


„Niciun alt eveniment, nu numai din istoria Holocaustului din România, dar nici din istoria Holocaustului în general, nu a fost atât de bine și de complet documentat fotografic, precum pogromul de la Iași” – a subliniat E.S. Radu Ioanid, Ambasadorul României în Statul Israel înaintea proiecției filmului documentar „Fotografii însângerate” (regie și scenariu de Copel Moscu, 2024) de la sediul ICR Tel Aviv. Evenimentul din 10 octombrie 2024 a fost dedicat Zilei Naționale a Comemorării Holocaustului din România.
Radu Ioanid, cunoscut istoric al Holocaustului din România, a amintit că în acest an se împlinesc două decenii de la publicarea, în 2004, a raportului final alComisiei Internaționale „Elie Wiesel” privind Holocaustul din România. În același an 2004, a fost adoptată data de 9 octombrie ca Zi Națională a Comemorării Holocaustului din România – un pas obligatoriu, conform spuselor lui Ioanid, în procesul de asumare, la nivel de stat, a Holocaustului petrecut în teritoriile controlate de autoritățile române la acea vreme.
Ambasadorul României în Statul Israel a subliniat eforturile diplomației românești în asumarea și recunoașterea Holocaustului la nivel european, menționând și faptul că, în luna mai a anului 2016, statele membre ale IHRA (Alianța Internațională pentru Comemorarea Holocaustului) au adoptat o definiție a antisemitismului, propusă de România, la președinția IHRA aflându-se, în acel moment, regretatul Ambasador Mihnea Constantinescu.
Directorul ICR Tel Aviv, Martin Salamon a anunțat că evenimentul prin care ICR Tel Aviv marchează această importantă zi din calendarul anual al reprezentanței din Israel a Institulului Cultural Român – anume, proiecția cu public a filmului documentar „Fotografii însângerate” – se face în avanpremieră mondială, publicul prezent în sala de proiecții a ICR Tel Aviv având privilegiul de a putea vedea filmul înaintea celui din România, premiera urmând a avea loc în luna noiembrie, la București.
Născut la 13 septembrie 1953 în Piatra-Neamț, regizorul Copel Moscu este directorul Festivalului Internațional de Film Cinepolitica și directorul Festivalului Internațional de film Experimental din București. Cunoscut pentru filmele sale precum „Paradisul Naivilor” (2022) și „Comoara Naivă” (2018), Copel Moscu a realizat peste 50 de filme de scurt și lungmetraj, în calitate de regizor și scenarist, pentru care a obținut peste 25 de premii. Filmul „Fotografii însângerate” reunește atât mărturii ale supraviețuitorilor, cât și opinii ale unor istorici, antropologi, sociologi și scriitori care oferă diverse perspective asupra unuia dintre cele mai sălbatice episoade antisemite ale Holocaustului din România.