- 9 May 2025 - 11 June 2025
- Etichete Literatura română scriitori români în Spania
Directorul Centrului Andaluz al Literelor, instituție aflată sub egida Ministerului Culturii și Sportului, Justo Navarro, și directoarea Institutului Cultural Român de la Madrid, Maria Pop, au prezentat, pe 6 mai 2025 într-o conferință de presă la Malaga, programul Andalucía Spania/ România: două culturi europene, organizat de Centrul Andaluz al Literelor în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid și Institutul Cervantes de la București. Este o întâlnire literară între România și Spania care se va desfășura la Málaga, Granada și Sevilla, în perioada 9 mai – 11 iunie 2025, și la București, în perioada 8-28 mai 2025, având un bogat program de activități ce va include discuții, întâlniri, lecturi dramatizate, recitaluri de poezie și proiecții de film.
Principalul
obiectiv al acestei colaborări instituționale este organizarea unor zile și
activități care să promoveze interculturalitatea și schimbul de idei între profesioniști
ai scrisului și ai traducerii din cele două țări.
Justo Navarro a subliniat dorința Centrului Andaluz al Literelor de a susține dialogul cultural dintre România și Spania, depășind barierele tradiționale care separă literaturile naționale. „Credem că, în contextul actual european, cultura nu mai este limitată de granițe sau de limbi, ci dimpotrivă, creează punți”, a declarat Justo Navarro. La rândul său, Maria Pop a evidențiat importanța participării românești: „Printre invitații din România se regăsesc nume importante ale literaturii române contemporane. Relația culturală dintre România și Spania se consolidează astfel tot mai mult, oferind noii generații de scriitori români oportunitatea de a fi traduși și de a se face cunoscuți în spațiul hispanic, una dintre cele mai mari comunități lingvistice din lume.”
Programul Andalucía Spania/România: Două culturi europene va începe la Muzeul Málaga, pe 9 mai, având-o ca invitată pe Ana Blandiana, câștigătoarea prestigiosului premiu „Princesa de Asturias pentru Litere 2024”, tradusă în peste 25 de limbi, care va dialoga cu Viorica Pâtea și Regina Sotorrío, jurnalistă și coordonatoarea secțiunii Cultură și Societate a ziarului SUR, în cadrul Târgului de Carte de la Malaga, ediția a 54-a, o adevărată sărbătoare a literaturii. Iar pe 9 iunie, la Centrul Andaluz al Literelor de la Malaga, Dan Lungu va purta un dialog despre parcursul său literar cu Borja Mozo, traducăorul său în spaniolă, prezentând și romanul său, „Fetița care se juca de-a Dumnezeu”, recent apărut în Spania, o lucarare esențială pentru înțelegerea fenomenului migrației care a avut loc după 1989.
La Granada, 13 mai, Ioana Gruia va avea un dialog cu poeții Teresa Gómez și Gerardo Rodríguez Salas. Ioana Gruia și-a făcut deja un nume în spațiul poeziei spaniole, publicând câteva volume de versuri și proză, două romane, a luat câteva premii, și este profesor de literatură comparată la Universitatea de la Granada.
Ultimul său volum este o antologie poetică „O lampă secretă a nopții ”. Următoarea întâlnire din această serie o va avea ca invitată pe Corina Oproae, poetă și traducătoare, stabilită în Catalonia, la Barcelona. Câștigătoare a Premiului Tusquets Editores 2024 pentru Roman pentru lucrarea „La casa limón”, a tradus în spaniolă și catalană renumiți poeți români, iar unele din poemele sale au fost traduse în cehă, sârbă, italiană, engleză, suedeză, franceză, portugheză, arabă, bengaleză, turcă sau ebraică. Ambele evenimente vor avea loc în Pavilionul Fundației Caja Rural de la Granada, de la ora 19:30, în cadrul Târgului de Carte de la Granada.
La Sevilla, primul invitat va fi Costică Brădățan, un important filozof și autor român, cunoscut pentru lucrările sale în domeniul gândirii filosofice, al istoriei filosofiei și al reflexiilor asupra societății și culturii. Dintre cărțile sale traduse în spaniolă se remarcă „A muri pentru o idee” și „Elogiul eșecului”, una dintre cele mai revelatoare cărți de filosofie din ultimii ani. Evenimentul va avea loc pe 10 iunie, în compania lui Jesús Navarro, profesor de filosofie la Universiatatea de la Sevilla. În ziua următoare, Corina Oproae va participa la o discuție alături de Ioana Gruia.
La București, Institutul Cervantes va organiza în perioada 8–28 mai un program dedicat literaturii andaluze, intitulat „Andalucía în vocile sale”, cu participarea unor autori andaluzi și a traducătorilor lor în limba română. Printre aceștia se numără poeta Paula Bozalongo, poetul Pablo García Casado, scriitorul JavierLa Beira și dramaturgul Paco Gámez. Acest ciclu va continua la București seria de evenimente dedicate celebrării a 150 de ani de la nașterea lui Antonio Machado, aniversare marcată de Centrul Andaluz al Literelor începând cu 2025. Astfel, pe Pe 16 mai vor fi prezentate un portret literar dedicat poetului și prima traducere integrală în limba română a volumului „Juan de Mairena. Aforisme, reflecții, note și amintiri ale unui profesor apocrif” de Antonio Machado, a cărui primă ediție a apărut în anul 1936. La eveniment vor participa Lidia Bodea și Melania Stancu.
De asemenea, dramaturgii Alfonso Zurro și Gracia Morales vor fi reprezentați prin lecturi dramatizate din operele lor. Programul va fi completat cu proiecții de documentare despre Velázquez și Murillo, precum și cu expoziția bibliografică „Autori andaluzi” găzduită de Biblioteca Luis Rosales, alături de alte activități culturale.
Mai multe informații: www.centroandaluzdelasletras.es