Dramaturgul Andras Visky participă la „Comparative Drama Conference” - Florida

Dramaturgul Andras Visky participa la Comparative Drama Conference - Florida

ICR New York susține participarea dramaturgului din România, Andras Visky, la „Comparative Drama Conference”, organizată de Rollins College (Orlando, Florida), în perioada 6 - 8 aprilie 2017.

La această conferinţă participă teoreticieni ai artei teatrale și dramaturgi din toată lumea, precum Freie Universitӓt Berlin, Universidade de Sao Paulo, University of Richmond, Yale University, Loyola University, University of California Berkeley ș.a. Andras Visky este invitat să vorbească despre noua sa piesă, „The Unburied”, care va avea premiera mondială la Teatrul Foreign Affairs din Londra, în cursul lunii noiembrie 2017. Prestigiul lui Andras Visky în SUA, ca dramaturg, a fost creat prin piesele sale, produse de teatre din Chicago, New York ș.a.. În anul academic 2009-2010, a fost visiting professor la Calvin College, din Grand Rapids, Michigan.

Comparative Drama Conference” este un eveniment internațional, interdisciplinar, inițiat în 1977 de dr. Karelisa Hartigan, la University of Florida. Anual, aproximativ 200 de specialiști sunt invitați să prezinte și să discute despre realizările lor în domeniul dramaturgiei, piese recente de teatru fiind selectate pentru lectură. De-a lungul celor 40 de ani, conferința a atras specialiști din 32 de țări și toate statele americane.

András Visky este unul dintre cei mai activi dramaturgi din România, director artistic al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca și director al Bienalei Internaționale de Teatru „Interferențe”. Este profesor asociat la Universitatea Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca, la secţia de dramaturgie și scriere creativă și profesor-invitat la diferite universități din străinătate, printre care şi Yale School of Drama. Piesele sale au fost montate pe scene din întreaga lume, dintre care amintim Avignon, Bucureşti, Budapesta, Cluj-Napoca, Chicago, Londra, New York, Paris, de regizori precum Karin Coonrod, Christopher Markle, Dominique Serrand, Gábor Tompa, Robin Witt, Robert Woodruff şi David Zinder. András Visky este, de asemenea, activ ca poet, eseist și cronicar pentru reviste de teatru din România și Ungaria. Este autorul a douăzeci de cărți și membru al Academiei Ungare Széchenyi de Artă și Literatură. Printre proiectele sale recente se numără dramatizarea romanului lui Imre Kertész Fateless, la HERE Arts Center, din New York.

Noua sa piesa, „The Unburied”, va avea premiera mondială la Teatrul Foreign Affairs, din Londra, în noiembrie 2017.