Paul Neagu - expoziție la Trieste Contemporanea

Omagiul adus marelui artist, sculptor, interpret și profesor român din Londra, care a influențat o generație de studenți și artiști englezi (inclusiv Antony Gormley, Anish Kapoor și Rachel Whiteread) este curatoriat de Gabriella Cardazzo și Giuliana Carbi Jesurun și prezintă lucrări datată din 1971 până în 1987. Expoziția este o coproducție a Trieste Contemporanea cu ArtSpace și MARe / Muzeul de Artă Recentă din București în colaborare cu The Paul Neagu Estate (Marea Britanie) din Londra, Galeria Ivan din București, colecții private din Italia, cu patronajul Consulatului General al României la Trieste și colaborarea Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.

Expoziția cuprinde lucrări din anii 1970, când Neagu își începe aventura engleză, în care forțează limitele abstractizării în sculptură folosind corpul ca mediu pentru spectacolele sale sau evenimentele „rituale”. Din celebrul său spectacol „Hyphen-Ramp (588 Riots at the Serpentine)” din 1976, a fost realizat un film, acum la Tate din Londra, care este prezentat în expoziție.

O secțiune fotografică fără precedent cuprinde fotografiile realizate de Gabriella Cardazzo în anii 1970, când Neagu era adesea implicat în activitatea Galleria del Cavallino din Veneția. Materiale documentare ale activităților sale de cercetare și expoziție însoțesc prezentarea de la Trieste deschisă până la 2 septembrie.

* Fotografie de Gabriella Cardazzo: Paul Neagu într-un moment al spectacolului său Hyphen-Ramp la Serpentine Gallery, Londra, 1976