PARIS. 1 iunie în lumea Ferboniei, cu scriitoarea Ioana Nicolaie

Dragomoti știuse dintotdeauna că sub blana lui de motan se ascunde nici mai mult nici mai puțin decât... un dragon. Se pregătea, de aceea, zi de zi pentru mărețele fapte pe care avea să le facă în viitorul nu foarte îndepărtat.
-Un cavaler!... Doar un cavaler care să mă îmblânzească, atâta mi-ar trebui! suspina el, din când în când, cu glas tare.
Deocamdată, cât era ziua de lungă mânca ardei iute, doar, doar o să sufle puțin foc. Îi ardea gura, dar oricât se forța nici măcar fum nu putea scoate pe nări, darămite un firicel de flacără.

Supărat, se urca în cel mai înalt copac pe care-l știa și-și dădea drumul în gol. Cum aripile, încă nedezvoltate deajuns pe spinare – credea el –, nu voiau să se deschidă, cădea ca un bolovan. Dacă nu-și spărgea capul, era de-a dreptul mulțumit. Se abținea din răsputeri să nu miaune de durere, ca nu cumva să-l confunde cineva cu un amărât de pisoi portocaliu cu dungi negre, așa cum părea pe dinafară.”

Institutul Cultural Român de la Paris a propus scriitoarei Ioana Nicolaie sărbătorirea unui eveniment cu dublă semnificaţie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului :

1.Posibilitatea de a asculta o poveste scrisă şi citită de scriitoarea Ioana Nicolaie, extrasă din cartea Ferbonia, publicată la editura Arthur;

2. Descoperirea unui fragment dintr-o frumoasă carte pentru copii, netradusă încă în franceză, cu ocazia acestei sărbători importante în România, care reprezintă atât Ziua Internaţională a Copilului, cât şi aniversarea scriitoarei române Ioana Nicolaie.

Ziua Internaţională a Copilului este sărbătorită din anul 1925 în numeroase ţări şi, ca urmare a adoptării Declaraţiei Naţiunilor Unite pentru protecţia copilului, în 1959, aproape toate ţările au o astfel de zi. Deoarece rezoluţiile Naţiunilor Unite sunt mai degrabă recomandări, această zi este sărbătorită în zile diferite în întreaga lume: pentru unele ţări în data de 20 noiembrie, pentru altele în aprilie sau în octombrie. Franţa sărbătoreşte, în 20 noiembrie, Ziua internaţională a drepturilor copilului. Ţările din Europa de Est marchează Ziua Copilului la fiecare 1 iunie, fiind o zi de sărbătoare şi o ocazie de a organiza numeroase festivaluri, concerte, ateliere pentru copii.

Echipa ICR Paris doreşte să împărtăşească cu toţi copiii care citesc, urmăresc şi participă la activităţile institutului, această zi specială din România, oferindu-le un cadou online, pe pagina de Facebook şi pe contul YouTube al ICR Paris: o poveste citită de Ioana Nicolaie!

Ioana Nicolaie este autoarea mai multor volume de versuri („Poză retuşată”, „Nordul”, „Credinţa”, „Cenotaf”, „Autoimum֦” 2013), antologia „Lomografii”, romane („Cerul din burtă”, „O pasăre pe sîrmă”, „Pelinul negru”, „Cartea Reghinei” și „Tot înainte”) și literatură pentru copii („Aventurile lui Arik”, „Arik și mercenarii”, „Ferbonia” etc.). A fost nominalizată la premii naționale și internaționale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award. Cărţile sale au fost traduse în germană, suedeză, bulgară, sârbă. A fost inclusă în douăzeci și șase de volume colective românești și în numeroase reviste și antologii. A fost adesea invitată pentru lecturi și conferințe la numeroase festivaluri naționale și internaționale de literatură. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România și a PEN România.