Pianista de renume internațional, Alexandra Dăriescu, solistă alături de Academy of St Martin-in-the-Fields

Institutul Cultural Român de la Londra, în colaborare cu St Martin-in-the-Fields, va susține campania de promovare și mediatizare a concertului orchestrei Academy of St Martin-in-the-Fields, solista fiind Alexandra Dăriescu - pian, sub bagheta dirijorală a lui Tomo Keller. Evenimentul va avea loc vineri, 21 martie, începând cu ora 19:30,în celebra sală londoneza din Trafalgar Square.

Programul serii va include Concertul pentru pian al Clarei Schumann și Rondo în Re major pentru pian și orchestră de Mozart – prima piesă fiind lucrarea pe care Alexandra Dăriescu o intepretează în premieră alături de o orchestră, ca solistă.

Alexandra Dăriescu este recunoscută la nivel internațional pentru misiunea sa de a aduce în prim-plan creațiile compozitoarelor, contribuind la recuperarea și valorizarea repertoriului muzical scris de femei de-a lungul secolelor. Printre acestea se numără și Clara (Wieck) Schumann, una dintre cele mai apreciate pianiste ale secolului al XIX-lea, care și-a finalizat, publicat și interpretat în premieră Concertul pentru pian la doar șaisprezece ani. Dăriescu va colabora cu muzicienii orchestrei Academy of St Martin-in-the-Fields pentru a interpreta Trei Romanțe pentru vioară și pian de Clara Schumann, alături de Tomo Keller la vioară – unele dintre ultimele piese compuse de Clara Schumann – și Trei piese pentru violoncel și pian de compozitoarea, dirijoarea și profesoara Nadia Boulanger, alături de Richard Harwood la violoncel. Concertul va include, de asemenea, Within Her Arms, o lucrare a celebrei compozitoare britanice Anna Clyne.

Program

Mozart - Rondo în Re major pentru pian și orchestră
Nadia Boulanger - Trei piese pentru violoncel și pian
Mozart - Simfonia nr. 20 în Re major
Clara Schumann - Trei Romanțe pentru vioară și pian
Anna Clyne - Within Her Arms
Clara Schumann - Concertul pentru pian în La minor

Alexandra Dăriescu, creatoarea spectacolului“The Nutcracker and I”este, cu sigurantă, una dintre cele cele mai reprezentativepianisteale secolulXXI, remarcându-seprinoriginalitatea și inovațiainterpretativă, dar şi a virtuozității.Invitată ca solista la nivel mondial,Dăriescu a cântat cu orchestrecelebre precum London Philharmonic Orchestra, toate orchestrele regale simfonice din Marea Britanie (Royal Philharmonic Orchestra,Royal Liverpool Philharmonic Orchestra,Royal Northern Sinfonia,Royal Scottish National Orchestra), toate orchestrele BBC (BBC SO, BBC Philharmonic, BBC NOW), Orchestre National de France, Oslo Philharmonic, Vienna Tonkunstler, Moscow Philharmonic și Sydney Symphony Orchestra, în timp ce dirijorii cu care a lucratîiincludpeAdam Fischer, Cristian Măcelaru, Alain Altinoglu, Fabien Gabel, Jun Märkl, Vasily Petrenko, Ryan Bancroft, James Gaffiganși JoAnn Falletta.

În sezonul 2024/25 Alexandra Dariescuadebutat cu Seattle Symphony, sub bagheta lui Tianyi Lu.A urmat apoi un turneu australian alături de Fabien Gabel, concertand cu Melbourne Symphony și West Australian Symphony Orchestras, urmate de recitaluri la Sydney și Canberra. În Scandinavia, Dăriescu își face debutul cu Royal Stockholm Philharmonic și Danish Philharmonic Orchestra, în timp ce în Marea Britaniea a susținut concerte cu BBC Symphony Orchestra, Academy of St Martin in the Fields și Royal Northern Sinfonia. Două momente importante completează și mai mult sezonul lui Dăriescu: debutul ei cu London Symphony Orchestra, ca parte a seriei LSO Discovery,  în proiectul educațional pe care l-a creat împreună cu Tim Redmond„Concerto!”, și participarea ei ca prezentatoare la Leeds International Piano Competition 2024. Aicia avut loc inaugurarea“Premiul Alexandra Dariescu” pentru interpretarea remarcabilă a unei piese scrisa de o compozitoare. Este pentru prima dată când o astfel de distincție este introdusă într-un concurs internațional de pian, subliniind angajamentul acestei excepționale pianiste de a inspira generațiile tinere și de a promova egalitatea de gen în industria muzicii clasice. Sezonul marchează încă un turneu internațional al spectacolului „The Nutcracker and I”, care a sărbătorit cea de-a 100-a reprezentație la Barbican Centre. Alte prezentări, în sezonul acesta, au loc la Paris la La Seine Musicale, Konzerthaus Dortmund, Opéra de Dijon, Megaron Athens Concert Hallși Festivalul Internațional de Muzică din Macao, China.

