Filmul „Man and Dog”, prezentat la Stockholm, în cadrul Festivalului Filmului European


Filmul românesc „Om Câine"/ "Man and Dog”, regizat de Ștefan Constantinescu, va rula, cu sprijinul ICR Stockholm, în cadrul Festivalului Filmului European, desfășurat în perioada 9-11 decembrie 2022, în capitala Suediei. „Om Câine"/ "Man and Dog” va fi proiectat sâmbătă, 10 decembrie, la ora 20.30, în sala Zita 2 a cinematografului Zita Folkets Bio din Stockholm.Festivalul Filmului European, aflat la a doua ediție, este un proiect organizat de EUNIC Stockholm și de Reprezentanța Comisiei Europene la Stockholm.

Filmul „Om Câine/ Man and Dog‟ va fi prezentat prima dată, la Stockholm, după ce a avut premiera, în luna februarie a acestui an, în Suedia, în cadrul celei de-a 45-a ediție a Festivalului de Film de la Göteborg. Om Câine"/ "Man and Dog”, care a avut premiera în România pe 16 septembrie 2022este o poveste despre dragoste și exil, scrisă de Andrei Epure, Ștefan Constantinescu și Jörgen Andersson, structurată sub forma unui film noir, în care se întrepătrund senzațiile de paranoia, alienare, umorul absurd și sentimentul unei iminente catastrofe.

Acțiunea filmului are loc în apogeul crizei sanitare provocate de coronavirus, când personajul principal, Doru (Bogdan Dumitrache), decide să revină în România, abandonându-și locul de muncă din Suedia. Alături de câinele mamei sale, el urmărește să își confirme bănuielile legate de infidelitatea soției (Ofelia Popii).

Trădarea este peste tot la fel, doar perspectiva se schimbă. Uneori suntem trădători, alteori trădați. Emigrația ne afectează, uneori îți cam pierzi nordul. Elementele de film noir apar odată cu paranoia lui Doru și devin elemente de construcție ale compoziției generale”, a declarat regizorul Ștefan Constantinescu.

Regizorul lucrează în domenii sincretice, film, fotografie și pictură. Cel mai recent proiect este cartea de artist „Noah’s Ark - An Improbable Space Survival Kit”, realizat in colaborare cu artista Corina Ilea, care a fost lansată, în această toamnă, la Târgul de Carte de la Göteborg.

Producătorii filmului sunt Ada Solomon și Diana Păroiu, iar coproducători sunt Rossitsa Valkanova, Jörgen Andersson, Nina Frese și Peter Possne. Imaginea filmului este semnată de Alexandru Solomon.

După prezentarea filmului la Stockholm, va avea loc o ședință de Q&A cu producătorul suedez Jörgen Andersson. „A trăi între două lumi devine, uneori, foarte greu de suportat. Am fost impresionat de modul în care actorii români răspund unor provocări dificile”, punctează coscenaristul Jörgen Andersson, de la casa de producție Doppelganger.

„Om Câine" este o producţie microFILM (România), KLAS Film (Bulgaria), Doppelganger (Suedia), Pandora Film (Germania). Din distribuția filmului fac parte, între alții, actorii Ana Ciontea, Voica Oltean, Liviu Pintileasa și Cosmina Stratan, iar filmările au avut loc în România și Suedia.

EUNIC Stockholm este o rețea de institute culturale și alte organe naționale din domeniul culturii care organizează evenimente în afara granițelor naționale. Inițiativele și proiectele culturale EUNIC în Suedia sunt organizate în parteneriat cu instituțiile și organizațiile suedeze.