“Pe uspăţ” la Noaptea Institutelor Culturale

Vineri, sătenii din Vinerea vin la Institutul Cultural Român
"Ultimii Rapsozi
", program iniţiat la Institutul Cultural Român de Grigore Leşe, propune, în luna iunie, cu prilejul Nopţii Institutelor Culturale, un eveniment inedit: întâlnirea "Pe uspăţ" cu reprezentanţii comunităţii din satul Vinerea, judeţul Alba. 
25 de săteni vor descinde vineri, 27 iunie 2008, de la ora 19, la Bucureşti, în Aleea Alexandru 38. Timp de câteva ore, o parte din viaţa aşezării de la hotarul dintre Alba şi Hunedoara va curge şi se va dezvălui în inima oraşului. Oaspeţi ai Institutului şi ai lui Grigore Leşe, vinerenii vor fi gazdele celor care vor alege să-şi petreacă seara alături de ei. Îşi vor prezenta oamenii cu ocupaţii cheie – potcovarul, dulgherul, vătaful de la căluşeri, ciobanul satului, vornicul, socăciţa; vor sta de vorbă, vor depăna amintiri şi vor povesti istorii cu haz; vor pregăti bucate tradiţionale (tocană de grumpe, plăcinte pe lespede); vor cânta doine, cântece de dragoste, de joc, de pahar, vor dansa Căluşerul Ardelenesc şi Haţegana, ne vor arăta poze cu familiile şi strămoşii lor. Strămoşi printre care se numără Moş Nicolae Herlea, luptător în revoluţia din 1848, unul dintre memorandiştii care au plecat la Viena pentru a apăra – într-un discurs rostit în română, latină şi germană – drepturile şi demnitatea ţăranului ardelean. 

La hotarul dintre judeţele Alba şi Hunedoara, pe vestitul „Câmp al Pâinii" unde Pavel Chinezul învingea turcii în anul 1479, se află comuna Vinerea. Atestat documentar din timpul colonizării Daciei, satul „Campus Panis" îşi schimbă denumirea pentru a cinsti Vinerea Mare, ziua victoriei asupra turcilor.
Chiar dacă Vinerea se află în imediata vecinătate a oraşului Cugir, influenţa citadinului nu a scos comunitatea din rosturile ei, putând fi considerat un model de sat tradiţional. Aici rânduiala, hărnicia şi statornicia oamenilor sunt de netăgăduit. Poate de aceea vinerenii au de toate: femei care fac pâine pe vatră pentru tot satul, potcovar, tâmplar, dulgher, iconar dar şi intelectuali respectaţi care au ştiut cât de importantă este conservarea portului din vechime, a obiceiurilor de peste an, a dansurilor şi cântecelor locului.
Bătrâni frumoşi, înţelepţi, hâtrii şi povăţuitori am întâlnit în toate satele, dar cei din Vinerea surprind prin dezinvoltură, pofta de viaţă şi nevoia permanentă de comunicare
." – Grigore Leşe

Noaptea Institutelor Culturale va continua, la ICR, de la ora 22.30, cu proiecţia filmelor Obiceiuri din Bucovina
(15'; documentar realizat în 1937 de Fundaţia Culturală Regală Principele Carol), Obiceiuri folclorice de iarnă din România (10'; documentar realizat de studioul de film „Alexandru Sahia" la sfârşitul anilor '60) şi a unei serii de scurtmetraje despre fondul etnografic bucovinean realizate în anii 1973-1974, de regizorul Ion Filip.

Programul complet al Nopţii Institutelor Culturale: www.icr.ro/noaptea_institutelor