Modernismul Românesc. O contribuție la istoria arhitecturii europene

Modernismul Romanesc O contributie la istoria arhitecturii europene

Între 22 octombrie și 27 noiembrie 2020, în galeria Institutului Cultural Român de la Lisabona va putea fi vizitată expoziția ”Modernismul Românesc. O contribuție la istoria arhitecturii europene”, care prezintă 40 de panouri ilustrând clădiri aflate printre cele mai semnificative realizări ale arhitecturii românești interbelice. Autorul expozitiei este profesorul arhitect Sorin Vasilescu, in colaborare cu arh. Gelu Savonea.

De la avangarda raționalistă la adepții preceptelor școlii Bauhaus, trecând prin art deco și curentele tradiționaliste, toate direcțiile majore ce s-au manifestat în cea mai fertilă perioadă a culturii și, în particular, a arhitecturii românești, sunt reprezentate prin intermediul exemplelor alese.

Expoziția de față, care atrage atenția prin semnalarea similitudinilor dintre arhitectura românească şi cea portugheză din perioada interbelică – ambele, desigur, înflorind sub zodia avangardei italiene –, își propune să argumenteze în fața publicului lusitan convergența ideilor și conceptelor artistice din cele trei țări surori latine.

Vernisajul expoziției va fi marcat pe pagina de Facebook a ICR Lisabona printr-o vizită online ghidată de arhitectul Gelu Savonea, iar vineri, 6 noiembrie, arhitectul Sorin Vasilescu, profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” (UAUIM) din București va susține o conferință în cursul căreia va urmări destinul arhitecturii românești interbelice în context european.

În data de 27 noiembrie, la finisajul expoziției, arhitectul António Castelbranco, profesor la Facultatea de Arhitectură a Universității din Lisabona (FAUL) va oferi urmăritorilor activității ICR Lisabona o perspectivă portugheză asupra modernismului românesc.

Pe toată perioada expoziției, pe pagina de Facebook a instituției noastre vor fi postate imagini ale unor clădiri de referință construite în România în perioada interbelică.

Pentru vizitarea expoziției, se pot face programări pe adresa de e-mail: icrl.geral@mail.ptprime.pt, grup maxim de 10 persoane.