GHID DE CĂLĂTORIE / TRAVEL GUIDE. ARTIST TALK CU MATEI BEJENARU

Loc: ICR Berlin, Reinhardtstr. 14, 10117 Berlin.

Ora: 19.00.

Acest eveniment face parte din programul de evenimente conexe ale expoziţiei Minunata lume nouă. Case ale migranţilor români , care poate fi vizitată la Muzeul Culturilor Europene până pe data de 24 aprilie 2016.

Matei Bejenaru, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români la ora actuală, va prezenta proiectele sale dedicate fenomenului migrației (filme, fotografii, performance-uri), temă care l-a preocupat intens şi la care a revenit constant în ultimii 15 ani. De exemplu, în proiectul Strawberry Fields Forever (2002) artistul a analizat situația muncitorilor români care lucrau oficial în ferme agricole din Spania, fiind plătiți cu salariul minim. După o vizită de documentare la o fermă de căpșuni din orașul spaniol Lleida, a realizat un performance la Centrul de cultură contemporană din Barcelona în  cadrul căruia a gătit gem de căpșuni. În 2007 a realizat la Tate Modern - Level 2 Gallery proiectul Impreuna/Together, cu participarea comunității românești din Marea Britanie. Unul dintre cele mai recente proiecte este seria de fotografii documentare intitulată m3: work, memory, movement.  Fotografiile documentează diferite forme de muncă, de la cea grea, brută, până la cea intelectuală, fiind realizate atât în România, cât și în țări europene unde lucrează migranți români.

Matei Bejenaru este un artist vizual care trăieşte şi activează la Iaşi, unde predă fotografie şi video art la Universitatea de Arte „George Enescu". A fondat Bienala de Artă Contemporană Periferic" din Iași și „Asociatia Vector", instituție dedicată susținerii scenei artistice locale și promovării ei la nivel regional și internațional. Matei Bejenaru a fost profesor invitat la Université du Québec à Montréal în anul universitar 2011-2012. Între 2012-2013, a fost artist asociat la Centrul de artă Kettle's Yard din Cambridge, Marea Britanie.

Evenimentul se va desfăşura în limba engleză.

Proiect organizat în colaborare cu  Koordinierung Ostmittel-und Südosteuropa am Museum Europäischer Kulturen, Staatliche Museen zu Berlin.