Începe cea de-a XII-a ediție a Festivalului filmului românesc în Spania–„Muestra de Cine Rumano”


Cea de-a XII-a ediție a Festivalului filmului românesc în Spania, „Muestra de Cine Rumano”, proiectul anual de promovare a cinematografiei românești pe care ICR Madrid l-a inițiat în 2010 și care a devenit un punct de referință în rândul cinefililor și al profesioniștilor, va avea loc în perioada 11 iunie - 19 decembrie 2022. Evenimentul este organizat în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei, iar proiecțiile pot fi urmărite în cinematografele din Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza, Oviedo și Santander.

Vor fi proiectate șase filme recente, toate premiate la nivel național sau internațional: „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, r. Radu Jude - Ursul de aur la Festivalul Internațional de film de la Berlin 2021; „Crai Nou”, r. Alina Grigore - Marele Premiu al Festivalului de Film de la San Sebastian 2021; „Imaculat”, r. Monica Stan și George Chiper -Lillemark – trei premii la Festivalul Internațional de Film de la Veneția 2021; „Câmp de maci”, r. Eugen Jebeleanu - Premiul pentru Cea mai bună regie și Premiul Publicului la TIFF 2021, printre altele; „Întregalde”, r. Radu Muntean - Premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul de Film de la Trieste 2022; „După 40 de zile”, r. Andrei Gruzsniczki, imaginea Laurențiu Răducanu - laureatul GOPO 2022 pentru tânără speranță.

Inaugurarea festivalului de film românesc are loc sâmbătă, 11 iunie, ora 20.30, cu filmul „Întregalde” (r. Radu Muntean). Regizorul este invitat de către reprezentanța de la Madrid a Institutului Cultural Român pentru prezentarea filmului, urmată de o sesiune de Q&A, precum și pentru susținerea unui masterclass în aceeași zi. De asemenea, duminică, 12 iunie, regizorul Radu Muntean va participa la masa rotundă „De la scenariu la film”, organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în Spania, în colaborare cu ICR Madrid, în cadrul Târgului de carte de la Madrid. La dezbatere, care va avea loc de la ora 13.00, în Pavilionul Europa din parcul Retiro, sunt invitați, pe lângă regizorul român, Benito Zambrano și Jesús Carrasco. Jesús Carrasco este un scriitor spaniol, autorul romanului „Intemperie”, adaptat de regizorul Benito Zambrano în film, care a primit premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat, la Premiile Goya 2020.

Primele proiecții din cadrul Festivalului filmului românesc vor avea loc la Cineteca Madrid din centrul cultural Matadero, în perioada 11 - 16 iunie. Muestra de Cine Rumano își va continua periplul spaniol în alte șase orașe începând din luna septembrie.

Spotul festivalului poate fi vizionat aici:https://www.youtube.com/watch?v=BLGLjGV332k

În 2021, la fel ca în anii anteriori, cinematografia românească s-a bucurat de un succes deosebit la festivalurile de film din Spania: filmul Crai Nou/ Blue Moon, debutul în lungmetraj al actriței și regizoarei Alina Grigore, a câștigat marele premiu (Concha de Oro) al Festivalului de film de la San Sebastián, o premieră în istoria acestui important festival ajuns la cea de-a 69-a ediție; lungmetrajul de debut al regizorului Eugen Jebeleanu, Câmp de maci, a primit premiul secţiunii Talents la Festivalul D’A Film Barcelona, iar Întregalde de Radu Muntean a obținut Mențiunea Specială a Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Gijón. Alte pelicule românești au fost selectate în diverse secțiuni ale festivalurilor de film de la San Sebastian și Gijón, ICR Madrid sprijinind participarea regizorilor români la aceste evenimente.