Prezență românească la Festivalul Internațional de Animație Animasyros 2022

Festivalul Internațional de Animație Animasyros, unul dintre primele 20 de acest gen din Europa și cel mai mare festival de animație din Grecia, va avea loc în perioada 20-25 septembrie 2022 în Insula Syros.

Participarea României din acest an, susținută de Institutul Cultural Român, include trei filme în diferite secțiuni ale festivalului, dar și prezența unor profesioniști la ateliere sau dezbateri organizate în timpul evenimentului.

Lungmetrajul „Insula” (2022), în regia Ancăi Damian, va fi proiectat în prima zi de festival, la ora 22:15, în cadrul secțiunii Feature Competition-Audience Award.

În a doua zi a festivalui va fi proiectat scurtmetrajul „Thank you for your teeth!” (r. George ve Gänæaard, Horia Cucută; 2020), în secțiunea International Panorama IIde la ora 16:00, iar sâmbătă, 24 septembrie, ora 21:30, va fi proiectat „Sasha” (r. Serghei Chiviriga; 2022), în cadrul secțiunii Animapride, de la ora 21:30. Toate cele trei proiecții vor avea loc la Teatrul Apollo din Syros.

Regizorul și ilustratorul Paul Mureșan va coordona atelierul „Animating the past” în perioada 21-23 septembrie, în cadrul secțiunii Media Literacy Programmesiar artistul Dan Panaitescu, colaborator al Ancăi Damian în realizarea lungmetrajului „Insula”, va participa la secțiunea de dezbateri Agora.

Ajuns la cea de-a 15-a ediție, Festivalul Internațional de Animație Animasyros prezintă peste 200 de filme din 43 de țări. Programul include opt secțiuni de competiție (International, Student, Kids, AnimaPride, National, TV & Commissioned Films, Lungmetraje și #ThisisEU European Values ​​Award), tributuri și evenimente speciale, sesiuni de formare, colaborări internaționale precum și un eveniment din industrie care oferă diverse oportunități de networking care se concentrează pe țările din regiunea est-mediteraneană. Toate evenimentele au loc în locații emblematice, cum ar fi Teatrul Apollo și cinematograful de vară Pallas, precum și locații precum Piața Finikas și Mănăstirea Capucinilor din Syros, în timp ce evenimente paralele se vor desfășura în locații centrale din capitala Ermoupoli. Principalele tributuri sunt aduse lungmetrajelor și scurtmetrajelor din țările baltice și animației norvegiene și ucrainene.

Paul Mureșan (regizor / animator / illustrator) este un tânăr artist ale cărui pasiuni sunt animația, ilustrația și regia, cunoscut printre altele pentru scurtmetrajul „Pui de somn”, desemnat în 2014 drept cel mai bun film românesc la Anim’est. Doi ani mai târziu, la același festival, a câștigat un premiu pentru animația ,,Mamă, tată, trebuie să vă spun ceva”.

Dan Panaitescu este specializat în animație 2D cadru cu cadru. Este unul dintre cei mai importanți oameni din spatele animației lungmetrajului „Crulic - drumul spre dincolo” (regia Anca Damian), primul lungmetraj românesc selecționat în competiția Festivalului Internațional de Film de Animație de la Annecy.

Proiecțiile online și transmisiile live vor fi disponibile pe http://www.animasyros.gr/, unde se regăsește și programul complet al festivalului.