MADRID. Poeta Ana Blandiana participă la Târgul de carte din Parcul Retiro, Madrid și la „Hay” Festival din Segovia

În perioada 18-19 septembrie 2021, poeta Ana Blandiana va participa la o serie de evenimente literare care se desfășoară în Madrid și Segovia, participare prilejuită de recenta publicare în spaniolă a volumului Variațiuni pe o temă dată, la prestigioasa editură Visor (traducere: Viorica Patea și Natalia Carbajosa).

Evenimentele sunt organizate în cadrul celor mai mari manifestări literare din Madrid și Segovia: Târgul de carte din Parcul Retiro, Madrid și festivalul literar internațional Hay Festival din Segovia.

Programul activităților include:

18 septembrie- Madrid, Târgul de carte din Retiro

17.00- Sesiune de autografe la Standul României organizat de ICR Madrid și Centrul Național al Cărții (căsuța numărul 114)

19.00- Prezentarea cărții Variațiuni pe o temă dată și Persoana Intâia Plural, la Librăria Mistral (Travesía del Arenal, 2) din Madrid, cu participarea poetei Ana Blandiana, a traducătoarelor Viorica Patea și Natalia Carbajosa și a poetului și criticului literar Martín López-Vega.

Pentru participare este necesară înscrierea la email: icrmadrid@icr.ro

Organizatori:

Institutul Cultural Român de la Madrid

Editura Visor

19 septembrie- Segovia, Torreón de Lozoya, participare la Hay Festival

16.00- 16.45 Ana Blandiana și Luis Moro în dialog cu Marifé Santiago. Când poezia și arta vorbesc aceeași limbă

ICR Madrid în colaborare cu Hay Festival propun un eveniment-punte între Spania și România, între cele două culturi, precum și între poezie și artele plastice, printr-un dialog artistic între poeta Ana Blandiana și artistul spaniol Luis Moro.

Luis Moro a expus în importante centre artistice din Spania și America Latină și a participat la principalele târguri de artă europene. A colaborat în realizarea lucrărilor sale cu poeți precum Antonio Gamoneda și Elena Poniatowska. Pentru acest eveniment, artistul a produs a serie de mape conținând 3 gravuri inspirate din poeziile Anei Blandiana, reunite sub titlul “Yo creo que las nubes”. Gravurile vor fi expuse și comentate pentru prima dată în Spania cu această ocazie, după ce au fost prezentate în Mexic, unde artistul își desfășoară activitatea în prezent.

Cei doi invitați vor conversa cu poeta și prozatoarea Marifé Santiago, profesoară universitară la Universitatea Complutense din Madrid, Facultatea de Filologie, care desfășoară o foarte bogată activitate literară și de organizare de evenimente culturale.

Traducerea va fi asigurată de Viorica Patea, traducătoare literară și profesoară universitară la Universitatea din Salamanca.

Evenimentul are loc în unul din edificiile cele mai emblematice din Segovia, Palatul Torreón de Lozoya.

Hay Festival este un festival internațional de literatură cu o lungă tradiție, care are loc în fiecare an în mai multe țări (Spania, Marea Britanie, Mexic, Croația, Columbia, Peru etc) și are o foarte mare afluență de public și renume mondial, datorită invitaților de valoare și calității ofertei literare (http://www.hayfestival.com/festivales).

În Spania, Hay Festival se desfășoară de mai mulți ani în orașul Segovia (care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO) și este susținut de autoritățile locale, de ambasade, de institute de cultură, mass media, instituții culturale din Spania, etc. având invitați de prestigiu din lumea literară internațională. Anul acesta Hay Festival are loc în perioada 7-19 septembrie 2021.

Organizatori:

Institutul Cultural Român de la Madrid

Hay Festival