Prezență românească la Brussels Short Film Festival 2021

Trei filme românești vor fi proiectate la cea de a XXIV-a ediție a Brussels Short Film Festival (BSFF), care va avea loc în perioada 28 august – 5 septembrie. De asemenea, actrița de origine română Brigitta Kanyarova fi prezentă luni, 30 august, ora 18.30, la FLAGEY, la proiecția filmului Die Wachmaschine / The Washing Machine, în care deține rolul principal. Filmul va fi difuzat în cadrul secțiunii Next Generation (Next 10) a Festivalului.

Cele trei filme românești prezentate în cadrul sesiunii PRO a Festivalului sunt  Fata Pescarului” (Fisherman's Daughter), regizat de Simona Deaconescu, produs de Anamaria Antoci (Tangaj Production); Iceberg”, regizat de Andrei Inizian, produs de Cătălin Neagoe (Monogram Film); Mariana”, erou secundar (Mariana, the sidekick), regizat de Georgiana Dobă, produs de Dumitrana Lupu (GS Atelier de Film).

Brussels Short Film Festival prezintă peste 180 de filme în trei competiții: International, Nationalși Next Generation, în cinematografe de renume ale orașului Bruxelles: FLAGEY, Vendôme, CinémaGaleries, Mont des Arts, Kinograph. În fiecare an, concursul Next Generation prezintă o selecție de filme realizate de studenți/absolvenți din școlile de film belgiene și internaționale. Anul acesta, pentru ediția a XXIV-a a BSFF, au fost selectate 56 de filme dintre cele peste 1700 primite.

FLAGEY este unul dintre cele mai importante scene culturale din Bruxelles, propunând muzică clasică, jazz, cinema, conferințe și activități pentru copii, într-o clădire art deco iconică, în care, din 1930, a funcționat Institutul Național pentru Radiodifuziune (INR). ICR Bruxelles continuă strategia de promovare în Benelux a prezenței actorilor români în producții internaționale.

Sinopsis Die Wachmaschine:

„Fără garanție. Fără livrare.” Simon și Lea, un cuplu tânăr, trebuie să scape de mașina de spălat spartă. În loc să o ducă la gunoi, ei decid să o vândă online. Hassano cumpără. Misiuneîndeplinită? Nutocmai. Când apartamentul lui Hassan este inundat, povestease agravează. Un studiu observațional amuzant despre prejudecăți, falsă mândrie și un amestec de conștiință vinovată.În 2021, „Die Wachmaschine” a primit premiul pentru cel mai bun film de scurt metraj al anului la „Austrian Filmawards”.

Brigitta Kanyaro este actriță, scriitoare, scenaristă și regizoare, cunoscută pentru filmele Liniște (2018), Last Wille (2020) și Mein Fleisch und Blut (2016). Brigitta Kanyaro a participat la prima academie de film din Viena din septembrie 2013. În 2016, aapărut în filmul Mein Fleisch und Blut, în 2017, a jucat ca reporter în filmul de televiziune (ORF) Für dich dreh ich die Zeit zurück. În scurtmetrajul Our quietest hours (Liniște) de Alex Iureș, a întruchipat-o pe Diana. Filmul a fost nominalizat la Premiile TIFF Zilele României la categoria Premiul pentru scurtmetraj. În 2018, ajucat înseria de televiziune (ORF) Last Wille, în care a avut un rol principal alături de Johannes Zeiler. În 2020, o întâlnim în seria ORF Walking on SunshineÎn scurtmetrajul lui Dominik Hartl The Washing Machine (2020), a întruchipat rolul principal feminin, Lea, alături de Thomas Schubert în rolul lui Simon. În cariera profesională a primit numeroase premii și nominalizări.