Noul Val Românesc la Brno

Festivalul Filmului Românesc Noul Val Românesc Locul de desfăşurare: Cinematograful Art, Cihlářská 19, Brno

Aflat la cea de-a doua ediţie, Festivalul Filmului Românesc aduce în faţa publicului ceh din Brno producţiile cinematografice româneşti de succes din ultimii ani. În cele patru zile de Festival, vor fi proiectate şase lungmetraje (4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, Occident de Cristian Mungiu; Hârtia va fi albastră de Radu Muntean; Elevator de George Dorobanţu, California Dreamin´ de Cristian Nemescu, Marfa şi banii de Cristi Puiu) şi cinci scurtmetraje (Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea de Cristi Puiu, Apartamentul de Constantin Popescu, Trafic de Cătălin Mitulescu, Challenge Day de Napoleon Helmis, 17 minute întârziere de Cătălin Mitulescu) şi documentarul Cold Waves – Război pe calea undelor de Alexandru Solomon.

Programul Festivalului:

8 martie
18.45 – Elevator / Elevator România, 2008, română / subtitrare în engleză şi în cehă, 85 min.
Regia: George Dorobanţu
În distribuţie: Iulia Verdeş, Cristi Petrescu.
Doi adolescenţi merg într-o fabrică abandonată de la periferia oraşului, căutând un loc în care să nu-i deranjeze nimeni. Un loc unde să fie singuri, să se poată bucura de intimitate. Dar nu reuşesc altceva decât să rămână blocaţi în liftul de marfă. Fără semnal la telefon şi fără nimeni in jur...
În Elevator vedem ce se întâmplă cu ei.

21.00 – California Dreamin' (nesfârşit) / California Dreamin´
România, 2007, română-engleză / subtitrare în cehă, 155 min.
Regia: Cristian Nemescu
În distribuţie: Maria Dinulescu, Răzvan Vasilescu, Armand Assante.
1999, în timpul războiului din Iugoslavia. Într-o mică aşezare românească, Doiaru (Răzvan Vasilescu), un şef de gară şi în acelaşi timp baron local, opreşte un tren NATO cu echipament militar păzit de soldaţi americani, care traversează România fără acte de transport, dar având aprobarea verbală a guvernului român. Sosirea americanilor scoate din amorţeală mica aşezare, care ţine să le dovedească musafirilor proverbiala ospitalitate românească.

9 martie
18.45 – Short Film Awards for Romania (Scurtmetraje / Rumunské krátké filmy)
România, 2003 – 2007, română / subtitrare în engleză şi în cehă, cca 100 min.

Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea
(2004, regia: Cristi Puiu; în distribuţie: Mimi Brănescu, Mihai Brătilă, Victor Rebengiuc)
Tatăl (Victor Rebengiuc), concediat cu doi ani înainte de pensionare, vrea să se reangajeze, cerând sprijinul fiului (Mimi Brănescu). Condiţia pentru angajarea într-un post de paznic de noapte este bacşişul pregătit pentru directorul unei firme particulare. Astfel, cartuşul de Kent şi pachetul de cafea devin în acest film obiectele emblematice pentru o societate coruptă şi lipsită de spiritul solidarităţii.

Trafic
(2003, regia: Cătălin Mitulescu; în distribuţie: Bogdan Dumitrache, Maria Dinulescu, Andi Vasluianu)
Blocat în trafic, pe drumul spre o întâlnire de afaceri, Tudor are o pauza de 20 de minute. Timp suficient să invite o fată la cafea, să vorbească despre fiica sa şi să facă o fotografie. Scurtmetrajul a obţinut Palme d´Or la Cannes, în 2004.

Apartamentul

(2004, regia: Constantin Popescu; în distribuţie: Laura Ilică, Dana Nedelcu, Nicodim Ungureanu)
„Filmul vorbeşte despre destrămarea conştiinţei de sine, despre pierderea identităţii individului şi eşuarea existenţei sale în automatisme, prăbuşirea lui în condiţia de subom, prin concentrarea în exclusivitate asupra satisfacerii unor necesităţi biologice, mai ales sexuale. Discursul imagistic ne relevă în acelaşi timp şi lipsa de identitate a spaţiului şi timpului, consecinţă a incapacităţii de a mai fi percepute. Filmul este construit din două secvenţe aparent complementare, în fond identice, prin urmare fără identitate, legătura dintre ele fiind susţinută prin prezenţa unui bărbat de vârstă şi condiţie medie (Nicodim Ungureanu), cu o ocupaţie imprecisă, aflat în două momente matinale, în două zile consecutive, sâmbătă 28 şi duminică 29 aprilie 2002, în faţa unui perete de bloc cu graffiti, într-o stare de aşteptare, de nehotărâre. Purtând peste costum un trenci cu galoane, de culoare crem deschis, el duce în mâna stângă o mică valiză de voiaj..." (Mircea Dumitrescu, critic de film)

Călătorie la oraş
(2002, regia: Corneliu Porumboiu, în distribuţie: Ion Sapdaru, Constantin Diţă, Teodor Corban)
Un învăţător timid şi un şofer descurcăreţ îşi părăsesc satul pentru a lua de la oraş, aflat în sărbătoare aniversară un computer "conectat la internet şi un colac pentru closetul primarului".

