Expoziție de fotografie: „Timișoara Incognito - Revoluția română 1989" de Constantin Duma

Galeria Institutului Cultural Român de la Madrid găzduiește în perioada 6-22 decembrie expoziția fotografică „Timișoara Incognito -Revoluția română 1989" de Constantin Duma.

Inaugurarea va avea loc marți, 5 decembrie, la ora 19:30, în prezența profesorului José Luis Orella Martínez, istoric al perioadei contemporane, specializat în gândire politică în Spania și Europa Centrală, profesor la Universitatea CEU San Pablo din Madrid, care va contextualiza importanța Revoluției Române din 1989.

Eveniment realizat în parteneriat cu Asociația Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii și sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei.

Expoziția va putea fi vizitată de luni până vineri, de la 10:00 la 17:00.

Proiectul face parte din strategia ICR Madrid de promovare pe parcursul întregului an a Timișoarei - Capitală Europeană a Culturii 2023, în colaborare cu instituții românești și din mediul hispanic, pentru a face cunoscută publicului spaniol oferta culturală românească și patrimoniul național. 

Constantin Duma face fotografii de peste 50 de ani. În prezent este un fotoreporter cunoscut în țară și peste hotare, parte a vieții culturale din Timișoara. Pasiunea sa, fotografia, l-a făcut părtaș la evenimente istorice, precum Revoluția din 1989 de la Timișoara.

La Revoluție, a făcut prima fotografie pe 17 decembrie, când a făcut parte din convoiul care pornise spre Complexul Studențesc din Timișoara. A urcat la un prieten care avea aparat și a fotografiat ce vedea de sus, de la etaj. Acelea au fost primele poze făcute de Constantin Duma. “Au urmat zile pline, zile cu spaimă, zile cu moarte. Sub ochii mei a sfârșit, sub șenilele unui TAB – soldatul n-o zărise! – prima victimă colaterală a Revoluției, o femeie de vreo 50 de ani. A fost, pur și simplu, strivită. Fotografiam de unde puteam, când puteam, lăsam aparatul pe la prieteni, fugeam… Fugeam cu toții, ca iepurii, am primit și un pat de pușcă pe spinare… Știu că a meritat. Abia la un an de la Revoluție am expus acele poze, în vitrina Restaurantului Palace de atunci.”

Asociația Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii a fost fondată în anul 2011 de un grup de 63 de persoane și personalități din mediul cultural public și independent, academicieni, jurnaliști, reprezentanți ai mediului de afaceri, lideri de opinie sau cetățeni au fondat. Este o organizație nepatrimonială, neguvernamentală, non-profit, apolitică și independentă, de utilitate publică, având un caracter cultural și educativ.

Asociația consideră că un cetățean european implicat este caracterizat de incluziune, responsabilitate, competență tehnologică și încredere în sine. Cultura și creativitatea ne permit să ne reconectăm cu alte comunități și să ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul nostru. Scopul final este moștenirea pe care o vom lăsa după anul 2023, de Capitală Europeană a Culturii. Prin această experiență, cetățenii Timișoarei vor avea o energie civică revitalizată și vor continua să se implice ca cetățeni europeni activi, conectați cu alte comunități și pregătiți să abordeze împreună problemele orașului.