Lansarea cărţii „Destinul unui evreu comunist într-o democrație populară. O lume care se prăbușește – Adalbert Rosinger, Veronica Rozenberg (Rosinger)”

„Adalbert Rosinger a fost o dublă victimă a destinului – mai întâi a supraviețuit lagărului de la Vapniarka, după care a fost victimă a epurărilor antisemite comise de regimul comunist” a afirmat E.S. Radu Ioanid, Ambasadorul României în Statul Israel, în cadrul evenimentului de prezentare a volumului „Destinul unui evreu comunist într-o democrație populară. O lume care se prăbușește – Adalbert Rosinger, Veronica Rozenberg (Rosinger)” ce a avut loc la ICR Tel Aviv, în data de 22 iunie. În prezentarea sa, Ambasadorul Ioanid a menționat și procesele fățiș antisemite intentate de regimul comunist numeroșilor intelectuali evrei, adăugând și faptul că Adalbert Rosinger a supraviețuit închisorii de la Aiud.

La eveniment a participat Mihaela Gligor, de la Institutul de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca, care a povestit despre circumstanțele care au condus la apariția volumului. O contribuție majoră la reușita acestui proces editorial curajos – prin tema și stilul abordat – l-a avut avut Raluca Lazarovici Vereș, co-fondatoare a editurii Ratio et Revelation din Oradea care a publicat cartea în anul 2022. Aceasta s-a adresat publicului printr-o intervenție on-line.

„Evenimentul de astăzi este unul de excepţie şi pentru că, acesta carte, ar fi trebuit să fie oferită spre citire publicului, încă din primii ani care au urmat schimbării regimului politic în România, adică, cât mai aproape de anul 1989. Atunci, chiar titlul cărţii, conceput de tatăl meu, O lume care se prăbuşeşte, ar fi dovedit împlinirea premoniției sale, făcută un sfert de secol înainte. Alături de evenimente şi de fapte din viaţa personală, veţi întâlni în rândurile cărţii, nenumărate descrieri ale trăirilor sale, unele concrete, altele reluate de memoria afectivă a unui om care a parcurs o bună parte a secolului trecut.” a declarat Veronica Rozenberg, fiica lui Adalbert Rosinger și autoarea volumului.

Istoricul Lucian-Zeev Herșcovici a luat, de asemenea, cuvântul, prezentând unele aspecte mai puțin știute ale regimului comunist din România. Parafrazându-l pe scriitorul italian Giuseppe Tomasi di Lampedusa, care afirmase că fiecare persoană are datoria să-și scrie biografia, istoricul israelian a subliniat „că fiecare om vede societatea și evenimentele în mijlocul cărora a trăit în felul său personal. Fiecare om ar putea, astfel, oferi un document literar special care ar contribui la înțelegerea și reconstituirea istoriei, a memoriei colective. Este vorba, de fapt, de microistorie, dar să ne gândim că macroistoria, uneori, poate fi văzută și ca un conglomerat de porțiuni de microistorie.” Unul dintre meritele acestui volum este faptul că oferă cititorului o perspectivă personală asupra realităților regimului comunist român.

Cartea este concepută ca un dialog, în care Adalbert Rosinger, tatăl autoarei Veronica Rozenberg, a încercat să îi răspundă fiicei sale la unele întrebări privind motivaţia şi dedicaţia sa faţă de o ideologie care în timp s-a dovedit falimentară – ideologia comunistă.