Ajutoare umanitare
(2002, regia: Hanno Hofer, în distribuţie: Ion Fiscuteanu, Richard Bovnoczki)
Descinderea a trei tineri straini, veniţi cu "ajutoare umanitare" într-un sat ardelenesc, prilej pentru o chermeză voioasă, în care se schimbă saluturi, săruturi şi obiceiuri. Scurtmetrajul a obţinut Premiul publicului la Clermont Ferrand în 2002 şi a fost selectat la numeroase festivaluri internaţionale.

Challenge Day
(2005, regia: Napoleon Helmis, în distribuţie: Gheorghe Visu, Constantin Drăgănescu)
Astăzi este o întrecere între oraşul "nostru" şi oraşul Morioka din Japonia. Un paznic de noapte iese din tură şi refuză să ia parte la frenezia generată de dorinţa de-a face sport oriunde, pentru a-i intrece pe japonezi. În final ni se dezvăluie identitatea acestuia: este un fost campion mondial şi olimpic de canotaj. O metaforă despre uitare.

21.00 – Marfa şi banii / Zboží nebo peníze
România, 2001, română / subtitrare în cehă, 90 min.
Regia: Cristi Puiu
În distribuţie: Dragoş Bucur, Ioana Flora, Alexandru Papadopol.
Un tânăr din Constanţa, care deţine propria afacere (vinde la geamul apartamentului), îşi doreşte să se extindă şi să-şi cumpere chioşc, dar nu are deocamdată mijloace. Un grangur local îi oferă o sumă importantă de bani pentru un transport în aparenţă simplu: o geantă care trebuie dusă la Bucureşti, la o adresă precisă. Se pare însă că geanta conţine anumite lucruri care îi interesează şi pe alţii. Convins la început că şi-a vândut doar serviciile, tânărul înţelege, când este prea târziu, că şi-a vândut de fapt conştiinţa.

10 martie
18.45 – Cold Waves – Război pe calea undelor / Válka vln
România, 2007, română / subtitrare în cehă, 108 min.
Regia: Alexandru Solomon
Cu: Monica Lovinescu, Doina Cornea, Emil Hurezeanu, Mary Georgescu, Şerban Orescu, Neculai-Constantin Munteanu, Andrei Voiculescu.
Aceasta este o neasemuită poveste de dragoste şi ură ţesută în jurul a ceva ce nu poţi vedea, atinge sau cântări: undele radio. În anii 70-80, Radio Europa Libera era supapa de evacuare a nemulţumirilor şi confidentul a milioane de români. Însă pentru oamenii regimului, postul de radio era un duşman de moarte; l-au angajat chiar pe Carlos Şacalul să termine treaba.

21.00 – Hârtia va fi albastră / Papír bude modrý
România, 2006, română / subtitrare în ceha, 91 min.
Regia: Radu Muntean
În distribuţie: Dragoş Bucur, Paul Ipate, Adi Cărăuleanu.
"Hârtia va fi albastră nu oferă o perspectivă istorică de tip History Channel, ci îşi propune să restituie emoţia acelor zile din perspectiva actorilor mărunţi ai evenimentelor. E povestea pierderii inocenţei unei generaţii şi a unei revolte populare care a scos la lumină în egală măsură ce avem mai bun şi mai rău în noi. Şi spiritul de solidaritate dar şi egoismul şi răutatea, acumulate în zeci de ani de frustrare." Radu Muntean.

11 martie
18.45 – Occident / Západ
România, 2002, română / subtitrare în cehă, 105 min.
Regia: Cristian Mungiu
În distribuţie: Alexandru Papadopol, Tania Popa, Anca Androne.
Occident este o comedie depre noi, despre ce ni se întâmplă, o privire ironic-amară asupra situaţiilor uneori hazlii, alteori ridicole şi de cele mai multe ori fără soluţie în care ne aruncă viaţa în România de azi. În aceeaşi măsură, Occident e şi o poveste despre întâmplare, despre coincidenţe, despre surprize şi despre timp.

21.00 – 4 luni, 3 săptămâni, 2 zile / 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny
România, 2007, română / subtitrare în cehă,, 113 min.
Regia: Cristian Mungiu
În distribuţie: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Luminiţa Gheorghiu, Doru Ana.
Otilia şi Găbiţa împart aceeaşi cameră dintr-un cămin studenţesc. Ele sunt colege la universitatea dintr-un oraş din România, în timpul ultimilor ani ai regimului comunist. Otilia închiriază o cameră într-un hotel ieftin. După-masă, ea şi Găbiţă se vor întâlni cu un anumit domn Bebe: Găbiţa este însărcinată, avortul este ilegal şi niciuna dintre ele n-a mai trecut prin aşa ceva până acum.
Toate filmele vor fi prezentate înaintea proiecţiei.
Intrarea conform tarifelor festivalului.