




Regizorul Eugen Jebeleanu este invitat la Festivalul Internațional de Teatru Kontakt de la Toruń pentru a prezenta primul lungmetraj pe care l-a regizat, Câmp de maci, și spectacolul Teorema, cea mai recentă montare pe care a semnat-o la Teatrul Național „Radu Stanca” de la Sibiu. Evenimentele cu participarea regizorului român de teatru și film sunt incluse în programul Sezonului Cultural România - Polonia 2024-2025.
Teorema, după Pier Paolo Pasolini
Sinopsis: Un tânăr intră în casa unor burghezi bogați. El este însăși frumusețea. Și venirea lui este mai mult o vizită care se împlinește prin posesia fizică. Servitoarea, Emilia, apoi fiul familiei, Pietro, mama, Lucia, fiica, Odetta, și tatăl, Paolo, toți vor cunoaște oaspetele, în sensul biblic. Dar după plecarea lui bruscă, ce va rămâne din mesajul lăsat? Numai servitoarea va cunoaște mântuirea? Căci, spre deosebire de burghezi, conform lui Pasolini, ea nu și-a înlocuit conștiința cu sufletul, nici moralitatea cu simțul sacru.
Regia: Eugen Jebeleanu
Producție: Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, 2024
Dramaturgia și adaptarea: Yann Verburgh
Scenografia: Velica Panduru
Distribuție: Gyan Ros, Cendana Trifan, Raluca Iani, Adrian Matioc, Antonia Dobocan, Radu Costea, Patrick Imbrescu
După reprezentație, spectatorii sunt invitați la o discuție cu regizorul Eugen Jebeleanu și criticul și teatrologul Raluca Rădulescu. Discuția va fi în limbile română și polonă, cu traducere consecutivă.
Spectacolul este inclus în concursul festivalului.
Câmp de maci
Spectacolul va fi precedat de proiecția filmului Câmp de maci (2020), în regia lui Eugen Jebeleanu, completată de o sesiune Q&A cu regizorul, în data de 4 iunie, de la ora 11.00, la Cinema Camerimage – biletele pot fi cumpărate de aici.
Câmp de maci prezintă o zi din viața lui Cristi, un tânăr jandarm din București. În timpul unei vizite scurte a lui Hadi, bărbatul cu care are o relație la distanță, Cristi și colegii lui participă la o intervenție într-un cinematograf din centru, unde o serie de protestatari sabotează proiecția unui film LGBTQ+. În mijlocul scandalului din cinema, o relație pasageră din trecut cu un alt bărbat revine în prezent, amenințându-i stabilitatea profesională și personală.
Eugen Jebeleanu este un regizor și actor român de teatru și film. Pune în scenă fabule și povești care abordează teme politice și sociale, chestionând noțiunile de norme, identitate și libertate. Prin demersul său artistic, el își propune să dea o voce anonimilor, non-eroilor, care sunt în afara majorității și culturii dominante. Teatrul său este deschis minorităților, marginalilor, rebelilor și afirmă forța libertății de expresie. Din 2010, activitatea teatrală a lui Eugen Jebeleanu s-a împărțit între România, Franța și Germania. A lucrat la Teatrul Național din București, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Odeon București, Théâtre-Ouvert din Paris, Comédie de Valence și Schauspiel din Stuttgart, regizând piese de Anton Cehov, Arthur Miller, Lars Noren, Yann Verburgh, Rainer Werner Fassbinder, Dea Loher și alții. Este autorul mai multor piese. În februarie 2025, cel de-al doilea său lungmetraj, Interior zero, a avut premiera mondială în rețeaua Smart7 Travelling Film Festival, cu proiecții la Festivalul International de Film de la Vilnius (Lituania), IndieLisboa (Portugalia), FILMADRID IFF (Spania), Festivalul Internațional de Film Transilvania (România), Noi Orizonturi (Polonia), Reykjavik IFF (Islanda) și Festivalul Internaționa de Film de la Salonic (Grecia). Lungmetrajul Câmp de maci a fost selectat la peste cincizeci de festivaluri de film din întreaga lume și a câștigat numeroase premii, printre care cel mai bun regizor la Festivalul Internațional de Film Transilvania de la Cluj și cel mai bun prim lungmetraj la Festival international du film francophone de Namur.
Raluca Rădulescu este jurnalistă de teatru, traducătoare apreciată și curatoare. Realizează emisiunea „Scena și Ecranul” la Radio România Cultural. A fost curatoare pentru mai multe festivaluri de teatru din România, a desfășurat ateliere și laboratoare cu artiști români și străini. În iunie 2024, a făcut parte din juriul Festivalului Kontakt . Din 2005, ea traduce critică de teatru, piese de teatru clasic și contemporan de Cehov, Gorki, Ivan Vyrypaev, Marina Davydova, Marius Ivaškevičius, Mihail Durnenkov, Andrei Kureichik, Natalka Vorozhbyt, Andrei Bondarenko.
Festivalul Internațional de Teatru de la Toruń KONTAKT, aflat la a XXIX-a ediție în acest an, prezintă peste 20 de spectacole produse de teatre din Germania, Letonia, Polonia, România și Ucraina. Este cel mai vechi festival internațional de teatru din Polonia și este organizat de Teatrul Wilam Horzyca din 1991. În acest an, vor fi puse în scenă 20 de spectacole, însoțite de discuții, întâlniri între tineri regizori și maeștri, proiecții de filme, ateliere și concerte. Un invitat special va fi John Malkovich, care va juca 3 piese și va lua parte la o întâlnire cu publicul. La ediția din 2024 au avut loc 47 de evenimente, la care au participat 5068 de spectatori și alte aproximativ 1000 de persoane la evenimentele conexe. Regizorul român Radu Afrim s-a bucurat de două prezențe la edițiile recente ale KONTAKT: în 2023, cu producția Teatrului „Vasile Alecsandri” din Iași, „Trei piese triste” și în 2022 cu „Trei surori”, producția Teatrului Național București. În 2024, jurnalista, criticul de teatru și traducătoarea Raluca Rădulescu a făcut parte din juriul concursului internațional.
Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 este organizat de Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Varșovia, pentru partea română, respectiv Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și Institutul „Adam Mickiewicz”, în parteneriat cu Institutul Polonez din București, pentru partea polonă.
Foto: Mihail Nistor, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu