Filmul românesc strălucește la Berlinală: Cristi Puiu a câștigat Premiul pentru cel mai bun regizor cu "Malmkrog"

Cristi Puiu a fost distins sâmbătăseară cu Premiul pentru cel mai bun regizor la secțiunea Encounters în cadrul ceremoniei de gală a celei de-a 70-a ediții a Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Este pentru a doua oară când prestigiosul eveniment îi acordă regizorului român recunoașterea internațională după Ursul de Aur pentru scurtmetraj din 2014. Filmul Malmkrog este și cea mai provocatoare producție semnată de Cristi Puiu până în prezent,„un film european uriaș, de-a dreptul eroic”cum îl descrie presa internațională.

Premiul a fost ridicat de actorul FrédéricSchulz-Richard, care interpretează rolul principal din film.

Malmkrog a avut premiera internațională în cadrulsecțiunii Encounters a Berlinalei, fiind proiectat chiarîn deschidere,și a intrat în competiție cu alte 14 filme din întreaga lume. Despre Encounters, directorul artistic al festivalului, Carlo Chatrian, a declarat că reunește filme care „își asumă provocarea de a contura o lume, mai degrabă decât a o reproduce”. Considerat deschizătorul de Noul Valîn cinematografia românească, regizorul Cristi Puiu a fost primit călduros la Berlin.

Presa internațională a titrat despre Malmkrog„marele film al festivalului” (Nuovo Cinema Locatelli), „un film de o seriozitate aproape intimidantă”(Screen Daily), o capodoperă plină de intensitate” (Cultured Vultures) și a punctat radicalismul demersului original apropiat de cinema-ul anilor’70, lăudând în egală măsură picturalitatea filmului regizat de Cristi Puiu.

Este până în prezent cel mai provocator proiect al regizorului: o ecranizare de epocă, cu un scenariuadaptat după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov(1853–1900), filmat timp de 40 de zile la conacul Apafi din satul Mălâncrav (Sibiu).„O interogare asupra cinematografiei și memoriei ” – așa cum declară regizorul Cristi Puiu –, Malmkrog este construit în jurul a cinci personaje, iar actorii vorbesc în limba franceză, doar câteva replici fiind în germană, rusă și maghiară. Decorul și costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania.

Din distribuție fac parte: FrédéricSchulz-Richard, Agathe Bosch, DianaSakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot șiIstván Téglás.

Malmkrog este o coproducție România, Serbia, Elveția, Suedia, Bosnia și Macedonia de Nord.

]Cristi Puiua regizat Marfa și banii (2001), Moartea Domnului Lăzărescu (2005), film câștigător al Premiului Un Certain Regardla Festivalul Internațional de la Cannes, Aurora (2010), Sieranevada (2016), propunerea României la Premiile Oscar. Este considerat deschizătorul de drum al Noului Val în cinematografia românească. A fost distins cu titlul Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor de către ambasadorul Franței în România, Henri Paul, în anul 2011 și decorat cu Ordinul de Merit în Grad de Cavaler de statul român în 2006.

Filmul Malmkrog beneficiază de susținerea Centrului Național al Cinematografiei, aInstitutului Cultural Român și aTeleviziunii Române.

Foto: Sorin Nainer