Participare românească la conferinţa internaţională „Arta religioasă în Ungaria şi România din Evul Mediu şi până în zilele noastre” la Budapesta

 Între 26-28 mai 201 sub genericul „Arta religioasă în Ungaria şi România din Evul Mediu şi până în zilele noastre", ICR Budapesta în colaborare cu Institutul Francez din Budapesta şi Galeria Naţională de Artă a Ungariei au invitat somităţi în materie pentru a analiza comparativ cele două culturi, surprinse în dezvoltarea lor dar şi în relaţiile istorice specifice, mai ales din perspectiva Transilvaniei, un spaţiu de întâlnire pentru Partium, Banat şi Moldova. Conferinţa se va desfăşura la Institutul Francez din Budapesta (Budapest, 1011 Fő utca 17.)
Vor conferenţia François Boespflug Op, Philippe Sers, Mátyás Varga Osb, Zsombor Jékely, Marie Lionnet, Emese Sarkadi Nagy, Szilveszter Terdik, Anna Jávor, György Szűcs, Judit Boros, László Beke şi Régis Ladous. România va fi reprezentată de profesorii universitari Virgil Ciomoş şi Radu Preda şi de pictorul Sorin Dumitrescu, prin intermediul unui film.
Splendida expoziţie de icoane ortodoxe pe sticlă de secol XIX din Tezaurul României, deschisă la Muzeul Kiscelli de ICR Budapesta va fi vizitată în 27 mai împreună cu catacombele pictate de Sorin Dumitrescu şi câţiva membri ai grupului Prolog de invitaţii conferinţei. Icoanele aduse de la Muzeul Astra din Sibiu vor fi obiect de analiză şi contemplare pentru participanţii la conferinţă, ghidaţi de specialiştii români.

Virgil CIOMOŞ este profesor universitar la Facultatea de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, şeful Catedrei de istoria filozofiei şi logică, membru în redacţia revistei Studia Phaenomenologica şi membru al Societăţii Române de Fenomenologie. S-a bucurat de stagii de documentare-specializare în Franţa şi a predat ca profesor invitat la Université Paris I, Panthéon-Sorbonne (1999), Université de Poitiers (2000, 2001, 2002, 2005, 2006, 2007) şi Université de Lyon 3 (2003). Este membru al Societăţii de Filosofie din Toulouse, Franţa, membru fondator al Societăţii Române de Fenomenologie şi preşedinte onorific al Societăţii Române de Fenomenologie (2000-2004). Este autorul volumelor: Timp şi Eternitate. Aristotel, Fizica IV 10-14. Interpretare fenomenologică, Ed. Paideia, Bucureşti, 1998, Conştiinţă şi schimbare în Critica raţiunii pure. O perspectivă arhitectonică asupra kantianismului, Ed. Humanitas, Bucureşti, 2006, Etre(s) de passage, publicat în limba franceză la Ed. Zeta-books, 2009. A primit distincţia „Les Palmes Académiques" în grad de „Cavaler", ordin acordat de Primul Ministru al Franţei, la propunerea Ministrului francez al Educaţiei Naţionale, Jacques Lang (2005).
Radu PREDA urmează studii la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București (1991-1995), după care frecventează studiile doctorale la Heidelberg, Paris și Roma. Titlul științific de doctor în teologie l-a obținut la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. În prezent, Radu Preda este lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai" din Cluj, director fondator al Institutului Român de Studii Interortodoxe, Interconfesionale și Interreligioase (INTER). Este membru al Comitetului redacțional al revistei „Renașterea", publicație oficială a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului. De asemenea, este membru în staff-ul Forumului European al Facultăților de Teologie Ortodoxă (Bruxelles). Volume: „Jurnal cu Petre Ţuțea" (Ed. Humanitas, Bucureşti, 1992), „Biserica în Stat - O invitație la dezbatere" (Ed. Scripta, 1999)

Programul conferinţei „Arta religioasă în Ungaria şi România din Evul Mediu şi până în zilele noastre":
JOI, 26 mai (Institutul Francez la Budapesta): 14.00-18.00 Teologie – estetică între Orient şi Occident
14.15 - Virgil CIOMOŞ: Teologie şi iconografie în doctrina Filioque,
14.45 – Sorin DUMITRESCU: Ribiţa, Metabionia Transilvaniei – Sfântul şi sacrul: icoane şi imagini religioase (proiecţie film)
15.15 - François BOESPFLUG OP: Sfânta Treime în arta Orientului şi a Occidentului. Ungaria, Transilvania, România,
16.30 - Radu PREDA: Imagine şi icoană – între simbol şi decoraţiune,
17.00 - Philippe SERS: Rolul icoanei în inovaţia modernităţii artistice,
17.30 - Mátyás VARGA OSB: Icoana şi conceptul de icoană: influenţe asupra artei contemporane maghiare.

VINERI, 27 mai (Institutul Francez la Budapesta): 9.30 – 12.45 / 14.30 – 18.00 Arta religioasă în Transilvania din Evul Mediu şi până în epoca modernă
09.30 - Zsombor JEKELY: Picturile murale din Transilvania în Evul Mediu,
10.00 - Marie LIONNET: Picturile murale catolice şi ortodoxe din Transilvania,
10.30 - Emese SARKADI NAGY: Altare transilvane,
11.45 - Szilveszter TERDIK: Catedrala unită Saint Athanase din Balázsfalva (1738-1754). Influenţe artistice orientale şi occidentale,
12.15 - Anna JÁVOR: Din ordin imperial. Decoraţiuni baroce ale bisericilor transilvane de secol XVII.
Arta religioasă maghiară şi română în epoca contemporană
14.30 - Judit BOROS: Pictura religioasă de la Baia Mare,
15.00 - György SZŰCS: Mesianism, utopie şi avangardism în romanul „Destinul împlinit al Sf. Sebastian",
16.00 - Régis LADOUS: Arta sacră maghiară contemporană între Orient şi Occident,
16.30 - László BEKE: Arta religioasă maghiară şi română de la 1990
18.00 - Vizită la Muzeul Kiscelli pentru vizitarea expoziţiei „Icoana pe sticlă...timp de credinţă în spaţiul transilvan" - ICR Budapesta.

SÂMBĂTĂ 28 mai (Galeria Naţională de Artă): 10.00 – 12.00
10.00: Vizitarea colecţiei de artă religioasă a Galeriei Naţionale, în prezenţa unui ghid