Marea Unire a Românilor (1918) – Istorie și Actualitate

Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în colaborare cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din București, Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie a Universității din București, Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași, Institutul de Istorie din Chișinău și Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași - Departamentul Centenar, Institutul Cultural Român, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Accademia di Romania in Roma, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, Institutul Francez Iași, organizează la Iași, în perioada 22–24 martie 2018, conferința internațională cu tema: Marea Unire a Românilor (1918) – Istorie și Actualitate.La acest eveniment, vor participa aproximativ 100 de cercetători și profesori din România (Iași, București, Cluj-Napoca, Constanța, Târgoviște, Sibiu), Republica Moldova (Chișinău), Austria, Elveția, Franța, Germania, Italia, SUA. Evenimentul se înscrie printre acțiunile consacrate Centenarului Marii Uniri.

Unirea românilor din 1918 a semnificat, pentru foarte mulţi contemporani şi istorici deopotrivă, finalul proiectului politic paşoptist, conceput de elitele româneşti la mijlocul secolului al XIX-lea. Marea Unire era, în acelaşi timp, şi un nou început: contemporanii vedeau necesară o redefinire a ţării şi a naţiunii, iar echivalenţa dintre România Mare/Întregită şi România nouă, ca structură teritorială şi instituţională diferită (democratică şi integrativă social sau economic), a reprezentat o constantă a discursului public. De aproape un secol, istoriografia română și străină încearcă şi reuşeşte să elucideze premisele Marii Uniri, să afle ce s-a întâmplat propriu-zis în anul 1918 şi să evidenţieze urmările acelor acţiuni. Credem că a venit, din nou, momentul unui bilanţ, al unei sinteze a semnificaţiilor actuale ale momentului de graţie din istoria neamului românesc.

Lucrările Conferinţei internaţionale Marea Unire a Românilor (1918) – Istorie și actualitate (Iași, 22-24 martie 2018) vor fi structurate în două secțiuni: Premisele Marii Uniri de la 1918 și Realizarea și destinul Marii Uniri din 1918. Lucrările vor viza, prin comunicările prezentate și discuțiile ce vor urma, aprofundarea unor teme precum: mișcarea națională din Basarabia în preajma Unirii din 1918, diplomație și propagandă în vremea Marelui Război, recunoașterea internațională a Marii Uniri, urmările războiului în societatea românească, istoriografia actului Unirii de la 1918, dar și noile realități geopolitice la 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial.

Ceremonia de deschidere a Conferinței va avea loc în Sala Senat a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, joi, 22 martie 2018, de la orele 16.

A se vedea în anexă programul complet al manifestării ştiinţifice.


PROGRAMMA