Filmele româneşti la cea de-a LII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary

Filmele romanesti la cea de-a LII-a editie a Festivalului International de Film de la Karlovy Vary

Institutul Cultural Român de la Praga are bucuria de a anunţa participarea a trei filme româneşti la cea de-a LII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary:


BREAKING NEWS

Regie: Iulia Rugină

Scenariu: Iulia Rugină, Ana Agopian, Oana Răsuceanu

Imagine: Vivi Drăgan Vasile

Distribuţie: Andi Vasluianu, Dorin Andone, Ioana Flora, Voica Oltean, David Blaj, Oxana Moravec

Secţiunea: Competiţia oficială/ Premieră internaţională

Sinopsis: Pe reporterul de televiziune Alex Mazilu îl aşteaptă o sarcină foarte grea: să filmeze un reportaj post-mortem al colegului său care a decedat într-un accident tragic pe care l-au suferit împreună, dar din care Alex a scăpat cu viaţă. Ghid îi este fiica colegului a cărei relaţie cu tatăl său era mai mult decât complicată. Alex devine involuntar martor la lupta fetei de a face faţă decesului tatălui şi ajunge totodată la concluzia că pentru a putea reda toată viaţa unui om, un scurt reportaj este extrem de puţin. În al treilea film al său, regizoarea Iulia Rugină, aduce în prim plan diferite motive: întrebarea dacă într-adevăr putem cunoaște pe cineva cu adevărat, fascinația omului în legătură cu lumile private ale celor din jur, problematica relațiilor dintre părinți și copii și tendința mass-mediei contemporane de a exagera relațiile dintre oameni.

Proiecţii: Miercuri, 5 iulie 2017, 17:00, Velký sál

                    Joi, 6. iulie 2017, 10:00, Kinosál Pupp

                    Sâmbătă, 8. iulie 2017, 9:00, Kino Drahomíra


MARIŢA

Regie: Cristi Iftime

Scenariu: Cristi Iftime

Distribuţie: Alexandru Potocean, Adrian Titieni, Lucian Iftime, Bogdan Dumitrache

Secţiunea: Competiţia East of the West / Premieră mondială

Sinopsis: După o ceartă cu prietena sa, Costi, în vărstă de 30 de ani, se hotărăşte să petreacă câteva zile cu familia la o cabană închiriată. Părinţii lui sunt despărţiţi de multă vreme, dar Costi reuşeşte să îl convingă pe tatăl său, Sandu, să se reîntâlnească cu fosta soţie si cu copiii pe care ani de zile i-a neglijat din cauza pasiunii sale pentru viaţă şi alte femei. Acesta nu se lasă greu convins şi amândoi pornesc într-o călătorie din Transilvania până în Moldova, cu vechea maşină a familiei, numită Mariţa. Nu doar mașina de care sunt legate multe amintiri comune, dar și apropierea reciprocă recent descoperită îi determină pe ambii bărbați să recapituleze experiențe uitate de mult timp. La întâlnirea cu restul familiei, trecutul devine şi mai viu. Povestirile colorate şi comentariile pline de farmec ale lui Sandu unesc familia pentru o seară şi poate şi vindecă câteva răni vechi. În debutul promițător al lui Cristi Iftime, dialogurile naturale devin purtătoare ale unei poveşti de familie care se regăseşte după foarte mult timp.

Proiecţii: Marţi, 4 iulie 2017, 18:30, Karlovarské Divadlo

                     Miercuri, 5 iulie 2017, 16:30, Lázně III Cinema


OUĂLELE LUI TARZAN

Regie: Alexandru Solomon

Scenariu: Alexandru Solomon

Secţiune: Competiţia de film documentar / Premieră internaţională

Sinopsis: Legenda spune că, la sfârșitul anilor 1920, sovieticii au construit un centru de cercetare în Sukhumi, capitala Abhaziei, cu scopul de a încrucișa oamenii și maimuțele. Noua fiinţă nu a văzut niciodată lumina zilei, la fel ca şi „omul nou“ comunist al lui Marx. Cu toate acestea, în aripile abandonate ale institutului Sukhumi, oameni și maimuțe convieţuiesc şi în zilele noastre, primii fiind privaţi de presiunea schimbărilor sociopolitice turbulente, cei din urmă fiind supuşi testărilor nemiloase de noi medicamente și proceduri medicale. Într-un teritoriu în litigiu de pe țărmurile Mării Negre, marcate permanent de prăbușirea Uniunii Sovietice și de conflictele georgiene-abhazice ulterioare, ei au ceva în comun: au devenit relicve ale unei serii de experimente nereușite din trecut. Acest eseu documentar analizează relația dintre oameni și primate - cele mai asemănătoare mamifere omului - pentru a sublinia influența distructivă a dogmelor ideologice și rolul esențial al credinței și eticii în toate cercetările științifice.

Proiecţii: Luni, 3 iulie 2017, 18:30, Kino Čas

                    Marţi, 4 iulie 2017, 14:00, Kino Drahomíra


Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary este cel mai mare festival de film din Europa Centrală şi de Est (singurul de categorie A) şi unul dintre cele mai respectate festivaluri de film de pe continentul nostru. Participarea la acest festival reprezintă pentru fiecare film o excelentă carte de vizită, dovadă a succesului în faţa criticii şi a publicului, iar pentru cinematografia naţională este o chestiune de prestigiu.


Institutul Cultural Român de la Praga are plăcerea contribui la reprezentarea delegaţiilor filmelor româneşti la Festivalul Internaţional de la Karlovy Vary asigurând participarea scenaristei Ana Agopian şi a actriţei Voica Oltean (Breaking News), a responsabilului de montaj Dragos Apetri şi a producătoarei Ioana Lascăr (Mariţa), precum şi a domnilor Radu Gorgoş şi Marin Cazacu, director de imagine, respectiv responsabil de sunet (Ouăle lui Tarzan).