilor catolice abandonate și până la construirea recentă a propriilor lăcașuri - a făcut posibilă reconstituirea difuzării teritoriale a unuia dintre cele mai numeroase grupuri religioase din Italia, formate din aproximativ un milion de oameni.

Maria Chiara Giorda predă Istoria Religiilor la Universitatea Roma Tre. Interesele sale de cercetare vizează următoarele domenii: istoria monahismului creștin, geografia religiilor, religia și spațiile urbane, diversitatea religioasă în spațiile publice. Publicațiile recente includ: cu Marian Burchardt, Geography of Encounters: The Making and Unmaking Spaces, Cham, Palgrave Macmillan, 2021.

Alberto Basciani este profesor titular de Istoria Europei Centrale-Est la Departamentul de Științe Politice – Universitatea Roma Tre. Membru al consiliului didactic de doctorat Roma Tre.

PREMIUL ACADEMIC: În 2001 a fost premiat de Universitatea Jagiellonian din Cracovia și Societatea de Istorie Poloneză.

Simona Merlo este doctor în Istorie Socială și Religioasă (ciclul XV), obținut la Universitatea Catolică din Sacra Inimă din Milano, cu o teză despre Biserica Ortodoxă din Kiev (1905-1939). A participat la programul de cercetare PRIN 2008 Religii, modernizare și culturi în istoria contemporană (unitatea de cercetare a Universității Roma Tre: Procese istorice de secularizare în Europa de Est înainte și după 1989). 

Silvia Ronchey este o autoare italiană și profesor la Departamentul de Științe Umaniste de la Universitatea Roma Tre din Roma, Italia. Publicațiile lui Ronchey includ monografii care se concentrează pe literatura, istoria și civilizația bizantină, precum și Nachleben-ul lor în modernitate și epoca contemporană. În plus, de-a lungul ultimilor treizeci de ani, Silvia Ronchey este savantul care a aprofundat cel mai bine figura Hypatiei din Alexandria, cercetând caracterul etic, filozofic, religios și politic, precum și circumstanțele asasinării ei.