Galeriile bucureștene Anca Poterașu și Ivan expun artiști români la Varșovia, în cadrul proiectului „Constellation“

Galeriile de artă românești Anca Poterașu și Ivan Gallery expun la Varșovia, începând cu 6 aprilie 2024, lucrări de Anetta Mona Chișa, respectiv Geta Brătescu, în dialog cu opere ale unor artiste poloneze, în cadrul inițiativei CONSTELLATION, nou-creata platformă de schimburi de proiecte expoziționale între galerii europene. 

Institutul Cultural Român de la Varșovia susține participarea Anca Poterașu Gallery cu lucrări de fotografie semnate de Anetta Mona Chișa, expuse în dialog cu opere semnate de artista poloneză Kinga Kiełczyńska, reprezentată de galeria Exile din Viena, și de Agnieszka Brzeżańska, propunerea galeriei BWA Warszawa. Expoziția va putea fi vizitată până pe 27 aprilie 2024 la galeria BWA Warszawa.

Anetta Mona Chișa (n. 1975, Arad) trăiește și lucrează în prezent la Praga. În perioada 1994-2000 a studiat la Academia de Arte Frumoase din Bratislava. În 2006, împreună cu Lucia Tkáčová, a fost laureată a Premiului Oskár Čepan, iar în 2011 a făcut parte, alături de Lucia Tkáčová și Ion Grigorescu, din proiectul care a reprezentat România la cea de-a LIV-a ediție a Bienalei de la Veneția– Performing History. În practica sa artistică, desfășurată de obicei sub forma dialogurilor și a lucrului colaborativ, Anetta Mona Chișa s-a ocupat de discontinuitățile și transformările contextului socio-politic din Europa de Est. Artista se concentrează nu atât pe rezultatele directe ale evenimentelor istorice, cât pe ideea de sisteme de referință în schimbare, pe nevoia de schimbare și pe logica de adaptare la o lume tot mai limitată de ideea de piață, de axiomele capitaliste și de o digitalizare aproape mistică.

ICR Varșovia semnalează, de asemenea, prezența galeriei Ivan, care propune lucrări de Geta Brătescu în dialog cu creații ale artistei poloneze Wanda Czełkowska. Expoziția este găzduită de galeria Monopol și prezintă abordările artistice complexe ale Getei Brătescu, indicând numeroase paralele care rezultă din motivațiile lor interne și din realitățile socio-politice în care au operat. Publicul polonez poate vizita expoziția până la 18 mai 2024.

La acest prim showcase al platformei CONSTELLATION participă principalele galerii de artă din Varșovia și galerii invitate din străinătate. Galeriile BWA Warszawa, Foksal, Monopol, Gunia Nowik, Piktogram, Dawid Radziszewski, Raster, Stereo, wanda și Turnus vor prezenta expoziții create în colaborare cu parteneri din București, Berlin, Bruxelles, Londra, Paris, Viena și Tbilisi.

Varșovia este unul dintre cele mai importante centre de artă contemporană din Europa, cu o rețea impresionantă de galerii private care animă efectiv viața artistică de zi cu zi a capitalei și piața de artă din Polonia.

Surse imagini:

Towards White,1975-2011, 9 fotografii alb/negru, 84 x 84 cm, courtesy of Geta Brătescu Estate & Ivan Gallery, Bucharest, Hauser & Wirth, Zürich

Anetta Mona Chișa, galeria Anca Poterașu - serie 

https://bwawarszawa.pl/pl/constellation/