În sezonului 2023/2024 a colaborat cu Orchestra Simfonică BBC la Barbican Centre pentru premiera britanică a Phantasie Concertante a Dorei Pejačević. În același sezon, Dăriescu a susținut premiera mondială a unui nou concert pentru pian scris pentru ea de James Lee III - „Shades of Unbroken Dreams” - în onoarea a 60 de ani de la discursul „I have a Dream” al lui Martin Luther King Jr, cu Orchestra Simfonică din Detroit și BBC Philharmonic. În 2022, Dariescu a realizat înregistrarea în premieră mondială a unui concert de pian recent descoperit de Leokadiya Kashperova (1900) cu Orchestra Simfonică a BBC pentru aclamatul program al BBC Radio 3 „Compozitorul săptămânii”. Alte premiere importante ale concertelor neglijate pe nedrept pe care Dăriescu le-a susținut includ Fantaisie Variée a Nadiei Boulanger, concertul pentru pian, recent descoperit, de George Enescu, Concierto argentino de Alberto Ginastera, Phantasie Concertante de Dora Pejačević, Concertul pentru pian și coarde Doreen Carwithen și patru concerte pentru pian scrise special pentru Alexandra Dăriescu: „Mesmerism” de Emily Howard, „In Touch” de Daniel Dhondy, „Sometimes” de Iris ter Shiphorstși „Shades of Unbroken Dreams” de James Lee III.

În 2017, Alexandra Dariescu a cucerit lumea cu producția sa de succes The Nutcracker and I”, o performanță multimedia originală, inovatoare, pentru solo pian, dans și animație digitală, care s-a bucurat de apreciere internațională și a atraszeci de mii de tineri în sălile de concert din Europa, Australia, China, Emiratele și SUA, realizând viziunea lui Dariescu de a construi punți și de a face muzica clasică mai accesibilă publicului larg.

Alexandra Dariescu a lansat nouă albume care au fost apreciate de critici la superlativ, cel mai recent disc fiind Clara Schumann și Grieg Piano Concertos cu Philharmonia Orchestra și Tianyi Lu. Discografia include un album Decca cu Angela Gheorghiu, o serie Trilogie de preludii complete formatădin Chopin, Dutilleux, Shostakovich, Szymanowski, Messiaen, Faureși Lili Boulanger, precum și Concertul pentru pian nr. 1 al lui Ceaikovski cu Orchestra Filarmonicii Regale/Darrell Ang (Signum Records), pe lângă cartea audio „The Nutcracker and I”.

Alexandra Dariescu este prima pianistă româncă care a cântat la Royal Albert Hallși a concertat în locații precum Carnegie Hall, Musikverein, Staatsoper Vienna, Konzerthaus Vienna, BOZAR Bruxelles, Staatsoper Berlin, Hamburg Laeiszhalle, Sydney Opera House, Beijing National Center forPerforming Arts, Shanghai Grand Opera, Tokyo Musashino Hall, Dubai Opera, Wigmore, Royal Festival Hall, Cadogan Hall, Barbican printre multe altele.

Mentoratāde Sir András Schiff și Dame Imogen Cooper, Dăriescu a studiat la Royal Northern College of Music cu Nelson Goerner, Alexander Melnikov, Dina Parakhina, Mark Ray; la Guildhall School of Music and Drama cu Ronan O’Hora; iar în orașul natal, Iași, cu Mihaela Constantinși Cornelia Apostol. A fost laureată a Academiei Festivalului Verbier, primind Premiul Femeile Viitorului din Marea Britanie la categoria Arte și Cultură. Dăriescu deține numeroase distincții speciale, inclusiv Ambasadorul Cultural al României, Ordinul Coroana României în grad de Ofițer, distincție oferită de Familia Regală și Young European Leader de către Friends of Europe. În 2020, Dăriescu a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler de la Președintele României și a devenit Membru Asociat al Colegiului Regal de Muzică Royal Northern College of Music, unde a deținut și distinsă funcție de profesor de pian timp de doi ani. Din septembrie 2024, Dariescu începe un nou mandat ca profesor de pian la Guildhall School of Music and Drama din Londra.

Când: 21 martie, 2025

Unde: St Martin in-the-Fields, Trafalgar Sq, London WC2N 4JJ, UK