Evenimente de marcare a Zilei Culturii Naționale cu titlul „Eminescu – publicist și poet” organizate la Haifa și Tel Aviv

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale ICR Tel Aviv va organiza, la Haifa și la sediu, o serie de evenimente literare dedicate poetului național al României, Mihai Eminescu, cu titlul „Eminescu – publicist și poet”. Evenimentele vor avea loc în colaborare cu Cercul Cultural din Haifa și HOR Haifa, Teatrul Karov din Tel Aviv și Asociația Scriitorilor de Limba Ebraică. Evenimentele – organizate în zilele de 16 ianuarie 2019, la Haifa și în 17 ianuarie, la sediul ICR Tel Aviv – vor avea loc cu participarea poetului Emil Nicolae Nadler (Emanuel Nadler) și a dr. Lucian Zeev Herșcovici (istoric).
Programul evenimentelor :

• Emil Nicolae Nadler – „Mihai Eminescu în secolul XXI”

• Lucian Zeev Herșcovici – „Evreii în publicistica lui Eminescu”

• Moment poetic – recital din poezia lui Mihai Eminescu în limbile română și ebraică, susținut de artiștii Teatrului Karov din Tel Aviv (Nicu Nitai și Yoav Sadovski).

În prelegerea intitulată „Mihai Eminescu în secolul XXI”, poetul Emil Nicolae Nadler va vorbi despre valoarea literară a operei eminesciene și motivele pentru care Eminescu este unanim considerat un scriitor fundamental în literatura română, cât și valoarea simbolică a autorului. Mai mult, acesta va face o reevaluare a creației așa-zis „secundare” a poetului.

În prezentarea sa, „Evreii în publicistica lui Eminescu”, Lucian Zeev Herșcovici, cercetător la Biblioteca Națională a Israelului, va face o analiză a relaţiilor lui Mihai Eminescu cu evreii, care nu poate fi percepută fără prezentarea unor detalii privind istoria evreilor stabiliţi în România în secolul al XIX-lea și va aborda geneza antisemitismului românesc, care se împleteşte cu originile statului român modern şi cu apariţia tradiţiei culturale naţionale care a însoţit Unirea Principatelor.

Emil Nicolae Nadler, născut Emanuel Nadler, a fost redactor și redactor șef-adjunct la revista Alma Mater / Dialog (1969-1972), redactor cultural la ziarele Viața Nouă (Galați, 1972) și Ceahlăul (Piatra-Neamț, 1973-1974). Din 1976 este muzeograf în cadrul Complexului Muzeal Județean Neamț (la Oficiului Județean pentru Patrimoniul Cultural Național și la Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș”). A fondat, după 1989, săptămânalul independent Acțiunea din Piatra-Neamț (1990-2001), iar din 2000 până în 2005 a fost secretar general de redacție al revistei de literatură & arte Antiteze. Din 2010 este redactor-șef al revistei de literatură & arte & atitudini Conta (Piatra-Neamț). De asemenea, din 2001 până în 2013 a realizat, săptămânal, două emisiuni de cultură la postul 1TV Neamț și, în perioada 2005-2014, a fost redactorul paginii culturale a ziarului Realitatea Media din Piatra-Neamț. A devenit membru al Uniunii Scriitorilor în 1990 și membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști. Opera sa este inclusă în antologii de poezie și eseuri publicate în Germania, SUA, Elveția, Israel, Franța și Italia.

Evenimentul din Haifa, din data de 16 ianuarie, găzduit la sediul HOR Haifa (situat pe bd. Nordau nr. 10), va începe la ora 17:00 iar cel din data de 17 ianuarie va avea loc la sediul ICR Tel Aviv (bd. Shaul Hamelech nr. 8, Beit Amot Mishpat, etaj 6), la ora 17:00. Ambele evenimente sunt cu intrare liberă.