Poeta Ileana Mălăncioiu la Bistrot de Venise

Din 1993, Bistrot de Venise (Calle dei Fabbri, San Marco 4685, Veneţia) a devenit unul din punctele de întâlnire a elitei artistice veneţiene, prin elegantul său ambient unde se dezbat teme de actualitate culturală şi socială. Începând cu 2009, în luna martie a fiecărui an, spaţiul găzduieşte întâlnirea cu un poet român, proiect realizat cu sprijinul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Astfel, în anul 2009 publicul veneţian iubitor de poezie s-a întâlnit cu Nina Cassian iar în 2010 cu Mircea Dinescu.
În acest an, pe 12 martie, invitată la Bistrot de Venise este Ileana Mălăncioiu, una din cele mai importante voci poetice şi civice ale României. Special pentru întâlnirea de la Veneţia, poeme din opera Ilenei Mălăncioiu vor fi traduse, pentru prima data în limba italiană, de tânărul traducător Danilo De Salazar, colaborator al catedrei de limbă şi literatura română din cadrul Universităţii din Calabria, beneficiar al unei burse pentru traducători în formare a Institutului Cultural Român.

În ziua precedentă, pe 11 martie, începând cu ora 12.00, poeta se va întâlni la sediul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică cu studenţii care studiază limba şi literatura română la Universitatea Ca' Foscari din Veneţia. Au fost invitaţi să participe şi studenţii lectoratelor de română din Padova şi Udine.

Întâlnirea anuală de la Bistrot de Venise cu un poet român este sprijinită financiar de Institutul Cultural Român.