Institutul Cultural Român Budapesta a participat la manifestările dedicate lui Paul Celan

În perioada 28-30 ianuarie 2015, la Budapesta au fost organizate evenimente culturale dedicate lui Paul Celan, realizate în colaborare de Institutul Goethe, Institutul Francez, Institutul Cultural Român Budapesta, Institutul Cultural Israelian, Şcoala Normală Superioară de la Paris şi Colegiul „Eötvös József” de la Budapesta. Pe parcursul a trei zile au avut loc vernisajul expoziţiei de artă „Eingejännert - Paul şi Gisèle Celan”, o masă rotundă, o prelegere urmată de discuţii cu studenţii şi proiecţia documentarului artistic „Duo pentru Paoloncel şi Petronom”, regizat în 1994 de Alexandru Solomon.


Vineri, 30 ianuarie 2015, de la ora 12.30, Institutul Cultural Român Budapesta a prezentat în sala de conferinţe a Colegiului „Eötvös József” din Budapesta documentarul artistic „Duo pentru Paoloncel şi Petronom”. Filmul redă întâlnirea şi prietenia dintre Paul Celan şi Petre Solomon, parafată în perioada „bucureşteană” a lui Celan (1945-1947). Prima consemnare a numelui Paul Celan (pseudonimul lui Paul Peisah Antschel, născut la Cernăuţi, la 23 noiembrie 1920) apare în 2 mai 1947, la Bucureşti, când săptămânalul „Contemporanul” publica în traducerea românească a lui Petre Solomon poemul „Tangoul morţii”, a cărui versiune originală în limba germană avea să vadă pentru prima dată lumina tiparului la Viena, în 1948. 

Proiecţia filmului a avut loc în încheierea prelegerii dedicate lui Paul Celan de către Bertrand Badiou, cercetător în cadrul secţiei „Paul Celan” a Departamentului Literatură şi Limbi Străine a „Şcolii Normale Superioare” (ENS) de la Paris. Gazda evenimentului, Colegiul „Eötvös József” de la Budapesta are ca rol actual sprijinirea celor mai performanţi studenţi ai facultăţilor de Filologie, Sociologie, Ştiinţă şi Tehnologia Informaţiei din Ungaria. 

„Un documentar care conţine istorie, istorie literară, vorbeşte despre fascism şi stalinism, despre suprarealism, miracolul poeziei, cel al prieteniei. Un film plin de viaţă, inteligent, cu o mare expresivitate vizuală.” 
Eugenia Vodă – „România Literară"