- 12 May 2010 - 16 May 2010
- Etichete Literatura
În perioada 12 – 16 mai, Institutul Cultural Român din Praga promovează literatura română în cadrul a trei programe internaţionale de amploare din Cehia şi Slovacia: Lunga Noapte a Literaturii la Praga şi la Bratislava.
12 mai, între orele 18.00 şi 23.00 – Participare românească la Lunga Noapte a Literaturii de la Praga. Locul desfăşurării: Cafeneaua SIMPatică (SIMPatická kavárna, Vlašská 10, Praha 1 - Malá strana)
Lunga Noapte a Literaturii este un eveniment organizat de EUNIC Praga, aflat sub preşedinţia Institutului Cultural Român din Praga, în deschiderea ediţiei din acest an a Târgului internaţional de carte Lumea Cărţii. Între orele 18.00 şi 23.00, în 17 locuri din Praga se vor desfăşura simultan lecturi publice din literaturile celor 17 ţări europene participante în acest an la proiect. Fragmente din romanul Christina Domestica şi Vânătorii de suflete / Christina Domestica a lovci duší de Petru Cimpoeşu vor fi prezentate publicului ceh din jumătate în jumătate de oră, în lectura actorului Petr Nikl la Cafeneaua SIMPatică din Oraşul Mic. Romanul, recent tradus în limba cehă de Jiří Našinec, a apărut la editura Havran din Praga.
Cafeneaua SIMpatică reprezintă o locaţie privilegiată pentru participarea românească din acest an la Lunga Noapte a Literaturii. Punct tradiţional de întâlnire pentru scriitorii cehi şi slovaci, dar şi pentru publicul ceh interesat de literatură, cafeneaua este situată intr-unul dintre cele mai frumoase cartiere istorice ale Pragăi, Oraşul Mic (Malá Strana), atrăgând, aşadar, nu numai prin tradiţia culturală pe care o întruchipează, ci şi prin caracterul pitoresc al locaţiei.
12 mai, între orele 18.00 şi 23.00 – Participare românească la Lunga Noapte a Literaturii de la Bratislava
Locul desfăşurării: Teatrul Astorka (Námestie SNP 33, Bratislava)
Organizat pentru prima oară şi în Slovacia, la iniţiativa şi în organizarea Centrului Ceh din Bratislava şi a Institutului Cultural Român din Praga, evenimentul, la a cărui primă ediţie slovacă participă zece ţări, se desfăşoară după un scenariu asemănător cu ceea ce se întâmplă la Praga. Participarea românească se va concretiza în prezentarea pentru publicul slovac a unor fragmente din volumul Degete mici / Malíčky de Filip Florian, în lectura Janei Paleníková, conducătoarea Catedrei de Studii Româneşti de la Universitatea Komenský din Bratislava. Traducerea volumului e semnată de Eva Tapajnová.
Şi participarea românească la Lunga Noapte a Literaturii de la Bratislava se bucură de o locaţie privilegiată: teatrul Astorka este o instituţie deosebit de respectată şi cu o îndelungată tradiţie culturală, rampă de lansare pentru numeroşi actori, regizori şi dramaturgi slovaci, scenă dinamică şi originală, caracterizată adesea drept un „Teatru Naţional Alternativ".