Poezia tinerilor, în prim-plan la Atelierul de traduceri româno-suedez

Institutul Cultural Român de la Stockholm și Centrul Național al Cărții (CENNAC) organizează, în perioada 23-30 aprilie, cea de-a treisprezecea ediție a Atelierului de traduceri româno-suedez, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Suedia (Författarförbundet).

Invitații ediției din 2025 sunt doi poeți tineri români, Teona Galgoțiu și Radu Nițescu, împreună cu două voci tinere ale poeziei din Suedia, Jonathan Brott și Filip Lindberg.

Atelierul creează premisele comunicării şi dialogului intercultural între tineri scriitori români şi suedezi, facilitând astfel realizarea unor legături de durată între artişti şi instituţii din România şi Suedia pentru colaborare şi schimb de bune practici.

Participanții vor lucra împreună timp de o săptămână pentru a-și traduce reciproc poeziile, iar pe 29 aprilie, ICR Stockholm va găzdui un eveniment la sediu, în cadrul căruia poeții vor citi poemele în original și în traducere. Lectura va fi urmată de către o discuție cu cei patru poeți invitați, moderată de poeta suedeză Ellen Nordmark.

Traducerile din edițiile precedente ale atelierului au fost publicate în reviste şi antologii din România şi Suedia şi au crescut sensibil cunoştinţele cititorilor suedezi despre poezia românească contemporană, iar poeţii implicaţi în proiect au fost ulterior invitaţi pentru lecturi la festivaluri internaţionale de poezie.

Atelierul de traduceri a devenit, de-a lungul timpului, una dintre platformele principale de promovare a poeților români în Suedia și a poeților suedezi în România. Printre participanții la edițiile precedente ale atelierului se numără Svetlana Cârstean, Alina Purcaru, George State, Ioana Vintilă, Jonas Gren, David Zimmerman, Hanna Nordenhök. Poeziile traduse în cadrul edițiilor anterioare ale atelierului de traduceri au fost publicate în reviste prestigioase de literatură, atât în România, cât și în Suedia, precum Poesis Internațional și Lyrikvännen.

Teona Galgoțiu este regizoare de film și scriitoare; s-a născut în Bucureşti şi acum locuieşte în Berlin. Este fondatoarea și curatoarea platformei interdisciplinare Gura Mare, care celebrează experimente literare și vizuale prin publicații şi proiecții. Printre inițiativele sale recente se numără crearea unui dialog internațional prin traducerea și promovarea artei românești. Scurtmetrajele sale, piesele de teatru și cartea de poezie de debut (“Mă uit înapoi şi dispare”, OMG Publishing) au fost premiate în festivaluri internaționale, “Vreau să sparg sera” primind Premiul Gopo în 2023. Cel mai recent proiect al ei este instalația VR despre sfârșitul lumii numită "Memories of snow", care va avea premiera la Teatrul din Essen în octombrie 2025. Întrebările la care revine mereu, prin lucrările sale, se învârt în jurul tensiunilor dintre spațiile personale și cele exterioare, şi extremele de fascinație versus discriminare a "străinului".

Radu Nițescu (n. 1992, București) este poet român. A urmat trei ani cursurile Facultatății de Litere a Universității din București. A colaborat cu reviste literare precum „Poesis internațional” și „Zona nouă”, în care a publicat poeme proprii sau traduceri de poezie contemporană. Volumul de debut „gringo” a fost editat în anul 2012 la Casa de Pariuri Literare, fiind urmat de volumele „Dialectica urșilor”, publicat în 2016 și „Satao”, apărut în 2020, ambele la editura Casa de editură Max Blecher. Radu Nițescu a fost desemnat Tânărul scriitor al anului 2020, pentru volumul „Satao” (Casa de editură Max Blecher, 2020).

Jonathan Brott (n. 1996), poet de origine suedeză-canadiană, este redactor-șef al revistei literare L’Amour-La Mort, organizator al festivalului de literatură Litteraturmassan din Stockholm și moderator. A debutat cu volumul „100 Dikter / O sută de poeme”, publicat în luna martie 2025 la cunoscuta editură suedeză Kaunitz-Olsson.

Filip Lindberg (n. 1990), poet suedez, este și critic literar, și redactor-șef al revistei literare Tydningen. A publicat poezii în numeroase reviste literare din Scandinavia și a debutat în anul 2024 la editura suedeză POISE, cu volumul R0-R4, care documentează și explorează rolul unei centrale nucleare în societatea suedeză.

Ellen Nordmark (n.1998), moderator, este o poetă suedeză. A debutat în 2021 cu colecția de poezie Cor ne edito / edit / Chili con carne, publicată de Modernista. În 2024, volumul său Epos a fost publicat de aceeași editură.


RSVP: Până la data de 28 aprilie, la adresa simona.chitan@rkis.se.