Expoziția de bandă desenată „Caragiale 170-110”, semnată de Mihai Ionuț Grăjdeanu, la Galeria ICR Bruxelles

Cu ocazia „Anului Caragiale”, la sărbătorirea a 170 de ani de la naștere și 110 ani de la trecerea în neființă a marelui dramaturg, ICR Bruxelles organizează o expoziție de bandă desenată, semnată de artistul plastic Mihai Ionuț Grăjdeanu. Expoziția, care poate fi vizitată la Galeria ICR Bruxelles, în perioada 1 iunie – 15 august 2022, este organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului și prezintă piesa de teatru „O scrisoare pierdută”, în limba franceză, publicată în premieră în România în variantă BD.

Dacă în România acest domeniu este relativ la început, în Belgia, banda desenată are o tradiție de 100 de ani, de la crearea celebrului personaj Tintin de renumitul desenator Georges Rémi, cunoscut sub numele de Hergé. Festivalul de Bandă Desenată de la Bruxelles, una dintre cele mai ample manifestări din domeniul artelor vizuale în agenda culturală bruxeleză, se bucură anual de prezența a peste 100.000 de vizitatori. Artiști, ilustratori, istorici, specialiști în bandă desenată, jurnaliști, amatori și profesioniști se reunesc în cadrul festivalului pentru a discuta tendințele celei de-a noua arte. De aceea, considerăm că prezența unui proiect de bandă desenată, domeniu incipient în România, poate crea pentru tânărul creator român o rampă de lansare, o posibilitate de a interacționa cu specialiști din domeniu.

Prof. Mihai Ionuț Grăjdeanu (n. 1987), autor prolific de bandă desenată și romane grafice, a inițiat multiple proiecte editoriale, precum „Legendele Dacilor”, „Comics Didactic” și BD HISTORIA - Benzi Desenate Istorice. Participă la expoziții personale și de grup în țară și peste hotare. În 2017, a reprezentat România la Salonul de Benzi Desenate din Veles, Macedonia, unde a primit Premiul organizatorilor. Susține ateliere de benzi desenate în cadrul festivalelor, în școli, muzee și teatre din întreaga țară. Este organizatorul expozițiilor „Artă la pachet”, București (2010-2011), fondatorul Clubului de benzi desenate din Mangalia, Râșnov, de la colegiul Spiru Haret București și Opera Comică pentru Copii București. Este co-organizatorul Salonului BD – „Povești din București în benzi desenate” la Muzeul Municipiului București (2014-2020) și curatorul seriei de expozitii ,,Maeștri ai benzii desenate românești” la Palatul Șutu (MMB), co-inițiatorul Salonului BD Brașov – „România 100 în benzi desenate”.

Prin acest eveniment dedicat celei de-a noua arte, ICR Bruxelles contribuie la vizibilitatea creatorilor de BD din România. Mihai Ionuț Grăjdeanu îmbină într-un mod fericit latura artistică cu cea educativă prin prezentarea unor personalități ale culturii române în lucrările sale de bandă desenată, făcând literatura română mai accesibilă tinerei generații.

Banda desenată românească are o istorie proprie, insuficient cunoscută de publicul belgian şi internaţional, iar tinerii artişti români aduc un suflu nou care conectează tehnicile moderne de lucru cu elementele tradiţionale.

Opera lui I.L. Caragiale în domeniul comediei este o sursă inepuizabilă de inspirație, ea stând la baza succesului multor regizori, scenariști, actori, desenatori, printre care și Mihai Ionuț Grăjdeanu.

Întâlnirile de lucru cu parteneri de proiecte din Benelux vor fi întregite prin vizitarea expoziției. În timpul desfășurării proiectului, ICR Bruxelles va invita o serie de personalități din Benelux să viziteze expoziția ce are loc la sediul ICR Bruxelles din Rue Gabrielle 107, în vederea promovării creației și creatorilor de bandă desenată din România.

Proiectul se încadrează în seria evenimentelor culturale organizate de Institutul Cultural Român de la Bruxelles pentru a sărbători unul dintre cei mai mari dramaturgi ai României, care a contribuit în mod substanțial la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii românești. De asemenea, expoziția contribuie la menținerea vizibilității și prestigiului reprezentanței ICR Bruxelles pe scena culturală din spațiul de referință.